Tienermoeder; zwanger en jonge moeder op 21e jarige leeftijd

 

21 jaar was ik toen ik erachter kwam dat ik voor het eerst zwanger was. Dit was echter niet gepland. Ik had al wel iets meer als een jaar een vriend waar ik nu nog steeds samen mee ben, daarna nog meer kinderen mee heb gekregen en getrouwd. Huisje boompje beestje zou je kunnen zeggen.

Dat ik zwanger werd op deze leeftijd was voor mij een hele verrassing. Ik was van plan om nog een nieuwe studie te volgen, carrière te maken en rond de wereld te reizen. Aan kinderen dacht ik echt nog niet. Na mijn dertigste vond ik wel een mooie leeftijd om aan kinderen te beginnen en mijn man ook.

Toen na een pilstrip mijn menstruatie niet doorbrak had ik nog niet gelijk argwaan. Ik gooide het op stress. Ik las dat het daardoor een aantal dagen uitgesteld kon worden. Na 4 dagen besloot ik dan toch maar om een test te kopen. Deze heb ik samen met mijn man gedaan en we waren opgelucht dat deze test omowit was. Niet zwanger dus..

Maar na een dag of 10 vertrouwde ik het niet en heb nog eens een test gekocht. En deze was wel positief. Ik was zwanger. Wij zijn zwanger. Wat gaan we doen? En nu? Het overviel ons enorm. We woonden beide apart op studentenkamers midden in de stad. Mijn man zat nog in een stageperiode van school en ik had geen vaste baan. Hoever ben ik? Willen we dit? Op dit moment spookte er van alles door onze hoofden. Het was zo onverwachts!

We hebben er met ouders en schoonouders over gepraat en deze stonden ons bij in welke keuze we dan ook zouden maken. Bang waren we wel om het hun te vertellen en uiteraard voor hun reacties. En later de reacties van vrienden en familie. Er was zelfs één iemand die zich zo zorgen maakte en ons zei dat we het maar beter weg konden laten halen! Ik vergeet dat nooit weer.

Het heeft vast zo moeten zijn. En ik kan mijn kinderen voor geen goud meer missen!

Nu ben ik bijna 30 en ons gezinnetje is compleet of zouden we ….?

 

Op welke leeftijd werden jullie voor het eerst moeder?

 

22 Comments

 • Reply Channa januari 22, 2016 at 8:27 am

  Oh wat lastig als je zo onverwachts zwanger wordt en eigenlijk zoveel andere plannen hebt. Hier werd ik op mijn 23e zwanger en hier was het ‘gepland’. En ook echt de mooiste ervaring uit ons leven, kan de kinderen ook absoluut niet meer missen!

  • Reply VolgMama januari 22, 2016 at 11:16 am

   Is ook het mooiste wat er is <3

 • Reply Gaby januari 22, 2016 at 8:59 am

  Wauw! Piepjong nog haha. Het heeft idd zo moeten zijn denk ik. Wel een hele heftige reactie dat je het beter weg kunt laten halen…pff.
  Ik was 32 toen ons wonder geboren werd. Een ouwe doos dus al :p

  • Reply VolgMama januari 22, 2016 at 11:15 am

   Ja die reactie 🙁 Ouwe doos? Jij? Nee hoor, die oma die op haar 65ste nog een vierling op de wereld heeft gebracht 😉

 • Reply Bregje januari 22, 2016 at 9:13 am

  Poeh, dat lijkt me nog wel even schrikken, zeker als je nog zoveel andere plannen hebt!
  Ik was 33 toen ik moeder werd 🙂

  • Reply VolgMama januari 22, 2016 at 11:17 am

   Alles is goed gekomen, maar schrikken was het zeker.

 • Reply Dien januari 22, 2016 at 10:08 am

  Ik was 28 toen mijn meisje geboren werd. Helaas ook al wat ouder maar dat komt door andere dingen ?

  • Reply VolgMama januari 22, 2016 at 11:18 am

   Dat is een mooie leeftijd toch? Niks mis mee.

 • Reply Malou januari 22, 2016 at 10:42 am

  Ik kan me goed voorstellen dat je dan schrikt! Ik was zelf 24 toen ik voor het eerst moeder werd.

 • Reply Vlijtig Liesje januari 22, 2016 at 11:14 am

  Ik was 24.

 • Reply Alexa januari 22, 2016 at 12:50 pm

  Net nog 20 als ik zwanger werd. 21 jaar als ons meisje is geboren. Wij hadden het ook niet gepland. Ik zat nog in mijn studies en we woonden apart. Gelukkig werkte mijn vriend wel al een tijdje vast. Wij kregen ook veel nare reacties. We zijn meteen gaan samenwonen en nu 2 jaar later nog steeds samen met ons mooie meisje van 16 maanden. Had het niet anders gewild.

 • Reply Reshma januari 22, 2016 at 1:00 pm

  Ik was 19 toen ik erachter kwam dat ik zwanger was. 20 toen ik moeder werd.

 • Reply Jennifer januari 22, 2016 at 2:28 pm

  Ik was ook 21 toen Melle geboren werd, ook gevalletje door de pil heen. Ik slikte ‘m door dus ik kwam er nog wat later achter. Maar ja, in zo’n situatie kun je alleen maar zelf kiezen, wat anderen ook tegen je zeggen. En nu we er midden in zitten ben ik alleen maar gelukkig dat we ervoor zijn gegaan! Als ik dit moest missen ….

  • Reply VolgMama januari 22, 2016 at 4:22 pm

   Precies, helemaal mee eens.

 • Reply Angela - Mama met passie januari 22, 2016 at 4:49 pm

  Hier was ik 23 toen ik zwanger raakte en 24 jaar toen ze geboren is. Helemaal gepland. Positieve test hadden we op onze reis in Zuid-Afrika! Maar ik snap dat jullie er eerst van schrokken 😉 en wat een stomme reactie… Dat zeg je toch niet?

  • Reply VolgMama januari 22, 2016 at 5:11 pm

   Wat een mooie herinnering dat jullie op reis positief getest hadden.

 • Reply Daniëlle januari 22, 2016 at 8:18 pm

  Ik was net 23 toen ik zwanger raakte! We waren 4 maanden getrouwd, en ons overviel het ook in eerste instantie. Het was niet gepland, wel zeer gewenst. De timing was alleen niet zo handig. We woonden op dat moment in een éénkamerapparement. Mijn man studeerde nog. Ik had geen baan. Was wel even stressen, maar is allemaal goed gekomen. Nu hebben we inmiddels twee prachtige dochters, maar we zijn nog niet compleet ?

 • Reply Nathalie januari 22, 2016 at 9:40 pm

  Echt een verrassing dus!
  Toen ik 20 was stopte ik met anticonceptie, helaas duurde het een poosje en werd ik voor het eerst moeder op mijn 26ste! Voor een vrouw redelijk ‘normaal’ de reden dat wij vroeg kinderen wilde is toch omdat mijn man iets ouder is als dat ik ben en we geen van beide “oude” ouders wilde zijn 🙂

 • Reply Dhini januari 22, 2016 at 10:55 pm

  wat mooi leeftijd om moeder te worden. Toen ik jong was, wilde ik op 25ste trouwen. In werkelijkheid ben ik op 30ste getrouwd. Dus een beetje te laat om moeder te zijn. Na 7 jaar en heen en weer naar de dokter en ik word moeder toen ik 39 jaar oud.

 • Reply Sas januari 23, 2016 at 9:04 am

  Lijkt m zeker een hele shock maar uiteindelijk een goede keuze zo te horen 😉
  Ik ben nu zelf 27, bijna 28 en geen moeder. Misschien voor in de toekomst.

 • Reply Sandra januari 23, 2016 at 5:06 pm

  Ik was 25 toen mn zoontje was geboren. Dit was absoluut gepland! 😀 we zijn nu aan het proberen voor een 2e!

  • Reply VolgMama januari 24, 2016 at 9:15 pm

   Leuk, veel succes 🙂

  Leave a Reply