23 weken zwanger, borstvoeding en nog meer keuzes

Zo, inmiddels al de 20 weken gepasseerd en de volgende mijlpaal is alweer in zicht. Voor mij is de volgende mijlpaal de 24 weken grens omdat de baby vanaf dan levensvatbaar is. Dit is een mijlpaal waar ik al enige weken naar uit kijk, het gevoel dat ze wat voor de baby doen als er nu complicaties optreden betekend echt heel veel voor me. In de zwangerschap van Milan ben ik bij 33 weken opgenomen vanwege premature weeën en dit hoop ik niet nogmaals mee te maken. Je kijkt machteloos toe wat er gebeurd en hebt totaal geen controle over je lichaam. De informatie folders die ze verstrekken in het ziekenhuis om je een indicatie te geven wat je kan verwachten bij vroeggeboorte zijn niet de folders die je wilt lezen tijdens je zwangerschap. Na het toedienen van longrijpingsspuiten en weeënremmers is het wachten wat je lichaam doet. Bij ons zijn toen gelukkig de weeën gestopt en mocht ik na enkele dagen weer naar huis om daar volledig bedrust te nemen. Ergens zit er toch een angst dat dit weer zou kunnen gebeuren en misschien wel eerder dan bij Milan. Nu de 24 weken inzicht zijn valt er een klein stukje onrust weg.

23 weken
23 weken zwanger

Ik ben op dit moment 23 weken zwanger en dat betekend dat ik serieus moet gaan nadenken over een aantal zaken waar ik nog over twijfel. Tijdens het intake gesprek bij de verloskundige krijg je al de vraag of je fles of borstvoeding wilt gaan geven. Bij Milan was de keuze heel snel gemaakt, ik heb toen bewust gekozen voor flesvoeding. Ik heb de keuze voor flesvoeding destijds gemaakt omdat ik mezelf niet openbaar zie voeden. Dat zou betekenen dat ik minder snel de deur uit zou gaan en als er visite bij ons is zou ik me ongemakkelijk voelen als de baby honger heeft. Nog een reden dat ik toen voor flesvoeding heb gekozen is omdat je goed kan zien hoeveel je kindje binnen krijgt, ik heb graag de touwtjes in handen en op deze manier kon ik alles goed in de gaten houden. Nu ik dit zo aan het typen ben schiet er weer door mijn hoofd waarom kies je niet gewoon weer voor flesvoeding? Nou, omdat ik er nu anders tegen aankijk dan 4 jaar geleden. Ik zou me nog steeds ongemakkelijk voelen bij voeden in het openbaar maar kolven is een optie. Ik zou kunnen gaan kolven voor de momenten dat wij visite hebben of de deur uit willen. Misschien is dit wel de laatste keer dat er een mogelijkheid is om borstvoeding te geven, straks krijg ik spijt dat ik weer flesvoeding heb gegeven. Hebben jullie fles of borstvoeding gegeven? En hoe deden jullie dat in het openbaar?

Eerste flesje MilanMilan zijn eerste flesje!

Zo nu ik het over borstvoeding heb gehad schiet mij te binnen dat er nog meer keuzes gemaakt moeten worden. Er moet een geboortekaartje uitgezocht worden of gaan wij deze zelf ontwerpen? Gaan we weer een pretecho laten maken? Wat wordt haar eerste pakje? Welke naam vinden wij beide mooi? Wat doen we met de babykamer? Gelukkig hebben wij nog even de tijd om de keuzes te maken en kunnen wij ook alweer een aantal dingen van het lijstje afstrepen. We zijn namelijk al begonnen aan de babykamer, de muren zijn geverfd en de meubeltjes zijn weer in elkaar gezet. Inmiddels ben ik begonnen met de aankleding van babykamer en heb ik voor jullie binnenkort een leuke DIY.

bedje baby S
Alvast een kijkje in de babykamer

Tot de volgende keer!
Liefs, Sandy

 

 

5 thoughts on “23 weken zwanger, borstvoeding en nog meer keuzes

  1. Ik ben al begonnen met de geboortekaartjes toen ik zwanger was haha. Dat vond ik zo leuk om te doen. De naam was iets lastiger, maar gelukkig hebben jullie nog de tijd!
    Ook leuk om het kamertje vast in te richten. Dan kijk je zo naar het lege bedje en kan je er haast geen voorstelling van maken dat er over een paar maand een baby in ligt…

  2. Het zijn nog veel keuzes, maar ze vinden vast vanzelf allemaal hun plekje! Wat betreft borst- of flesvoeding moet je helemaal doen waar je zelf achter kunt staan. Als je blijft twijfelen en bang blijft om spijt te krijgen, kun je altijd beginnen met borstvoeding en als het niets is ben je zo overgestapt op flesvoeding. Als je begint met flesvoeding en spijt krijgt, dan is het lastiger om hiervan terug te komen. Maar hoe dan ook, het is altijd goed wat je ook kiest. Ik heb bij mijn eerste borstvoeding geprobeerd, maar omdat het niet op gang kwam na 2 weken gestopt en helemaal tevreden over de flesvoeding. Bij nummer 2 niet eens meer geprobeerd om borstvoeding te geven.

  3. Borstvoeding kan ook bedekt, bv hydrofiele luier er overheen leggen en je ziet nauwelijks iets. Ik voedde ook waar vrienden bij waren, maar dan op een stoel die een beetje van hen af stond. Niet zo sociaal, maar anders zit je inderdaad met een hongerige baby.

    Maar goed, kijk vooral wat prettig voelt. Kolven is een optie. Of je probeert het gewoon en kijkt hoe het bevalt? Succes met het maken van een keus, gelukkig heb je nog even ?

Geef een reactie