Je bent zwanger en je gaat je richten op de voornaam van je ongeboren kindje. Best lastig hè? Veel aanstaande ouders hebben er slapeloze nachten van. Gaat ze nu Evi of Evy heten? Hopelijk helpen deze 6 tips je om makkelijker een keuze te maken.
Wij hadden bij alle zwangerschappen een werknaampje. Dat vonden we leuk en onze omgeving deed er aan mee. Toen we wisten welke geslachten het werden gingen we opzoek naar namen. Dat viel erg tegen want er waren zoveel namen maar we vonden er geen één leuk. Bij mijn jongens hadden we ook pas aan het eind van de zwangerschap DE naam gevonden.
Tip 1: De voornaam moet bij de achternaam passen
Zelf vind ik een korte voornaam mooier bij een lange achternaam passen en ook andersom. Bijvoorbeeld Faya Van der Leeuwen of Mylania Kip. Ook is het handig om erop te letten dat het niet rijmt met elkaar. Want als je kindje ‘Loek Van der Broek’ heet, plagen kinderen hem later vast met Loek poept in zijn broek.
Tip 2: Gewoon of anders geschreven?
Ga je voor een naam uit de top 20? Dan is de kans groot dat als je kindje naar school gaat klasgenootjes met dezelfde naam heeft. Dit kan voor een kind ook verwarrend zijn. Sommige ouders veranderen zelf een letter om deze reden bijvoorbeeld Evi naar Evy, Eevy of Eefie. Je spreekt het hetzelfde uit maar toch schrijf je het anders.
Tip 3: Apps, boeken, internetsites
Heb je nog helemaal geen lijstje met kanshebbende namen? Er zijn verschillende namenboeken te koop maar je kunt ook gratis lijstjes afstruinen op internet of via een app. Wij hadden destijds ook een app maar de naam weet ik zo niet meer. Het is net een Tinder app maar dan voor namen. Je swiped ze weg of liked ze.
Tip 4: Kun je niet kiezen tussen twee namen?
Dan is mijn antwoord heel simpel. Kies ze allebei! Je kunt dan later nog kiezen wat de roepnaam wordt.
Tip 5: Lijstjes maken
Je partner en jijzelf gaan een lijstje maken met je top 10 jongens en meisjesnamen zonder bij elkaar af te kijken. Daarna leg je beide lijstjes naast elkaar en de overeenkomende naam wint.
Tip 6: Let op eventuele negatieve betekenissen bij de naamkeuze
Ik zag laatst in een Facebookgroep een moeder die een foto plaatste van haar zoontje ‘Cock’. Ik heb nu al medelijden met haar zoontje want als je weet wat voor betekenis dit in het Engels heeft.. Piemel dus! Zoek dus van te voren even de betekenis op.
Waren jullie het snel unaniem eens over de naam van je kindje?
*De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock
Nee, mijn man en ik hebben een heel verschillende smaak wat dat betreft. Dat maakte het erg lastig vond ik.
Wij hebben behoorlijk moeten zoeken naar mooie namen. Zeker omdat we meisjesnamen makkelijker vonden als die voor jongens en we twee zoons hebben gekregen. Bij mijn oudste hadden we eerst een naam in ons hoofd die we uiteindelijk toch maar niet hebben gedaan, we realiseerden ons ineens dat die naam een deel van de naam van het bedrijf waar mijn man werkt was.
De namen kiezen voor mijn kinderen is echt zo moeilijk geweest. Mijn dochter Yvette was al snel gekozen, maar voor de 2 jongens vond ik het veel moeilijker
Wij hebben helemaal niet naar de achternaam gekeken alleen dat de voornaam niet op een klinker eindigt. En ik vind zelf van die anders geschreven namen vaak een beetje gek. Case ipv Kees ofzo..
Het duurde bij ons bij beide kinderen best lang voordat we het eens waren haha. Maar uiteindelijk is het goedgekomen 😉
Fijne tips. Wij vonden het bij de tweede ook belangrijk dat de naam bij die van haar grote zus paste.
Volgens mij hebben wij met al deze puntjes wel rekening gehouden, maar het duurde best even voor we een naam hadden gevonden waar we allebei blij mee waren. Gelukkig is het uiteindelijk toch gelukt 🙂
De naamkeuze was hier zo gemaakt. Ik heb een lijstje gemaakt van namen die ik mooi vond. Vervolgens alle namen op het lijstje gecombineerd met de tweede naam (die stond vast) en achternaam. Daar kwam uiteindelijk een selectie uit waar mijn man uit ‘mocht’ kiezen, haha! Het werd naam nr 2 op het lijstje; Sophie. Overigens een top 10 naam, maar dat interesseert me niks. Liever een naam die vaak voorkomt dan een naam die je kind continu moet gaan spellen omdat mensen niet weten hoe je het schrijft. 🙂