6 x Praktische tips: hoe kies je de juiste voornaam voor je kindje?

Je bent zwanger en je gaat je richten op de voornaam van je ongeboren kindje. Best lastig hè? Veel aanstaande ouders hebben er slapeloze nachten van. Gaat ze nu Evi of Evy heten? Hopelijk helpen deze 6 tips je om makkelijker een keuze te maken.

Wij hadden bij alle zwangerschappen een werknaampje. Dat vonden we leuk en onze omgeving deed er aan mee. Toen we wisten welke geslachten het werden gingen we opzoek naar namen. Dat viel erg tegen want er waren zoveel namen maar we vonden er geen één leuk. Bij mijn jongens hadden we ook pas aan het eind van de zwangerschap DE naam gevonden.

Tip 1: De voornaam moet bij de achternaam passen

Zelf vind ik een korte voornaam mooier bij een lange achternaam passen en ook andersom. Bijvoorbeeld Faya Van der Leeuwen of Mylania Kip. Ook is het handig om erop te letten dat het niet rijmt met elkaar. Want als je kindje ‘Loek Van der Broek’ heet, plagen kinderen hem later vast met Loek poept in zijn broek.

Tip 2: Gewoon of anders geschreven?

Ga je voor een naam uit de top 20? Dan is de kans groot dat als je kindje naar school gaat klasgenootjes met dezelfde naam heeft. Dit kan voor een kind ook verwarrend zijn. Sommige ouders veranderen zelf een letter om deze reden bijvoorbeeld Evi naar Evy, Eevy of Eefie. Je spreekt het hetzelfde uit maar toch schrijf je het anders.

Tip 3: Apps, boeken, internetsites

Heb je nog helemaal geen lijstje met kanshebbende namen? Er zijn verschillende namenboeken te koop maar je kunt ook gratis lijstjes afstruinen op internet of via een app. Wij hadden destijds ook een app maar de naam weet ik zo niet meer. Het is net een Tinder app maar dan voor namen. Je swiped ze weg of liked ze.

Tip 4: Kun je niet kiezen tussen twee namen?

Dan is mijn antwoord heel simpel. Kies ze allebei! Je kunt dan later nog kiezen wat de roepnaam wordt.

Tip 5: Lijstjes maken

Je partner en jijzelf gaan een lijstje maken met je top 10 jongens en meisjesnamen zonder bij elkaar af te kijken. Daarna leg je beide lijstjes naast elkaar en de overeenkomende naam wint.

Tip 6: Let op eventuele negatieve betekenissen bij de naamkeuze

Ik zag laatst in een Facebookgroep een moeder die een foto plaatste van haar zoontje ‘Cock’. Ik heb nu al medelijden met haar zoontje want als je weet wat voor betekenis dit in het Engels heeft.. Piemel dus! Zoek dus van te voren even de betekenis op.

Waren jullie het snel unaniem eens over de naam van je kindje?

*De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

8 thoughts on “6 x Praktische tips: hoe kies je de juiste voornaam voor je kindje?

  1. Wij hebben behoorlijk moeten zoeken naar mooie namen. Zeker omdat we meisjesnamen makkelijker vonden als die voor jongens en we twee zoons hebben gekregen. Bij mijn oudste hadden we eerst een naam in ons hoofd die we uiteindelijk toch maar niet hebben gedaan, we realiseerden ons ineens dat die naam een deel van de naam van het bedrijf waar mijn man werkt was.

  2. Wij hebben helemaal niet naar de achternaam gekeken alleen dat de voornaam niet op een klinker eindigt. En ik vind zelf van die anders geschreven namen vaak een beetje gek. Case ipv Kees ofzo..

  3. De naamkeuze was hier zo gemaakt. Ik heb een lijstje gemaakt van namen die ik mooi vond. Vervolgens alle namen op het lijstje gecombineerd met de tweede naam (die stond vast) en achternaam. Daar kwam uiteindelijk een selectie uit waar mijn man uit ‘mocht’ kiezen, haha! Het werd naam nr 2 op het lijstje; Sophie. Overigens een top 10 naam, maar dat interesseert me niks. Liever een naam die vaak voorkomt dan een naam die je kind continu moet gaan spellen omdat mensen niet weten hoe je het schrijft. 🙂

Geef een reactie