Zandspelletjes voor kinderen

7 x de leukste zandspelletjes die echt helemaal niets kosten

Een dagje naar het strand met kinderen, een wandeling in de duinen, langs een meer of naar een grote zandvlakte? Op deze locaties kun je leuke zandspelletjes doen en het leuke is; het hoeft echt helemaal géén geld te kosten! Daarom delen we deze leuke gratis zandspellen tips met jullie.

Zandspelletjes

Zand, zand en nog eens zand… kleine kinderen kunnen er uren mee spelen maar als ze de kleuterleeftijd voorbij zijn, dan hebben ze het al snel gezien. Je kunt dan wel leuk zandspeelgoed of -spelletjes meenemen of onderstaande gratis zand spelletjes proberen. Vaak heb je alleen een stok of ander natuurmateriaal uit de omgeving nodig en spelen maar!

1. Zandengel maken

Een sneeuwengel maken kennen we allemaal, onder de kinderen is dit een populaire sneeuwactiviteit. Ook kun je een engel maken in het zand; een zandengel. Hoe het werkt? Je gaat op de rug in het zand liggen en spreidt je gestrekte armen en benen tegelijk.

Leukste zandspelletjes voor kinderen op het strand, in de duinen of natuur
Zandspelletje; maak een zandengel

2. Verspringen in het zand

Trek met een stok in je hand twee lijnen. Een als startstreep en de ander zo’n 10 meter verder. Vanaf die plek moet je dan springen en kun je een wedstrijdje houden om te zien wie er het verst kan springen. Leg een stokje neer tot hoever je bent gekomen en probeer het verspringen nog eens. Kun jij je record verbeteren?

3. Schelpjes of steentjes darten

Maak met een stokje een grote cirkel in het zand. Daar teken je twee kleinere cirkels in en nummer ze met de getallen 5 – 10 – 20. Probeer van ongeveer 2 meter afstand schelpjes of steentjes op het zelfgemaakte dartbord te gooien. Wie haalt de meeste punten?

4. Boter, kaas en eieren met natuurmaterialen

Boter, kaas en eieren (ook wel kruis en nulletje of tictactoe in de volksmond genoemd) kun je ook als tweepersoonsspel op het zand spelen. Voor dit zandspelletje maak je met een stok 9 hokjes in het zand en zoek voor iedere speler 4 dezelfde voorwerpen. De een speelt bijvoorbeeld met 4 schelpjes, de ander met 4 stenen. Bij gebrek aan gevonden voorwerpen kun je ook kruisjes en nulletjes met een stok in het zand tekenen.

zandspelletjes
Zandspelletje; boter kaas en eieren. Fotocredits: Koldunov / Shutterstock

5. Zandtekeningen raden

Kennen jullie de zandtovenaar met zijn magische zandtekeningen nog? Ik kon er altijd uren naar kijken en stiekem probeerde ik te raden wat hij tekende. Als je Pictionary leuk vind, dan zou je ook zoiets in het zand kunnen doen. Om de beurt maak je een tekening in het zand en de anderen moeten zo snel mogelijk raadden wat jij tekent.

6. Hinkelspel

Teken met een stok een hinkelparcours in het zand en hinkelen maar!

7. Graaf een knikkerbaan

Heb je een kastanje of ander rollend voorwerp gevonden tijdens je wandeling? Dan kun je die gebruiken voor een knikkerbaan, die je gewoon uit het zand kunt graven. Je kunt natuurlijk ook een knikker of pingpongbal van huis meenemen.

zand spelletjes

Welke van bovenstaande zandspelletjes lijkt jullie het leukst? Ken jij nog meer leuke spellen voor in het zand of op het strand?

*De uitgelichte foto met hart in het zand is van Shutterstock.

One thought on “7 x de leukste zandspelletjes die echt helemaal niets kosten

Geef een reactie