Baby ter vondeling gelegd, teken jij ook de online petitie?

Sinds september is de eerste vondelingenkamer geopend in Nederland en inmiddels zijn er vier van deze locaties in Nederland. Afgelopen week is er de eerste baby ter vondeling gebracht maar eigenlijk is dit verboden, voor de moeder en de eigenaar van de vondelingenkamer. Er staat zelfs een gevangenisstraf en een geldboete op..

Elk jaar weer worden er babylijkjes gevonden in containers, vuilniszakken, in het bos of waar dan ook. Ik schrijf dit met een brok in mijn keel want hey, ik kan het mij gewoon niet voorstellen dat iemand iets van eigen vlees en bloed zoiets kan aandoen. Maar het gebeurd. Om dit soort zaken te voorkomen zijn er de zogenoemde vondelingenkamers en babyluikjes geopend in Nederland.

03-08-2010 011

De pasgeboren baby die in Groningen is achtergelaten is even bij de vrijwilliger gebleven van het kamertje en is onderzocht in het ziekenhuis. De gezonde baby is overgebracht naar een pleeggezin. De moeder heeft in een envelop haar gegevens meegegeven, die nu bij de notaris ligt, zodat als het kindje 16 jaar oud is kan vragen wie zijn of haar moeder is. Bron: Rtl nieuws

Als er een goede reden dan vind ik het juist goed dat dit soort kamers bestaan. Het leven van dit kindje is gered! Want het had ook anders kunnen aflopen. Mocht er iemand ongewenst zwanger zijn, dan zijn er natuurlijk meer oplossingen dan dit.

Vondelingenkamers van de stichting Beschermende wieg zijn er in Groningen, Middelburg, Papendrecht en Oudenbosch.

Filmpje: impressie vondelingenkamer

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=A0loIj5G2ZE[/embedyt]

Er is een petitie gestart tegen het vervolgen van de moeder en de stichting Beschermende wieg. Er zijn momenteel al meer dan 1200 handtekeningen verzameld. Deze petitie vind je hier.

Teken jij ook? Vind jij het ook goed dat de vondelingenkamers er zijn? Ik lees graag jullie mening.

 

12 thoughts on “Baby ter vondeling gelegd, teken jij ook de online petitie?

  1. Wat lastig zeg. Als je de krantenkoppen ziet over babylijkjes dan lijkt dit me toch een betere oplossing. Al zal het per persoon en verhaal ongetwijfeld verschillen. Ik kan er in ieder geval niet bij dat je je eigen kindje zomaar ergens achter zou kunnen laten, maar tja… dat ben ik.

  2. Je hoort het helaas zo vaak dat er babylijkjes gevonden worden en achteraf blijkt de moeder wanhopig te zijn. Dan is het toch geweldig dat er dit soort opties mogelijk zijn. Waar het kind een kans van leven heeft en gewenst is bij het gezin waar hij of zij terecht komt. Ik vind het belachelijk dat hier een celstraf of geldboete voor staat.

  3. Deze moeder zal hier goed over nagedacht hebben… je riskeert toch iets met de wet en regelgeving zoals die nu is. Ze denkt dat ze op deze manier het beste voor haar kind kiest, wie weet is dat ook ‘gewoon’ zo.

    Ik vindt het mooi dat er zulke kamers zijn, beter als dat er levenloze kinderlichaampjes worden gevonden omdat de ouders er niet voor kunnen zorgen.

  4. Je weet nooit wat er speelt. Het is beter dat instanties zich nog over de baby ontfermen, zodat het kindje een kans krijgt om een gezond en gelukkig leven te leiden. Het blijft een afschuwelijk idee om je eigen kind achter te laten, ik krijg al tranen in mijn ogen als ik er aan denk (net drie maanden moeder). Maar alles beter dan dat de moeder uit wanhoop vreselijke dingen gaat doen. Ik denk wel dat ik de petitie ga tekenen.

Geef een reactie