recept-bananenbrood-cupcakes-pepernoten-sinterklaas

Recept Bananenbrood met noten en chocolade

Bananenbrood you love it or you hate it… Althans dat dacht ik toen ik voor het eerst bananenbrood at. En ik stond aan de hate kant. Maar nieuwsgierig als ik ben wilde ik het toch ook zelf een keertje maken. Ik heb van alles geprobeerd. Van Koopmans bananenbroodmix tot recepten die je kunt vinden op internet. Elke keer liep ik tegen hetzelfde probleem aan. Mijn bananenbrood bleef een beetje kleffig van binnen. En bij kruidkoek vind ik dat helemaal geen probleem maar bij bananenbrood vind ik het dus echt niet lekker. Gelukkig na zelf wat proberen heb ik dan eindelijk een recept gemaakt wat voor mij het perfecte bananenbrood is.

Het fijne van bananenbrood is dat je het goed kunt invriezen en het een heerlijk verantwoord tussendoortje is. Het recept wat ik met jullie ga delen is een mooi basisrecept waar je eventueel ook nog extra fruit aan toe kunt voegen, deze keer heb ik voor noten en chocolade gekozen. Je kan straks met Sinterklaas ook kiezen voor bijvoorbeeld Pepernoten.

Recept banenbrood met noten en chocolade

Benodigdheden:
Bakblik 30 cm
Staafmixer / mixer
Gummi spatel

Oven: boven en onderwarmte op 165 graden

Ingrediënten;
4 rijpe bananen
4 eieren
100 Gr appelmoes of medjoul dadels
100 Gr gesmolten boter of gesmolten kokosolie
200 Gr boekweitmeel
2 theelepels bakpoeder
20 Gr koek & speculaaskruiden
Snufje zout
100 Gr 78% pure chocolade
75 Gr noten
Noten voor garnering

Bereiding;
Vet het bakblik in en bekleed het ook met bakpapier.

* Meng de droge delen en zeef het mengsel goed (meel, zout, bakpoeder & kruiden).
Bakpoeder wil nog wel eens klontjes bevatten. Je krijgt een mooier resultaat als je het
droge deel goed zeeft.
* Hak de noten en de chocolade in stukjes. Zet deze even apart, ze gaan pas als laatste
door het beslag.
* Pureer de bananen, eieren en appelmoes tot een mooie gladde massa met de
staafmixer
* Meng de puree geleidelijk door het meel.
* Voeg nu ook de gesmolten boter toe.
* Als alles gemengd is mix het beslag dan nog 1 minuut op de hoogste stand tot een mooi
glad beslag.
* Spatel de noten en chocolade door het beslag.
* Giet het beslag in de vorm en garneer het beslag met de noten.
* Zet het bakblik in het midden van de oven en bak het 70 min op 165 graden

Om te testen of je bananenbrood klaar is prik je met een satéprikker middenin het brood. Als deze er droog uitkomt is je bananenbrood klaar. Laat het bananenbrood even afkoelen en snij het daarna in plakken.

Eet Smakelijk!

Sinterklaas recept; bananenbrood cupcakes met pepernoten

Je kan als variatie met het bananenbrood beslag natuurlijk ook cupcakes van maken. Dit valt meestal bij de kinderen wel goed in de smaak.
En deze kun je ook lekker invriezen, dus altijd handig, een voorraadje in huis.
Vul 2/3 van je cupcake vorm met het beslag en top ze af met pepernootjes of Bolletje Schuddebuikjes i.p.v. noten. Deze blijven niet knapperig als je ze invriest.
Bak ze op 150 graden in 20-25 af. Prik na 20 min even met een satéprikker in de cupcake om te kijken of ze gaar zijn.

Ik heb gekozen voor boven en onderwarmte omdat dit voor mijn oven de beste stand is voor het bakken van cake en brood. Je weet zelf vaak wel welke stand voor jouw oven het beste is.

Ook interessant om te lezen; Het grote Sinterklaas Kookboek

Houden jullie van bananenbrood en wat vinden jullie lekkere toevoegingen?

Geef een reactie