afvallen-intermittent-fasting

Ik ga beginnen met intermittent fasting en koolhydraatarm eten

Afvallen.. de knop is om! Ik ben gisteren begonnen met intermittent fasting en koolhydraatarm eten, om af te vallen. Na veel artikelen hierover gelezen te hebben, denk ik dat deze manieren van afvallen het beste bij mij passen. Wat mijn doelen zijn en hoe ik van plan ben om dit aan te pakken ga ik jullie in dit blog vertellen.

In de vakantie heb ik heerlijk genoten van de zon, mijn gezin, cultuur en lekker eten en drinken. Ik geloof dat we in totaal 6 keer uit eten zijn geweest en de rest van de dagen hebben we makkelijke pasta’s gemaakt of gebarbecued. Jummie! Afgelopen zondag zijn we weer thuis gekomen en maandag ben ik daarom meteen met een schone lei begonnen. Ik wil immers graag 25 kilo afvallen, dit is 25% van mijn huidige gewicht. Als ik nu mijn BMI bereken, zou dat betekenen dat ik obesitas heb. Graag wil ik weer in de groene zone komen, een gezond gewicht dus. Ik hoef jullie natuurlijk niet te vertellen dat overgewicht en obesitas gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Waarom intermittent fasten en koolhydraatarm eten?

Ik liet al eens weten dat ik nadacht over intermittent fasten. In mijn mail ontving ik berichtjes van twee lezers waarbij deze methode erg goed werkt! Intermittent fasten kan je op verschillende manieren. Ik heb hier veel over gelezen en hou een tijdraam aan van 8/16. Dit betekent dat dat je 16 uur per dag niets eet en je ontbijt, lunch en avondeten in een tijdsbestek van 8 uur eet. Ik ben al niet zo’n ontbijter, dus een ontbijtje uitstellen is voor mij geen probleem. Ik krijg ’s ochtends namelijk geen hap of brood door mijn keel. Mijn eetraam is dus van 12 tot 20.00 uur. Eitje toch? We gaan het in ieder geval proberen.

Door koolhydraatarm eten oftewel Kha, zijn al veel mensen succesvol afgevallen. Je eet dan max of rond de 50-70 koolhydraten per dag. Bij koolhydraatbeperkt (Khb) eet je er rond de 120-150 per dag. Het belangrijkste van dit dieet is dat je brood, aardappels, rijst en pasta’s probeert te vermijden. Online zijn er veel lekkere koolhydraatarme recepten te vinden, bijvoorbeeld dit bloemkoolrijst recept. Met een beetje creativiteit en koolhydraten tellen kom je er al snel achter dat je best veel kan eten.

En ik ga het hardlopen weer oppakken voor meer conditie.

Mijn eerste dag van het koolhydraatarm dieet en intermittent fasting

koolhydraatarm-ontbijt
12.00 uur: ontbijt met 200 gram magere kwark, een klein lepeltje ‘Breakfast Boost’van Linwoods en bramen
koolhydraatarm-brood
14.00 uur: 1 plak koolhydraatarm brood (AH), halve komkommer, beetje peper en een plak kaas.
18.00 uur: courgettini met rundergehakt, groenten en pastasaus.

De eerste dag ging best prima. Tegen half 12 begon ik wel een beetje trek te krijgen maar heb het toch tot 12 uur vol kunnen houden. Na het ‘verlate’ ontbijt had ik ook geen honger meer en om 14.00 uur at ik mijn lunch. Ik had gedacht dat koolhydraatarm brood wel een aparte smaak zou hebben maar ik vond het juist lekker! Tussendoor een suikervrij kauwgompje en ’s avonds om 18.00 uur aten mijn man en kinderen macaroni. De saus, groente en vlees at ik wel, maar de macaroni (veel koolhydraten) heb ik dus vervangen voor een portie van 200 gram courgettini. Deze heb ik twee minuten apart gewokt in olijfolie. Ook dit was geen straf om te eten. Lekker hoor! Ik koop binnenkort nog even zo’n slijper waar ik zelf courgettini mee kan snijden. Dat is een stuk goedkoper dan zo’n voorgesneden verpakking. Tussendoor drink ik veel water, soms een kop thee en eet ik een handje fruit of een kha cracker.

Dag 1 viel reuze mee! Hebben jullie al eens geprobeerd om af te vallen door koolhydraatarm te eten? Ik lees hieronder graag jullie ervaringen.

 

15 thoughts on “Ik ga beginnen met intermittent fasting en koolhydraatarm eten

  1. Ik moet eerlijk zeggen dat ik aan geen enkel dieet doe 😉 Maar ben wel zo eerlijk om te melden dat ik eigenlijk ook alleen 3 maaltijden per dag eet en bijna nooit snack en van zoet hou ik al helemaal niet.

  2. Koolhydraatarme diëten blijven terugkomen als ik online zoek op fitnessen in combinatie met goede voeding. Ik moet alleen toegeven dat het sporten me aardig goed lukt, maar diëten echt niet. Vind het verschrikkelijk om op alles wat ik wil eten te letten. Tot nu toe levert het alleen sporten al genoeg op gelukkig.

  3. Ja, ik heb een tijd (maand of 3 denk ik) koolhydraatvrij gegeten. En dat was niet mijn beste idee ever. Ik viel af, ik viel ook best wel snel af, maar qua sporten was het een dikke nul. Hardlopen lukte niet meer, na 5 kilometer was mijn energie op. Idem voor het fietsen. Nadat ze mij na een hardloopwedstrijd op een stoel hebben moeten zetten omdat ik door mijn benen zakte, ben ik er dan ook mee gestopt. Het heeft daarna best nog een poos geduurd eer alle ‘reserves’ terug aangevuld waren.
    Dus neen, ik vind het geen aanrader, maar ieder moet uiteindelijk doen waar hij/zij zich goed bij voelt. Succes in ieder geval!

  4. Dat klinkt goed en zeker nu je met foto’s hebt gedeeld wat je hebt gegeten heb ik er een beter beeld bij. Gek genoeg kreeg ik onlangs van iemand bij de sportclub te horen dat zij ook voor 12 uur niets eet. Dus dat moet zo ongeveer hetzelfde zijn wat jij doet? Die courgettini ziet er lekker uit.

    1. Inmiddels is uit wetenschappelijk onderzoek naar voren gekomen dat vasten goed voor je is, het kan zelfs kanker genezen. Het verjongt je organen. Dit zijn geen fabels, maar is werkelijk zo!

  5. Ik zit er ook over na te denken maar ik ben echt een ontbijter. Dus weet niet hoe lastig dit gaat zijn. Kan intermittent vasten ook op sommige dagen doen? Op de vrije dagen laat ik maar zeggen

  6. Ik eet al 2,5 jaar geen snelle khd meer. Wat ik hier lees is dat het een dieet wordt genoemd. En dieet houdt voor mij in dat het iets tijdelijk is en dat werkt niet denk ik. Voor mij is geen snelle khd eten een andere manier van met voeding omgaan. Daarbij tel ik niks, ik weet wat snelle khd zijn en waar ze inzitten en die voedingsmiddelen eet ik dus niet. De rest allemaal wel. Soms eet ik wel snelle khd, maar dan kies ik er bewust voor en daarna eet ik weer gewoon.. khd-beperkt eten is voor mij dus volkomen normaal. Verder zou ik graag zien dat het anders genoemd wordt. Je schrapt alleen de snelle khd uit je eetpatroon, maar je eet de langzame wel. De naam khd-beperkt of -arm suggereert dat je minder khd eet en dat is niet het geval. Je laat de enkelvoudige staan, de meervoudige blijf je gewoon eten!

Geef een reactie