borstvoeden-telefoon-mag-dat

Kijk jij je baby altijd aan tijdens het voeden?

Betrapt! Na de geboorte van mijn dochter moest ik nog 4 dagen in het ziekenhuis blijven. Op de derde avonds toen de visite weg was en ik mijn dochtertje borstvoeding gaf, kwam de avondverpleegster op een verkeerd moment binnenvallen. Ze pakte zonder pardon de telefoon uit mijn handen… en daar vond ik wat van.

De laatste tijd werd er veel over gesproken. Wel of geen mobieltje erbij tijdens het voeden van je kindje? De één ziet het als een rustmomentje en tijd voor haarzelf. Anderen beweren dat het niet moet i.v.m het oogcontact en de band die je opbouwt met je baby. Toch zijn er aardig wat moeders die met andere dingen bezig zijn tijdens de borst- of flesvoeding.

Ik heb een kind de fles gegeven en twee kinderen borstvoeding. Toch genoot ik het meest van de borstvoeding, de intieme momentjes samen met mijn kindjes. Hip, hap, slik. Die bijzondere tijd is al een tijdje voorbij. Maar wat was dat mooi.

Moet je oogcontact houden tijdens het voeden?

Moeders moeten tijdens de borstvoeding niet aan hun telefoon zitten, maar oogcontact houden met hun baby. Dat vindt hoogleraar Klinische Psychologie Jan Derksen van de Radboud Universiteit Nijmegen in het artikel over smartphonegebruik tijdens borstvoeding van RTL. Dit zou essentieel zijn voor de binding met je kind en mogelijk een smartphoneverslaving voorkomen.

Nu ben ik er ook geen voorstander van om tijdens elke voeding met andere dingen bezig te zijn. Ik vond het heerlijk om mijn kindje aan te kijken. Het is gewoon bepaalde liefde. De voedingen zag ik niet als me-time maar als een momentje van moeder en kind. Ze worden ontzettend groot dus geniet hier van.

Betrapt..

In je kraamweek moet je je kindje heel vaak aanleggen om de borstvoeding op gang te laten komen. En op dag drie kwam de stuwing opzetten. Mijn sinaasappels werden watermeloenen om het maar even op zijn zachts te zeggen. Ze voelden gespannen aan en deden zeer. Ook had ik last van naweeën en had ik een compressie nodig om mijn borsten te kalmeren.

De visite was weg en mijn dochter huilde. Ik zat er even doorheen. Ik was alleen en legde haar aan. Op dat moment keek ik ook even naar de appjes op mijn telefoon doordat ik afgeleid was door de piepjes daarvan. Kwam nu net de verpleegster aan en pakte de telefoon uit mijn handen en legde het op het nachtkastje. Ze kan er natuurlijk wat van zeggen i.p.v aan mijn spullen te zitten..

Afleiding zoeken

Ik moest naar de baby kijken en niet maar mijn telefoon. Mijn dochter had haar ogen dicht tijdens het drinken en door omstandigheden was ik afgeleid. Maar als de tv aanstond dan zou ik daar misschien ook na gekeken hebben. Om even op andere gedachten te komen zodat ik niet met de pijn bezig zou zijn.

Er zijn voedingsmomenten genoeg dat ik naar mijn baby kijk. Mijn dochter was een snelle krachtige drinker maar bij mijn zoonde duurde elke voedingssessie ongeveer 25 minuten. En als je dat in het begin 10 -15 keer per dag moet is het best wel fijn om even Netflix te kijken of in een tijdschrift te lezen.

Kijk jij je baby altijd aan tijdens het voeden?

*De foto is van Evgeny Atamanenko via Shutterstock.

8 thoughts on “Kijk jij je baby altijd aan tijdens het voeden?

  1. Op zich denk ik niet dat je altijd oogcontact móet hebben, maar wel dat het de basis zou moeten zijn. Tuurlijk kan het weleens voorkomen dat iets anders je aandacht vraagt, maar het moet geen gewoonte worden. Het gaat dan meer om gezien worden dan het letterlijke oogcontact.

  2. Nee dat deed ik niet. Alleen de nachtvoedingen was het stil en tijd samen. Verder keek ik of tv of ik las wat bij op mijn telefoon. Tijd samen deed ik wel na het voeden. Knuffelen, spelen en boekjes lezen. Nu ze zelf eet kijk ik haar ook niet altijd aan met eten.

Geef een reactie