tips-wereld-mooier-maken

5 Tips om bij te dragen aan een mooiere wereld

We kunnen allemaal wel een steentje bijdragen aan het mooier maken van onze wereld. Dit kun je op allerlei manieren doen zoals bewuster omgaan met energie, minder vlees te eten of een gift doen aan een goed doel. Vaak lijkt het ingewikkeld maar meestal is het vrij eenvoudig om iets te doen dat bijdraagt aan een mooiere wereld. Dit hoeft niet iets heel groots te zijn, doe een gift aan een goed doel of word vrijwilliger.

Er wordt ook niet voor niets gezegd dat alle kleine beetjes helpen en dat geldt ook zeker voor dit onderwerp. Ben jij benieuwd hoe jij een steentje bij kunt dragen aan het mooier maken van de wereld, lees dan snel verder.

Word vrijwilliger

Er zijn talloze instanties die afhankelijk zijn van vrijwilligers. Heb je wat vrije tijd over en wil je dit graag nuttig besteden, kijk dan eens of je in je buurt vrijwilligerswerk kunt doen.

Je kunt dan denken aan werken bij de Voedselbank, koffie schenken in een verzorgingstehuis of rondgaan met een collectebus voor verschillende goede doelen.

Vaak is het al mogelijk om voor een klein aantal uren per maand vrijwilligerswerk te doen. Ook kan het een mooie toevoeging zijn op je CV en in sommige gevallen kan het je zelfs een betaalde baan opleveren. 

Doe een gift aan een goed doel

Een goed doel steunen kan een mooie manier zijn om bij te dragen aan een mooiere wereld. Doe een gift aan een goed doel waar jij affiniteit mee hebt.

Steun bijvoorbeeld met een gift via UNICEF kwetsbare kinderen over de hele wereld. Kies voor een eenmalige gift of steun op structurele basis waarbij je een vast bedrag per maand geeft.

Ook kun je een steentje bijdragen door vrijwilliger te worden bij een goed doel, binnen deze organisaties heb je vaak allerlei functies waar jouw kwaliteiten meer dan welkom zijn. 

Voorkom voedselverspilling

Voedselverspilling is een topic dat je veel voorbij ziet komen. We gooien allemaal wel eens onnodig eten weg en dit is erg slecht voor het milieu én je bankrekening. Het is iets dat vrij simpel voorkomen kan worden door het toepassen van een aantal tips.

Ga je boodschappen doen, check dan eerst even je voorraad en werk met lijstjes maken in het dagelijkse leven. Maak ook een weekplanning zodat je heel gericht boodschappen kunt doen.

Bewaar het eten ook op de juiste plek, zo voorkom je dat voedsel onnodig snel bederft. Leer je zelf aan om met restjes te koken, gooi niet meteen kleine hoeveelheden eten weg maar gebruik het in een ander gerecht. 

Word een maatje!

Er zijn verschillende organisaties in zowel Nederland als België die regelmatig op zoek zijn naar mensen die een maatje willen zijn, bijvoorbeeld bij ‘Give a Day’.

Zij zijn bijvoorbeeld op zoek naar vrijwilligers die kinderen, jongeren of volwassenen met autisme willen begeleiden. Dit kunnen activiteiten zijn zoals zwemmen, knutselen. fietsen of een bezoek aan een museum. Lijkt dit je leuk dan is het wel belangrijk dat je de volgende eigenschappen bezit zoals het hebben van inlevingsvermogen, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. 

Wil je dit liever niet via een organisatie doen, kijk dan eens of je iets kan betekenen voor een persoon die bij je in de buurt woont. Neem bijvoorbeeld soms wat boodschapjes mee voor een ouder persoon, nodig een eenzame buurvrouw uit voor een kop koffie of doe een klusje voor een buurman.

Wees lief voor anderen

Iets dat heel simpel is, weinig tijd kost en meteen een goed gevoel geeft is het lief zijn voor anderen. Maak bijvoorbeeld eens een compliment aan iemand in de supermarkt, sta op in het OV voor een ouder persoon, help iemand met het dragen van een zware tas of maak spontaan een praatje met een buurtgenoot.

Of je nu een gift doet aan een goed doel, vrijwilliger wordt of gewoon eens vaker een complimentje uitdeelt aan iemand op straat, het hoeft echt niet ingewikkeld te zijn om iets bij te dragen aan een mooiere wereld!

Geef een reactie