Corona Nedersaksen Duitsland - Zo is het geregeld met scholen en kinderen

Corona in Duitsland; hoe het bij ons in Nedersaksen met de scholen en kinderopvang geregeld is

Duitsland – Op 12 maart 2020 gingen de geruchten rond en een dag later werd het officieel in een LIVE persconferentie bevestigd: alle scholen in deelstaat Nedersaksen gaan dicht. En terecht! #Coronavrij noemen de scholieren het hier.

Het Corona virus uitroeien is haast onmogelijk maar verlangzamen kan zeker wel. Dit is namelijk nodig om genoeg opnameplekken te kunnen bieden in ziekenhuizen. Italiaanse verpleegkundigen waarschuwen niet voor niets; blijf allemaal thuis, ga de deur niet uit als het niet nodig is! Als iedereen thuis blijft en zo min mogelijk contact legt met anderen gaat de verspreiding langzamer en zo zullen er mogelijk minder mensen sterven.

Gastouders, Kita’s (Kindergarten), basisscholen (Grundschule), het voortgezet onderwijs en andere vormen van scholen zijn gesloten tot 30 maart. Daarna hebben de kinderen in Nedersaksen aansluitend twee weken paasvakantie, net als de kinderen in België.

Het is niet zo dat de kinderen hier twee weken lang uit hun neus peuteren. Mijn negenjarige zoon op de Grundschule in Nordhorn heeft voor de komende tijd genoeg huiswerk meegekregen om zich niet te vervelen en mijn oudste zoon op het Gymnasium krijgt zijn huiswerk en leeropdrachten via I-Serv (een soort Intranet voor scholieren) door zodat ze straks als de scholen weer beginnen zo min mogelijk achterlopen met de lesstof.

Er word geadviseerd aan alle ouders (indien mogelijk) thuis te werken en kinderen te begeleiden met hun huiswerk/leerwerk. Mensen die echt moeten werken (geen thuiswerk mogelijkheid hebben) regelen zelf oppas voor hun kinderen.

Ik heb zelfs al enkele oproepjes op Facebook voorbij zien komen van studenten die aanbieden om op kinderen van werkende ouders te passen. Het is zo mooi om te zien hoe de bevolking in Nedersaksen voor elkaar klaar staat in moeilijke tijden. Oppas, boodschappen halen voor ouderen… Heel fijn!

Voor de ouder(s) die in het ziekenhuis, de zorg sector, een medisch beroep, brandweer, het Rode Kruis, of bij de politie (en nog enkele belangrijke) werken, hebben ze in onze regio in Duitsland kleinschalige gefinancierde kinderopvang geregeld zodat zij kunnen blijven werken. Ze zijn immers onmisbaar in de maatschappij.

Mijn dochter van 5 jaar die op de Kindergarten (kleuterschool) zit moest alle spullen (regenlaarsjes, regenkleding, reservekleding, jas etc) meenemen naar huis. De komende tijd kunnen ze daar alles schoonmaken en ontsmetten en ze verwachten dat wij de spullen die we naar huis meenemen ook schoon maken. Ook de Kindergarten is voor ruim 4 weken gesloten.

De toestand is nog niet zo dat we verplicht zijn om in huis te blijven maar de Landesregierung verzoekt wel iedereen om sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden.

Hoop jij dat alle scholen in Nederland zo spoedig mogelijk zullen sluiten?

Geef een reactie