De intocht, waar maken wij ons als volwassenen druk over?

intocht

Vandaag keek mijn dochter voor de eerste keer naar de intocht van Sinterklaas en zijn pieten. Prachtig vond ze het. De stoomboot, de pakjes, het paard en natuurlijk alle pieten. En hoe typisch, voor haar was elke Piet gewoon Piet. Gekleurd, zwart, wit, met roetvegen…het maakte haar niets uit.

En precies dit is mijn punt. Het maakt ons ‘volwassenen’ blijkbaar wel veel uit. Wij vinden er allemaal wel iets van. ‘Ons’ kinderfeest mag niet veranderen vinden sommigen, anderen vinden juist dat het wel moet.

Slaan we daar al niet met zijn allen volledig de plank mis? Protestgroepen voor en tegen zwarte Piet, meer Politie dan bij een risicowedstrijd, detectiepoortjes waar ook kinderen door moeten. Begrijp me niet verkeerd, ik ben voor een zo veilig mogelijke intocht voor elk kind. Maar kom op zeg…willen we dit? Is dit een kinderfeest? Ik lees berichten van mensen die dan maar geen Sinterklaas meer vieren. Serieus? Omdat jij je zin niet krijg? Laat je echt je kind daar de dupe van zijn? Volwassen hoor!

Kinderfeest, dat is toch helemaal niet voor volwassenen. Wat maakt het uit wat wij er van vinden? Het gaat toch om onze kids. Onze kinderen vinden het toch allemaal wel prima. Vinden zij het niet alleen raar wanneer wij ze leren dat het raar is? Willen we niet juist dat ze leren dat iedereen anders is en dat dat helemaal goed is? Willen we niet dat ze onbezorgd kunnen genieten van HUN feest waar ze heel het jaar naar toeleven? Gaat het niet om de blije snoetjes wanneer ze hun gevulde schoentje zien? Gaat het niet om de spanning van ’s avonds naar bed gaan wetende dat Sint en Piet langskomen?

Ik geef heel eerlijk toe dat het voor mij ook allemaal niet hoeft te veranderen, want dat is moeilijk…verandering. Dat vinden wij volwassenen niet zo leuk. Maar ja, dat heb je wel eens…dat we iets niet leuk vinden. Komt wel weer goed hoor . Laten we samen weer eens stilstaan bij waar het echt om gaat.

Mijn dochter zet vanavond voor het allereerst haar schoentje en het zal haar een PIET wezen welke Piet die vult met pepernoten.

Fijne Sinterklaas allemaal!

Geschreven door Gaby G.

Lieve Gaby, je hebt helemaal gelijk! Wat heb je dit prachtig verwoord. Veel plezier met schoentje zetten!

3 thoughts on “De intocht, waar maken wij ons als volwassenen druk over?

Geef een reactie