Dilemma: van basisschool wisselen of toch niet?

shutterstock_101020717

Wij wonen erg buitenaf en hier bij ons is de regel zo dat kinderen die verder dan 2,3 kilometer bij school vandaan wonen worden opgehaald met een busje. Dit is altijd nog een vrije keus want je mag je kids ook zelf brengen en ophalen. Nu verhuizen wij straks naar een ander dorp en kunnen we onze kids daar op school doen of op de huidige school laten. Hebben jullie ervaring met wisselen van basisschool?

Mijn jongste is nog te jong voor school en mijn middelste zit op speciaal onderwijs. Daar zal niets aan veranderen en hij zal straks bij ons nieuwe huis ook gewoon opgehaald worden. Begin volgend jaar en in maart hebben we afspraken voor onderzoeken en weten we of hij naar een “normale basisschool” mag/kan of blijft op het speciaal onderwijs. Dit hangt natuurlijk van meerdere factoren af maar daar maak ik me nog niet druk om.

Fietsen een naar de huidige school 4 km of met de auto brengen

Ik vindt 4 km fietsen voor een jongen van 8 jaar best een stuk die normaal met fietsen niet verder dan de buren komt. In de zomer misschien te doen? Maar in de winter? Of stel ik mij gewoon aan en zijn we verwend? Zelf brengen met de auto is ook een optie maar het ophalen gaf me altijd net wat meer rust met drie kinderen zo vroeg in de ochtend. De lestijden zijn hier in Duitsland anders. De ene keer is hij om 11.35 vrij en de andere keer om 13.35 uur.

Of toch naar de school in het nieuwe dorp?

Dit is ook een optie. Middenin het schooljaar verwisselen lijkt ons niets. Wij denken dat het niet verkeerd is om na de zomervakantie te wisselen. Zo trekken we hem niet tijdens de lesstof weg naar een andere school en begint hij na de zomer in een nieuwe klas.

Wat wil mijn zoon zelf?

Wij hebben het hem gevraagd en hij wil het liefst op de huidige school blijven. Maar heeft er ook geen problemen mee als hij na de zomervakantie naar de andere school zou moeten. Misschien maakt hij hierbij ook nieuwe vriendjes die in de buurt wonen. En de vriendjes die hij al heeft kan hij natuurlijk behouden buiten schooltijd.

Gelukkig hoeven we de keuze vandaag nog niet te maken maar het is goed om hier even goed over na te denken want de verhuizing komt steeds dichterbij. Eind januari krijgen we de sleutels.

Zijn jullie kinderen al eens van school gewisseld? En midden in een schooljaar? Hoe ging dat?

*De uitgelichte afbeelding komt van Shutterstock.

6 thoughts on “Dilemma: van basisschool wisselen of toch niet?

 1. Ik zou ervoor kiezen om hem naar een school te laten gaan in de buurt. Het is in het begin misschien wel niet zo leuk, maar nieuwe vriendjes maken ze snel genoeg. En dan leert hij de kinderen in de buurt ook beter kennen. 4 Km vind ik ook wel ver fietsen voor hem. Na de zomervakantie lijkt me ook een goed idee.
  Spannend hoor . Je kan vast niet wachten om in het nieuwe huis te gaan wonen! Ik ben ook erg benieuwd. Het ziet er iig super mooi uit!

 2. Lastig dilemma. Kan me voorstellen dat je een jongen van 8 niet zover alleen wil laten fietsen, maar wisselen is ook weer zoiets.

  Kan je onze ervaring vertellen. Onze dochter zat op een dependance die te klein bleef. Uiteindelijk sloot hij na 4 jaar zijn deuren en ze moest groep 5 dus verplicht in een andere klas beginnen. De juffen in groep 4 waren reden om sowieso van school te willen veranderen, maar we bleven dat toch heel moeilijk vinden. Nu werd de keus dus voor ons gemaakt, omdat deze locatie niet rendabel was.

  Ons beviel het goed. Wel aan het begin van het nieuwe schooljaar naar een nieuwe klas, vond dat een prettige overgang. In jullie geval kun je daar ook voor kiezen, dan zie je hoe het halen en brengen bevalt. Of toch over, dan is het maar gebeurd. Sluit me wat dat betreft aan bij Batboy, ze maken dan sneller vriendjes in de buurt. Succes!

 3. Ik snap je dilemma. Ik kan me voorstellen dat hij bij een tussentijdse wissel sneller vriendjes maakt. En leuk gaat hij het waarschijnlijk toch niet vinden, ook niet na de zomervakantie. Wat betreft het fietsen: ze kunnen vaak meer dan we denken. Heeft hij het al eens proef gefietst zodat hij weet waar hij eventueel aan begint?
  Heel veel sterkte met het nemen van de beslissing, ik weet dat dit niet meevalt…

 4. Lastige keus he!

  Mijn dochter moest helaas door omstandigheden wel wisselen van school.
  Dit vond zij echt super moeilijk maar heeft zich toch snel aangepast en zit nu helemaal op haar plek op haar nieuwe school!
  Ze zegt nog best vaak, mama ik hoef nooit meer naar een nieuwe school he?
  Het heeft haar dus ook echt wel wat gedaan en ik hoop echt dat zij niet nog een keer hoeft te wisselen van school dat zou ik echt naar vinden!

  Toch snap ik jouw dilemma erg goed
  Want ver op school is gewoon niet echt makkelijk!
  Ik zou er gewoon goed over nadenken en zeker ook de keuze van jouw zoon in je achterhoofd houden 🙂

 5. Ja ik heb twee keer gewisseld. De eerste keer vanwege de komst van mijn jongste kind naar de buurtschool omdat het logistiek makkelijker was.

  De tweede keer toen we naar het platteland verhuisden.

  Beide keren vond ik het een enorm lastige beslissing waar ik echt wakker van lag. Maar in beide gevallen pakte de nieuwe school beter uit.

  Als de kwaliteit van de huidige school helemaal top is, zou ik je kind daar laten als het logistiek te doen. Is het daar matig, dan zou ik gebruik maken van de gelegenheid en een andere school kiezen.

Geef een reactie