DIY: Maak je eigen ecosysteem, leuk voor mensen met luie groene vingers!

Al enige tijd liep ik rond met het idee om een plant in pot te gaan kweken. Een zogenaamd ecosysteem voor in huis. Na wat research op internet, blijkt dat je zelf een ecosysteem kan maken, waardoor de plant zichzelf bevochtigd en gezond houdt. Het kopen van een plant in pot, loopt aardig in de cijfers, voor een kleine pot betaal je zo 30 euro. Daarom besloot ik dit zelf te gaan maken.

Maar hoe doe je dit nou?

Benodigdheden:

 • een glazen pot met deksel, met grote opening (plantje moet er tenslotte nog in)
 • een (vet)plant of plant voor weinig water (bv. gekleurde cactus)
 • aarde of compost, of een combinatie voor kamerplanten
 • kiezels
 • houtskool (je hebt deze in een viltvorm of een kiezelvorm, ik koos vilt)
 • mos

 

Ecosysteem plant
Voorbeeld van een glazen pot

Het maken is eigenlijk terdege simpel.

 1. Maak je glazen pot goed schoon en zorg dat deze ontvet en goed droog is.
 2. Vul een laagje van de pot met kiezels
 3. Nu is het tijd voor een handje houtskool (dit werkt schimmelwerend)
 4. Maak een laagje aarde waar jij je plantje in kan potten, doe dit royaal en druk goed aan
 5. Als je plantje is gepot, kun je er een beetje mos bij indoen, dit zorgt voor de juiste vochtigheidsgraad.

Gebruik een plantenspuit voor het licht bevochtigen van je plant en de aarde.

En eigenlijk ben je dan ook klaar, maak de binnenkant schoon met een doek en sluit het deksel. Het deksel houdt je gesloten. Er zal condensvorming aanwezig zijn, voor het bevochtigen van de plant. Kleine druppels is een goed teken, grote druppels (zoals die aan je kraan hangen) geven aan dat het plantje te nat is. Hiervoor kun je dan een avondje het deksel eraf halen zodat dit water verdampt.
20170205_171938

  Wist je dat er een plant in pot  is die al meer dan 40 jaar leeft?

20170205_171949Dit zijn mijn resultaten van de 1e plant die ik heb gemaakt, in pot. Deze staat nu 2 maanden en doet het uitstekend. En het was een goedkoop project, 6 euro heeft dit mij totaal gekost.
Mijn volgende plant gaat veel groter worden, ik wil er meerdere planten in (ook qua kleur) en ik wil experimenteren met een gekleurde pot, wel doorzichtig natuurlijk maar bijvoorbeeld met paars glas.

Ik hoop dat jullie er wat aan hebben aan deze tips, je hoeft er niets aan/voor te doen en het staat super leuk. Voor de echte handigerds onder ons, je kan er ook een lamp inbouwen, of kleine tierelantijntjes inzetten, zoals een kaboutertje. En uiteraard kun je dit met de kinderen samen doen. Let wel op, het houtskool is niet giftig, maar ik zou dit adviseren niet door de kinderen te laten doen. De rest kunnen ze zelf, met leuke (gekleurde) kiezels, eigen gekozen plantjes etc. Het is maar net wat je zelf leuk vind!

 

Als jullie deze tip handig en leuk vinden, zou ik het top vinden als jullie een reactie achterlaten. Met foto, dat is helemaal te gek. Hoe meer creaties, hoe beter.

Liefs Barbara

6 thoughts on “DIY: Maak je eigen ecosysteem, leuk voor mensen met luie groene vingers!

Geef een reactie