Meer ‘mama me time’, vaker een datenight of tijd met je vrienden doorbrengen? Doen, want dat is heerlijk genieten en je krijgt er weer een hoop positieve energie van. Er komt natuurlijk een keer een tijd dat je een oppas aan huis nodig hebt voor je kind(eren) en dat is echt geen overbodige luxe. 😉 Weet je niet zo goed waar je moet beginnen en waar je aan moet denken bij het zoeken naar een goede oppas? Dit handige 4 stappen plan helpt je verder!
Een oppas aan huis
Ik kan mij nog goed herinneren dat we een keer een belangrijk avondfeest hadden waarbij we verlegen zaten om een oppas. Normaal gesproken passen de oma’s en opa’s graag op hun kleinkinderen, maar die konden zelf ook niet. Wat doen we nu? Afzeggen? Liever niet… Toch zaten we met onze handen in het haar omdat we niet wisten wat we moesten doen. Toen ik er toevallig met de buurvrouw over sprak, stelde ze voor om haar tiener dochter bij ons thuis te laten oppassen. Dan kon ze de kinderen ook naar bed brengen als het bedtijd was. Zij paste al regelmatig op bij haar jongere nichtjes, dus ervaring had ze al. Het leek ons een prima idee! De avond dat ze kwam oppassen verliep goed.
Een oppas aan huis kent veel voordelen. Alles is bij de hand wat de oppas nodig heeft, de kinderen kunnen in hun eigen bedjes slapen en zijn vaak meer op hun gemak in hun eigen huis, dan bij een vreemde.
Dit was onze ervaring met het (lastminute) vinden van een oppas. Ondertussen probeer ik nu wat vaker mama me time momenten en date nights met mijn hubby te plannen. Oppas to the rescue!
Tips voor het vinden van een oppas
Jij wilt natuurlijk ook graag een betrouwbare en goede oppas vinden voor je kind(eren). Lees hieronder onze tips!
1. Checklist
Voordat je opzoek gaat naar een oppas is het belangrijk om eerst voor jezelf na te denken wat je wilt en wat je verwachtingen zijn. Een checklist kan je hierbij helpen. Dus pak pen en papier schrijf je antwoorden van de onderstaande vragen op.
- Wanneer moet de oppas beschikbaar zijn? Een vast dagdeel per week, twee keer per maand? Elk weekend?
- Wat zijn je verwachtingen van de oppas? Moet hij/zij de kinderen naar bed brengen, avond eten maken, een huishoudelijk klusje erbij doen?
- Moet de oppas al ervaringen hebben?
- Wat voor type moet het zijn? Welk karakter (rustig, vrolijk, streng?) moet je oppas hebben?
- Wat mag de leeftijd van de oppas zijn?
- Wat wil je betalen? Wil je de oppas per uur of voor een vast bedrag betalen?
2. Het vinden van een goede oppas
Alle punten van de checklist voor jezelf opgeschreven? Dan weet je nu wat een goede oppas voor jou is! Het zoeken kan nu beginnen. Een oppas aan huis kun je misschien vinden door rond te vragen binnen je eigen netwerk. Denk bijvoorbeeld aan familie, buren en vrienden. Je kunt ook een oproepje plaatsen aan het prikbord in de supermarkt of op social media.
Ook kun je heel makkelijk online een oppas uit je eigen buurt vinden, zoals op Sitly.nl. Sitly is de grootste oppassite van Nederland. Het is een online platform waar ouders en babysitters elkaar kunnen vinden. Je ideale oppas woont misschien wel twee straten verder en je weet het niet eens!
Ik was erg benieuwd en probeerde het uit. Ik ontdekte dat er in het dorp Ootmarsum (in Twente) al meer dan 20 babysitters staan ingeschreven. Dat is best veel voor zo’n klein dorpje! Ook kun je op deze site informatie en interesses over de oppassers lezen, wat hun hobby’s zijn, profielfoto’s zien en welke dagen en dagdelen ze beschikbaar zijn als oppas. Ideaal, het scheelt je een hoop tijd om alles uit te zoeken en het werkt heel makkelijk.
3. Kennis maken met de oppas
Het zoeken naar een oppas is dus helemaal niet zo moeilijk. Heb je wellicht een match gevonden? Nodig de oppas dan uit voor een kennismakingsgesprek waar je kinderen bij zijn. Zo zie je hoe de oppas reageert en met je kinderen omgaat.
Bespreek wat jij belangrijk vind in de opvoeding, wat je verwachtingen zijn etc. Vraag eventueel ook of de oppas referenties heeft.
4. Spreek een proefperiode af
Als je na het kennismakingsgesprek een goed gevoel hebt bij de oppas, dan kun je een proefperiode afspreken om te zien of het van beide kanten bevalt. Mocht het namelijk niet zo goed klikken tussen jullie dan kun je er beter in het begin een eind aan breien en opzoek gaan naar een andere oppas.
Note: de eerste keer is het natuurlijk best spannend om je kinderen geheel aan een ander toe te vertrouwen. Gelukkig went het in de meeste gevallen snel.
Veel succes met het vinden van een goede oppas! Als je al een oppas hebt gevonden dan zijn we heel benieuwd naar jouw verhaal. Laat je even een reactie achter? Dat vinden we altijd leuk!