Een kind met hoorproblemen

Binnen een week of twee krijgt elk geboren kindje in Nederland de gehoorscreening. Op dat moment kunnen meteen al hoorproblemen worden vastgesteld. Bij een aantal kinderen word het gehoor pas op latere leeftijd slechter of geleidelijk minder. Ik stond raar te kijken toen ik met mijn zoon naar de Kno-arts ging voor een ander probleem en naar huis ging met een afspraak voor een operatie om de neusamandelen te verwijderen en tegelijkertijd buisjes te laten plaatsen..

oor1

Een bezoekje aan de Kno-arts

Mijn zoon heeft tot na zijn derde levensjaar een enorm speekselprobleem gehad. Het liep er gewoon constant uit. Iets waar hij niets aan kon doen maar wel vervelend is. Soms wel drie keer per dag een nieuw shirt aantrekken omdat het nat werd. We dachten dus dat het een probleempje was in de keel bij het slikken of dat hij zijn mond niet goed sloot. Voordat we bij de Kno-arts terecht kwamen had hij al 20 uur aan oefeningen bij de logopedist erop zitten. En eerlijk? Het hielp minuscuul.

Zeg eens Aaaaa!

Neusamandelen eruit en buisjes laten plaatsen op driejarige leeftijd

De arts zag al snel dat hij enorm grote neusamandelen had. Ze zaten in de weg en dat was waarschijnlijk de oorzaak van het speekselprobleem (en snurken maar dat is een bijzaak). Toen de Kno-arts daarna nog in de oren keek zaten deze achter de trommelvliezen vol vocht. Nooit heb ik de indruk gehad dat mijn kleine mannetje slecht hoorde. Maar goed het zal wel dacht ik. Een hoortest volgde.

Na een paar weken was het dus zover. De operatie was zo gepiept en de neusamandelen en buisjes konden tijdens dezelfde operatie. We moesten al vroeg in het ziekenhuis zijn en dezelfde dag mochten we alweer naar huis. Het ging allemaal prima!

Nacontroles

We bleven onder toezicht en elk half jaar een controle bij de arts. Na een jaar waren de tijdelijke buisjes er vanzelf uitgevallen. Het zag er goed uit en er hoefden geen nieuwe buisjes in.

Op zijn vijfde begon mij toch op te vallen dat hij veel niet mee kreeg van wat wij hem vertelden en ook is hij voor anderen met praten slecht te verstaan.

Hoort hij het niet of snapt hij het niet? Of hoort hij alleen maar wat hij wil horen? Wij wisten het niet. Bij de volgende controle kregen we de bevestiging dat het er helemaal niet goed uitzag. De neusamandelen waren weer hard bijgegroeid en de oren zaten weer vol.

Nogmaals dezelfde operatie op vijfjarige leeftijd maar dan permanente buisjes

Dit keer kwam er dus weer een operatie. Weer de neusamandelen eraf en buisjes laten plaatsen. Het verschil met de vorige keer van twee jaar geleden is dat ze permanente buisjes hebben geplaatst, de zogenaamde T-drainages. Deze vallen er van zichzelf niet uit en moeten er dus ook weer onder narcose uit worden verwijderd als het niet meer nodig is.

Nu hoort hij hopelijk zoals het zou moeten zijn. Met zijn spraak heeft hij een achterstand opgelopen (mogelijk door het slechte horen maar het kan ook een andere oorzaak hebben) en hiervoor gaat hij nu naar logopedie.

oor

Zwemmen met speciaal op maat gemaakte oordoppen

Omdat mijn zoon buisjes heeft kregen we het advies om speciale oordoppen te laten maken voor het zwemmen. Deze hebben we op maat laten maken bij de hoorspecialist. Ik betaal hier natuurlijk graag € 30,- voor om eventuele ellende en meer gehoorschade te voorkomen. De oordopjes zijn naar zijn oor gevormd en blijven goed zitten. Sommige mensen plakken de oren daarna nog af met watervaste tape of laten hun kind een badmuts of hoofdband erover dragen. Volgens de hoorspecialist is dit echter niet speciaal nodig en geven de oordoppen voldoende bescherming om geen water in de oren te laten lopen.

Heeft jouw kind al eens een hoortest gehad?

 

7 thoughts on “Een kind met hoorproblemen

  1. Jeetje al 2 operaties op zo’n jonge leeftijd, die onzekerheid als mama of je kind je nou wel/niet hoort of gewoon niet luistert en dit alles aan moeten zien. Dat moet heel moeilijk zijn geweest! Gelukkig heeft de tweede operatie beter geholpen, als ik het zo lees. Ik heb zelf bij beide kids de gehoortest een paar weken na geboorte gehad, maar wist zeker dat het goed zat, omdat ze beiden al op de zachtste geluidjes reageerden.

  2. Naast de test als baby hier geen test meer gehad. Hoor het inderdaad wel vaker dat amandelen en vocht achter de oren veel problemen veroorzaken waar je vaak niet eens bij stil staat. Hopelijk gaat het vanaf nu de goede kant op en doen de permanente buisjes hun werk!

  3. Hopelijk gaan de permanente buisjes hun werk doen en helpt het voldoende samen met logopedie!

    Onze oudste heeft tientallen hoortesten gehad, ze heeft één keer buisjes gehad. Haar buisjes kreeg ze op twee jarige leeftijd.

  4. Jeetje wat een verhaal.. Nomi heeft alleen die gehoortest gehad in de kraamweek, verder niet. Dat speekselproblemen hiermee te maken hebben, wist ik trouwens niet. Nomi kwijlt momenteel heel veel, dus ik hou dit zeker even in mijn achterhoofd.

  5. Dat zijn 2 heftige operaties in korte tijd.
    Sem heeft het ook gehad. Hij had een spraakachterstand en bleek veel te grote keel en neusamandelen te hebben. Op 4 jarige leeftijd werd hij geopereerd en werden er ook direct buisjes geplaatst.

Geef een reactie