afvallen-nieuwe-kleren-kopen

Afvallen en nieuwe kleren kopen – De do’s en don’ts

Afvallen gaat hier met ups en downs. Momenteel sta ik even stil maar in totaal ben ik al een dikke 7,5 kilo kwijt sinds de zomervakantie. Mijn streven is om nog 18 kilo kwijt te raken. Ik merk nu al dat mijn broeken losser gaan zitten.. en daarom is het tijd om nieuwe kleren te shoppen! Ik deel met jullie de do’s en don’ts voor het kopen van nieuwe kleren tijdens of na het afvallen. Ook vertel ik jullie over mijn ervaring met mijn favoriete kledingmerk Esprit.

Vrienden en familie die mij een tijdje niet hebben gezien vallen het meteen op dat ik een paar kilo lichter ben. Echt supertof en motiverend dat anderen het ook gaan zien en complimenten uitdelen. Ik ben er nog lange niet maar de eerste kilo’s zijn eraf en dat is alleen maar mooi meegenomen. Ik draag nu vaak jurkjes met een legging, maar zelfs sommige jurkjes beginnen al te groot te worden onder mijn armen. Waar ik het meest van baal is dat ik nu heel snel opzoek moet naar nieuwe jeans want ‘bouwvakkers konten’ zijn echt een no go! De broeken zakken bij mij letterlijk naar beneden en moet ik dus steeds omhoog trekken voordat ik ga zitten. Niet te doen joh! Zal ik het aandurven om mijzelf al in een skinny jeans van Esprit te hijsen?

Wat te doen met de kleren die te groot zijn na het afvallen?

Kleren die mij na het afvallen te groot zijn wil ik liever niet bewaren. Ik ga er vanuit dat de kilo’s er niet meer aankomen.. dus de veel te grote kleren kunnen weg. Misschien dat ik nog een broek of jurkje bewaar voor een ‘voor en after’ foto om het verschil in de maten te zien als ik mijn doel heb behaald. Ik droeg maat 44 en ga nu over naar maat 42.

  • Do: verkoop of doneer je kleding die niet meer passen
  • Don’t: kledingstukken bewaren voor het geval dat.. (enkel bijzondere stukken waar je een dierbare herinnering aan hebt, zoals je trouwkleding bijvoorbeeld)

De kleding die mij te klein is geef ik aan een vriendin die het niet zo breed heeft. Zij heeft dan de eerste keus om wat uit te zoeken en de rest breng ik naar de kringloop. Je kunt je kleren die te groot zijn natuurlijk ook naar het Leger des Heils of de kledingbank brengen. Weggooien vind ik gewoon enorm zonde. Er gaat bij mij echt alleen iets in de vuilnisbak als het stuk of erg vies is. Het geeft een fijn gevoel om een ander blij te maken met de kleren die niet passen en zeg eens eerlijk, een opgeruimde kledingkast geeft een opgeruimd hoofd! Je kunt je kleren ook verkopen op Marktplaats of op een braderie, dan heb je meteen een leuk zakcentje verdiend waarmee je weer nieuwe kleding kunt shoppen. 😉

Nieuwe kleren kopen tijdens het afvallen

Nu ik mijn eerste kilo’tjes kwijt ben, heb ik de broeken die ik vroeger droeg uit de kast getoverd. Nu snap ik meteen weer waarom je te grote of te kleine kleren niet moet bewaren. De mode veranderd en geloof mij, de broeken die ik in de kast had liggen van een paar jaar geleden wil ik nu echt niet meer aan. Tijd om nieuwe te shoppen!

Leuke en betaalbare outfits shoppen bij Esprit

Een van mijn favoriete kledingmerken is Esprit. De kleding van Esprit is casual, hip en vooral belangrijk; betaalbaar! Ik draag dit merk al jaren. Het is zonde om veel geld te besteden aan nieuwe kleren als je je gewichtsdoel nog niet heb bereikt. Omdat je er tijdens het afvallen ook leuk bij wilt lopen is het een leuke beloning om af en toe iets nieuws voor jezelf te kopen. Esprit verkoopt echt alles op het gebied van mode en lifestyle. Ik heb zelf broeken, een rok en een dames blouse van Esprit en ik vind de kwaliteit echt super. De broeken vallen goed op maat, de shirtjes en bloezen zitten mij soms iets te strak. Meestal neem ik daarvan dan een maatje groter. Mijn man draagt wel eens overhemden en shirts van Esprit. De kledingstukken blijven echt heel lang mooi.. ook na tig keer wassen. Ik neem regelmatig even een kijkje naar de nieuwe collecties als ik in Enschede aan het shoppen ben. Online kleding shoppen van Esprit is natuurlijk ook een optie. Zeker tijdens de drukke maanden naar de feestdagen toe, en je kunt er ook hele stoere kinderkleding kopen. Voor de verzendkosten in de webshop van Esprit betaal je maar €0,99 per bestelling, dat is een stuk goedkoper dan dat je je Esprit kleding elders besteld.

  • Do: aanpassen, koop alleen wat op dat moment goed past
  • Do: shop in de sale of kies voor een betaalbaar kledingmerk zoals Esprit
  • Do: koop alleen wat je nodig hebt
  • Don’t: te kleine kleren kopen
  • Don’t: dure kleren kopen als je je gewichtsdoel nog niet heb bereikt

Tip van flip: koop alleen kleren die op het moment dat je ze aanpast goed en comfy zitten. De eerste keer dat ik in de winkel stond pakte ik automatisch kledingstukken met maat 44 maar maat 42 past in de meeste gevallen nu ook prima. Prop jezelf niet in te kleine kleren, dit zien andere mensen ook. Het zit bovendien ook niet prettig. Ik hoop mij in december tijdens de kerst in een van de mooie feestjurken van Esprit te hijsen.. met misschien wel maatje 40 dan. 🙂

Bewaar jij de kleren die te groot of te klein zijn? En wat is jouw favoriete kledingmerk?

*De uitgelichte stockfoto van een vrouw die is afgevallen is gemaakt door Triocean – Shutterstock.

6 thoughts on “Afvallen en nieuwe kleren kopen – De do’s en don’ts

  1. Ik heb laatst ontzettend veel weggedaan. Ik had nog veel kleding in mijn kast van voor mijn eerste zwangerschap en sommige dingen stonden echt gewoon niet mooi meer, dus nu heb ik het maar eens weggedaan.

  2. Poeh. Ik bewaar eigenlijk nagenoeg alles. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook nagenoeg alles nog pas. Ook van heel lang geleden. Over dat gedateerd zijn heb ik nog wel een anekdote. Ooit in 2006 een ge-wel-di-ge low rise skinny gekocht in Barcelona. Echt zó low, belachelijk mooi. Ik kreeg heel veel complimenten over hoe mooi de broek stond. Toen ik bevallen was dacht ik serieus dat ik niets meer zou passen. Integendeel dus. Maar ik vond het zo zonde om over de grond te kruipen (ja, dat deed ik de eerste jaren) dus – en daar komt het – bewaarde ik de broek. Te lang. Want een paar maanden geleden haalde ik ‘m uit de vergetelheid (ergens achterin de kast) om erachter te komen dat de bovenkant van de broek nog steeds heel gaaf is. Maar de pijpen… veel te lang. Niet strak genoeg. Opbollend aan de onderkant. Staat alleen nog maar leuk als ik de pijpen in hoge laarzen stop. Zónde.

Geef een reactie