Je huis gezellig inrichten in Scandinavische stijl

Is jouw huis toe aan een nieuwe look én spreekt de Scandinavische stijl je aan? Geef je woning dan een make-over aan de hand van de onderstaande tips en ideeën. In dit artikel lees je welk kleurenpalet de basis vormt voor een Scandinavisch interieur, welke materialen er vaak terugkomen en hoe je het geheel gezellig kunt stylen. Gebruik deze basiselementen als richtlijn en voeg gerust een persoonlijke touch toe. Hiermee maak je de inrichting pas echt helemaal compleet!

Scandinavisch kleurenpalet

Als er één geschikte basiskleur is voor de Scandinavische woonstijl, dan is het wel wit. Deze kleur zie je daarom vaak terugkomen op de muren en het plafond. Het zorgt voor een licht, fris en ruimtelijk resultaat. Het is dus een perfecte kleurkeuze voor kleine woonkamers of een donkere slaapkamer. Naast wit zie je veel zachte en natuurlijke tinten terugkomen. Denk aan crème, beige, ecru, grijs en lichtbruin. Voor wat extra kleur kun je gedempte groen- en blauwtinten toevoegen. Probeer hele felle kleuren en te donkere tinten te vermijden.

Materiaalgebruik bij Scandinavisch interieur

Natuurlijke materialen zijn typerend voor Scandinavische meubels en accessoires. Vooral hout speelt een belangrijke rol. Laat de natuurlijke (licht)bruine kleur van het hout goed tot zijn recht komen. Kies liever voor een houten salontafel met enkel een beschermde coating in plaats van geverfd hout. Meubels met een levensechte houtlook of fineerhout zijn vaak ook een stijlvolle optie. Andere materialen die erg goed aansluiten op deze woonstijl zijn: kurk, riet, rotan, jute, steen, beton, wol en katoen. Niet alleen de natuurlijke look, maar ook de duurzaamheid van de materialen is hierbij belangrijk.

Kenmerken van Scandinavische meubels

Naast de kenmerkende kleuren en materialen, hebben Scandinavische meubels ook een specifiek design. De meubels ogen altijd erg luchtig en verfijnd. De bank staat bijvoorbeeld op hoge pootjes, de eetkamerstoelen hebben een verfijnd onderstel en het tafelblad is vaak wat dunner. Er wordt een stijlvolle combinatie gemaakt van strakke lijnen en organische vormen. Door deze luchtige ontwerpen zal het interieur erg ruimtelijk ogen.

Interieur trends 2022

Extra aandacht voor daglicht en verlichting

Bij deze frisse woonstijl is daglicht erg belangrijk. Zorg ervoor dat er voldoende natuurlijk licht naar binnen kan komen. Voor de avond en de donkere periode is een goed lichtplan daarnaast essentieel. Om te voorkomen dat het lichte interieur kil oogt, kun je het beste LED verlichting toevoeging met een warm witte kleurtemperatuur. Te koel licht (richting blauw in plaats van geel) maakt een licht interieur erg ongezellig.

Tips voor Scandinavische accessoires

Wil je jouw huidige interieur liever een subtiele Scandinavische touch geven? Besteed dan aandacht aan de accessoires in plaats van de meubels. Houten decoratie met een lichte en natuurlijke kleur doen het altijd goed! Maar ook manden, ronde spiegels en kamerplanten in minimalistische witte potten zijn een goede toevoeging.

Combineren met andere woonstijlen

Voel je vrij om de Scandinavische stijl te combineren met andere woonstijlen. Het gaat bijvoorbeeld goed samen met een robuuste en landelijke twist, maar ook met het stoere uiterlijk van een industrieel interieur.

Geef een reactie