kachel-of-haard-welke-past-beter-bij-welk-interieur

Een kachel of een haard; welke past beter bij jouw interieur?

Ben je bang om de verwarming in je woning aan te zetten? Met het oog op de gas- en energieprijzen is dat goed voor te stellen. Zelfs als je minder dan het gemiddelde verbruikt, ben je momenteel honderden euro’s aan de gas- en energierekening kwijt.

Mede hierom zijn veel mensen op zoek naar een alternatieve vorm van verwarming. Heb je hier zelf ook interesse in? Dan kom je al snel op een kachel en een haard uit. Deze twee soorten verwarmingssystemen lijken op elkaar, maar verschillen ook op essentiële punten. Om tot de juiste keuze te komen, zou je goed op onderstaande punten moeten letten.

Verschillen tussen een kachel en een haard

Een kachel en haard lijken in de basis op elkaar. Toch is het zo dat er tussen deze twee verwarmingssystemen belangrijke verschillen te zien zijn.

Zo wordt al geruime tijd aangenomen dat het bij een kachel vooral om de warmte draait. De sfeer die met de kachel verkregen wordt, is eigenlijk minder van belang. Bij een haard is dit juist een ander verhaal; het belangrijkste doel van een haard is om een gezellige sfeer in huis te creëren.

Wat voor in jouw woning de beste keuze is, hangt zodoende van je voorkeuren af. Wil je vooral van een aangename warmte genieten? Kies dan voor een kachel. Wil je van een gezellige sfeer in je woning genieten? Dan is de aanschaf van een haard aan te raden.

Hoe groot is de ruimte die je wilt verwarmen?

Met een gaskachel of gashaard kun je slechts één ruimte verwarmen. Het is daarom logisch dat je zo’n kachel of haard in de woonkamer zet. Maar, hoe groot is je woonkamer dan precies? Zeker als je een grotere woonkamer hebt, is de keuze voor een kachel logischer. Dit heeft onder meer met bovenstaand punt te maken; met een kachel creëer je over het algemeen meer warmte dan met een haard.

Waar wil je de kachel of haard neerzetten?

Ook moet je goed nadenken over de gewenste plaatsing van de kachel of haard. Bij een kachel kun je kiezen tussen een gevelkachel en een vrijstaande kachel. Met een vrijstaande kachel ben je flexibel; die kachel beschikt vaak over wieltjes, waardoor je de kachel probleemloos op de gewenste plek neerzet.

Wil je het liefste een haard in je woning? Dan moet je kiezen tussen bijvoorbeeld een inbouwhaard, een inzethaard en een hangende haard. Wat voor jou de beste gashaard is, hangt onder meer af van je voorkeuren en de inrichting van je woning.

Onder aan de streep kan het volgende geconcludeerd worden: zowel een kachel als een haard passen in veel woningen. Wat voor in jouw woning de beste keuze is, hangt vooral van je woning en voorkeuren af. Maak daarom een goede vergelijking tussen de kachels en haarden. 

Lees ook:

Geef een reactie