Kinderen leren opruimen in 5 stappen; met handige tips!

Kinderen leren opruimen in 4 stappen

‘Opruimen’ is een woord dat kinderen niet graag willen horen. Zeg eens eerlijk, rommel maken is toch véél leuker? Denk aan een volle bak LEGO op zijn kop, knip- en plakspullen over de hele keukentafel… Speelgoed in de woonkamer waar je bijna over struikelt (auw!!!)… In ons vijfkoppige huishouden word er geleefd maar na het spelen moet er toch echt wel opgeruimd worden. En dat kun je kinderen leren.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat papa’s of mama’s elke keer het speelgoed of de knutselspullen van hun kroost moeten opruimen. Kinderen kunnen prima een handje meehelpen. Kun jij wel wat opruimtips gebruiken?

Om je kinderen te leren opruimen delen we graag ons vier stappen plan.

1. Duidelijke aanwijzingen geven

“Ruim je kamer op” is iets wat voor volwassenen heel logisch klinkt maar bij kinderen zit dat toch iets anders. Zij hebben duidelijke aanwijzingen nodig zodat ze goed begrijpen wat ze moeten doen. Bijvoorbeeld “wil je de gekleurde bouwblokken even in de kist doen?” of “zullen we samen de poppen in de poppenbedjes leggen?”. Als ze dat hebben gedaan kun je de volgende aanwijzing geven. Vooral bij kleine kinderen is het belangrijk om hun hierbij te helpen en dit samen te doen. Kleine kinderen volgen vaak hun ouders in het doen en laten, dus jij bent voor hun een groot voorbeeld. Zij leren van jou hoe ze moeten opruimen en het is voor hun plezieriger om dit samen te doen.

2. Speelgoed ordenen met een opbergsysteem

Als kinderen weten waar hun speelgoed hoort is het makkelijker voor hen om het speelgoed op te bergen. In (afsluitbare) speelgoedkisten, boxen en mandjes kun makkelijk kleine dingen opbergen. Voor peuters en kleuters kun je eventueel een foto maken van het speelgoed en op de speelgoedkist of opbergbox plakken zodat ze weten welk speelgoed of speelmateriaal waar hoort en het makkelijker zelfstandig kunnen opruimen.

Lees ook: wat te doen met oud speelgoed?

3. Bouwwerkjes laten staan

Heeft je kindje een toren van Duplo, iets leuks met Kapla of ander bouwspeelgoed gebouwd? Overleg dan met je kindje of het bouwwerkje mag blijven staan om een andere keer verder mee te spelen. Minder blokjes of delen in de opbergbox = minder om op te ruimen. Vaak willen kinderen als ze een middag lang zoet zijn geweest en iets moois gebouwd hebben, trots het bouwwerkje laten staan om op een later tijdstip verder mee te spelen. Een win-win dus situatie dus.

4. Complimenten geven voor het opruimen

Ook al is het vanzelfsprekend dat er opgeruimd moet worden, kinderen een complimentje geven na het opruimen doet ze altijd goed. Een beloning in de vorm van snoep of een cadeautje hoeft niet perse. Als je daar mee begint dan verwachten ze het misschien elke keer.

* De uitgelichte stockfoto met chaos in de woonkamer is eigendom van Elena Nichizhenova via Shutterstock.

Geef een reactie