Top initiatief: Kleine inktvisjes voor couveusekinderen

12695495_10208388433252899_1241637494_o

Kleine inktvisjes zijn handgemaakte hulpmiddelen voor kindjes die in een couveuse moeten liggen na hun geboorte. Ilse Verhoeven is ambassadrice van kleine inktvisjes.  Ik heb haar over dit initiatief een paar vragen mogen stellen. Wist jij al waarom sommige couveusekinderen een inktvisje naast zich hebben liggen en wie deze inktvisjes maken?

Wat zijn kleine inktvisjes, en voor wie zijn ze bedoeld?

Kleine inktvisjes zijn handgemaakte hulpmiddelen voor kindjes die in een couveuse moeten liggen na de geboorte. Ze zijn enkel voor de couveusekinderen van de deelnemende ziekenhuizen omdat ze een hele veiligheidscontrole moeten ondergaan voordat ze bij de kindjes terecht komen.

Waarom een klein inktvisje en geen ander knuffeltje of diertje?

De inktvisjes zijn GEEN knuffeltjes, maar een hulpmiddel voor couveusekinderen.
In januari 2013 haakte een Deense vrouw een inktvisje voor een veel te vroeg geboren kindje. Dit inktvisje werd bij het kindje in de couveuse gelegd en het bleek dat het kindje daar een stuk rustiger van werd en ook niet meer zo vaak aan de slangen en sonde trok.

Ook andere te vroeg geboren kindjes kregen zo’n inktvisje en wat bleek: de ademhaling en hartslag van de kindjes werden regelmatiger en het zuurstofgehalte in hun bloed werd hoger. Waarschijnlijk lijken de tentakels van de inktvisjes op de navelstreng die de kindjes vasthielden toen ze nog in de buik van hun moeders zaten.
Ook de andere kindjes bleken veel minder vaak hun slangen los te trekken.

Wie maken de kleine inktvisjes en kun je ze ook zelf maken?

De inktvisjes worden allemaal gemaakt door vrijwilligers. Iedereen kan ze maken, maar ze moeten wel eerst de volledige procedure doorlopen en moeten dus naar een ambassadrice. Je kan ze niet zomaar zelf gaan afgeven aan een ziekenhuis of zomaar aan een te vroeg geboren baby’tje.

Wat is jouw taak als ambassadrice van de kleine inktvisjes?

Ik verzamel de inktvisjes en controleer ze allemaal. Dat wil zeggen dat de grootte, de vulling, het garen, de lengte van de tentakels, het pluizen,…. gecontroleerd moet worden. Ik leg contact met mijn ziekenhuis en ik vraag wanneer ze inkies nodig hebben. Ze wassen daar de inktvisjes nog een keer volgens hun hygiëne protocol. Als dat gebeurd is, mag ik ze in gaan pakken in afgesloten plastic zakjes. Ik steek het kaartje van diegene die het inktvisje gehaakt heeft in een aparte sleeve aan het zakje.

Bieden alle ziekenhuizen in Nederland en België deze inktvisjes aan?

Nee, niet alle ziekenhuizen bieden inktvisjes aan. We proberen nog steeds om alle ziekenhuizen te bereiken die ons project nog niet kennen. Op de site van kleine-inktvisjes.eu kan je de lijst van de deelnemende ziekenhuizen en hun ambassadeurs gemakkelijk terugvinden.

Hoe komen de inktvisjes uiteindelijk in goede handen terecht bij de kindjes die er baat bij hebben?

De afdeling beslist zelf welke kindjes er baat bij hebben. Normaal gezien krijgen alle kindjes die er één nodig hebben er één via het ziekenhuis. Het is niet verstandig om inktvisjes die de keuring niet hebben doorlopen aan de zwakke baby’s te geven.

Ik wil nogmaals benadrukken om niet zomaar een ongekeurde inktvis aan iemand te geven. Ouders van een kindje dat waarschijnlijk in de couveuse zal komen te liggen gaan vaak zwanger zijnde al op zoek naar een inktvisje. Het is belangrijk dat mensen hen doorverwijzen naar de ziekenhuizen of de ambassadeurs.

Het hele project draait op vrijwilligers die zelf tijd, moeite en geld (voor garen) in de inktvisjes steken. Reclame voor eender welke bedrijf of wat dan ook is uit den boze. Het is en blijft een gratis project. Mensen die dus inktvisjes verkopen zijn helemaal fout bezig. Het patroon is echt enkel voor inkies die naar de couveusekinderen gaan.

Ilse blogt op Kreanimo, neem daar maar eens een kijkje. Ilse bedankt voor de medewerking aan dit artikel.

Geweldig toch dat hier zoveel vrijwilligers aan meewerken? Jullie zijn allemaal toppertjes!  En zoals ik begrepen had is er altijd extra hulp welkom 😉

11 thoughts on “Top initiatief: Kleine inktvisjes voor couveusekinderen

  1. Wat mooi! Ook heel mooi dat zo’n ontdekking in Denemarken serieus wordt genomen en op deze manier ook andere kinderen helpt. Mag het inktvisje ook van stof worden gemaakt? Ik ben niet goed met een haaknaald, maar wel met de naaimachine.

    1. Helaas worden enkel gebreide en gehaakte inktvisjes toegelaten.

      Ik ken nog een ander initiatief dat quilt dekentjes maakt voor kinderen die het moeilijk hebben.
      Droomdekentjes heet dat initiatief.
      Dat is ook super mooi. Ze maken knuffeldekentjes voor kinderen die een ouder hebben verloren of het moeilijk hebben met een scheiding,….
      En er zijn vast nog vrijwilligersgroepen die mensen zijn die handig zijn met een naaimachine kunnen gebruiken!

      Toch bedankt dat je het inktvisjes project een warm hart toedraagt.

Geef een reactie