review-klok-en-peel-museum

Dagje uit: Museum Klok en Peel te Asten

Dit jaar is Museum Klok en Peel in Asten door de ANWB met ‘goud’ bekroond als leukste uitje in Noord-Brabant. Volgens een van onze volgers schijnt het voor het dorp één groot feest te zijn geweest… En terecht want het is er prachtig! Afgelopen zondag mochten wij het museum bezoeken voor een review. Heel bijzonder om twee totaal verschillende collecties in één museum te treffen. Mijn kinderen vonden het leuk om een speurtocht te doen door Peel en Klok, klokken te luiden en op de beiaard kinderliedjes te spelen. Niet iets wat je dagelijks meemaakt 😉

Asten ligt voor ons niet echt om de hoek maar afgelopen weekend verbleven wij voor een mini break op recreatiepark de Achterste Hoef in Bladel, net iets onder Eindhoven. Vanaf het recreatiepark is het nog geen 30 minuten rijden naar museum Klok en Peel in Asten. Prima te doen dus.

Klok en Peel

Museum Klok en Peel bestaat al langer dan 50 jaar en heeft twee vaste collecties; 1. Klok 2. Peel. Met je entreekaartje kun je ze beide bezoeken. In 2012 opende Koningin Beatrix het vernieuwde museum Klok en Peel. Het is begonnen als een museum met twee gescheiden collecties en is nu een samenhangend geheel. Het Klok gedeelte gaat over klokken en alles wat daarbij hoort. Van klokkengieterij tot wereldklokken over de hele wereld…

Het Peel gedeelte bevat een natuurhistorische collectie. De binding van het museum met de gemeente Asten is niet bepaald toevallig. Asten heeft in 2019 nog de enigste actieve klokkengieterij in Nederland; de Koninklijke Eijsbouts (sinds 1872). Daarnaast maakt Asten deel uit van het gebied de Peel dat landelijk bekend staat om zijn landschappelijke kwaliteit en cultuurhistorie.

Tijdens ons museumbezoek kwamen we op een binnenhofje een replica van de Maria klok tegen. De echte hangt in de Notre Dame in Parijs. En fijn nieuws voor iedereen, deze is na de brand in 2019 bespaard gebleven. Gelukkig maar!

Museum Klok en Peel met kinderen

Museum Klok en Peel is een leuk uitje in Noord-Brabant. Wij hebben ons daar twee uurtjes kunnen vermaken. Voor kinderen vanaf 4 t/m 12 jaar zijn er tegen een kleine bedrag verschillende speurtochten verkrijgbaar bij de kassa. Samen met mijn dochter deden wij een placemat speurtocht voor kinderen van 4 t/m 7 jaar. Hier staan foto’s op afgebeeld die je bij Klok en Peel kunt zoeken. Als je kindje een item heeft gevonden dan kan je kindje er een sticker op plakken. Een soort fotospeurtocht is het dus. Mijn man ging met de jongens op stap en deden samen een speurtocht voor kinderen van 8 t/m 10 jaar. Zij moesten items zoeken, daar vragen over beantwoorden en op het eind krijg je dan een woord. Bij de kassa kunnen de kinderen de speurtochten laten nakijken en dan krijgen ze een kleine verrassing.

Je kunt natuurlijk ook op eigen houtje rondkijken met je kinderen. Het is een museum waar je ook echt wat kunt doen en niet alleen maar kijken. Dat maakt het voor kinderen juist leuk!

klok-en-peel-review
Een sticker plakken op de fotospeurtocht.

Klok museum

In het Klok museum komen we een grote collectie klokken tegen. Ook de beiaardcollectie mag uiteraard niet ontbreken. Van klepels tot klokken gieten, we leren hier van alles over klokken. Onder toezicht van een suppoost mogen de kinderen zelf ook nog even klokken luiden en kinderliedjes op een beiaard spelen. Dit vonden mijn kinderen erg leuk om te doen! Hoe vaak krijg je die kans nou?

Het was vanwege de brand van de Notre Dame in Parijs een beetje confronterend om een replica van de Maria klok te zien. Het blijft natuurlijk jammer dat zo’n groot stuk historie afgebrand is. Een medewerker vertelde ons dat de klok intact was gebleven. Gelukkig maar. Een replica en meer info over de Maria klok kom je tegen op een binnenhof. Zoals je op de foto hierboven ziet is de klok enorm groot! Wat een joekel! De echte klok die in Parijs hangt is gemaakt in Asten bij Klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts.

Ook konden de kinderen op allerlei knopjes drukken en alles over klokken ontdekken. En op de klokken slaan met een hamertje. Een leuk klankenspel is het resultaat.

De kinderen kijken een filmpje over klokken gieten.
Speel met klanken. Met een hamertje tikken we op klokken. Elke klok heeft een ander geluid.
Astronomisch kunstuurwerk. Mijn man vond dit het leukste museumstuk!
Klokken van over de hele wereld staan tentoongesteld.

Peel museum

Bij het Peel museum kom je veel over natuurhistorie en de Peel te weten. Je kunt hier door luikjes verschillende dieren zien. Direct bij de entree van Peel kun je over een glazen vloer lopen. Daar zitten wolven onder. Geen echte natuurlijk maar de kinderen liepen er liever langs in plaats van erover.

Ook kun je een echt mammoetskelet, een levensechte oeros en mastodont bekijken, en de tijd beleven dat de Peel nog aan zee lag. Door een muurprojectie zie je walvissen en grote haaien voorbij zwemmen.

Wat mijn jongens erg leuk vonden in het Peel museum was het gedeelte over vleermuizen. Hier kun je met hokjes vragen beantwoorden, een soort quiz, en een vleermuissimulator spel spelen.

peel-museum
Er komt van alles langs zwemmen. Ook deze grote walvis. Indrukwekkend!
Een marter wil je niet onder je motorkap hebben! Die beestjes maken je auto stuk.

Groen en duurzaamheid

Museum Klok en Peel werkt samen met organisaties zoals IVN en Groei en Bloei. Het is misschien wel het groenste museum van Nederland. Ze hebben eigen zonnecentrales die voor het grootste deel van het eigen stroomverbruik zorgen, groene sedumdaken en meer…

Het museum beschikt ook over een prachtig aangelegde tuin waar je door kunt wandelen. Fijn om inspiratie op te doen voor thuis of om even een rustmomentje te pakken.

museum-klok-en-peel-tuin

Wij vonden het een erg leuk uitje en wij kunnen het aanraden voor kinderen vanaf een jaar of 4. Vanaf deze leeftijd kun je samen een speurtocht doen, is het makkelijker om dingen uit te leggen en voor je kind te begrijpen.

Het Klok museum vonden mijn kinderen leuker dan Peel maar de vleermuizengrot en alle weetjes over vleermuizen en het spel hadden ze ook niet willen missen. De speurtochten waren goed te doen, niet te moeilijk en duurden niet te lang. Tussendoor hebben wij nog wat gedronken in het museumcafé. Ik kocht voor de kinderen een ‘klokken koek’. Met een mega laag suiker maar voor een keertje zien we dat door de vingers. 😉

Praktische info

Museum Klok en Peel is voor mensen met een museum jaarkaart en kinderen t/m 3 jaar gratis te bezoeken. Kinderen van 4 t/m 18 jaar betalen 5 euro entree en volwassen betalen 10 euro entree. (Prijsindicatie 2019).

Parkeren is gratis op een gedeelde parkeerplaats bij de Hockey vereniging en in het museum kun je ook heerlijk lunchen, een ijsje eten of wat drinken. Het museum is rolstoel- en kinderwagenvriendelijk.

Adres: Ostaderstraat 23, 5721 WC Asten

Kijk voor meer informatie op de website van museum Klok en Peel.

Heb jij al zin gekregen om museum Klok en Peel te bezoeken? Ken jij nog meer leuke uitjes in Noord-Brabant?

Geef een reactie