Koningsdag Tag: over koningsspelen, de vrijmarkt en oranje fanartikelen

Koningsdag valt op 27 april. Het duurt dus nog drie en een halve week, tot de oranjegekte in heel Nederland losbarst! Het leek mij leuk om hier wat mee te doen en daarom bedacht ik de Koningsdag Tag. Hierin beantwoord ik tien vragen over bijvoorbeeld de koningsspelen, vrijmarkt en mijn leukste herinnering aan Koningsdag. Lees je mee?

Pasen is alweer voorbij en deze maand hebben we weer een leuke feestdag! Met Koningsdag we vieren de verjaardag van Willem Alexander. Vroeger ging ik altijd stappen een avond ervoor, King’s night noemden ze dat bij ons in de stad. De kroegen hingen vol met oranje vlaggetjes en iedereen die kwam was helemaal in de oranjestemming. Dat was zo leuk! Tegenwoordig vul ik Koningsdag anders in.

Wat is je allerleukste herinnering aan Koningsdag?

Vorig jaar hebben wij eigenlijk niets aan Koningsdag gedaan omdat wij op 27 april 2017 officieel in onze koopwoning zijn getrokken. Op die dag hebben wij ons ingeschreven bij de gemeente en dit hebben we met champagne en een gebakje gevierd. Koningsdag heeft sinds vorig jaar voor ons dus een dubbele betekenis en dit gaan we elk jaar vieren. Lang leve de koning en lang leve ons huis.

Wat vind je zo leuk aan Koningsdag?

De sfeer. Veel mensen kijken erg uit naar Koningsdag. De winkels liggen vol met oranje fanartikelen en ik kan er enorm van genieten om koopjes te scoren op de vrijmarkt. Bijna iedereen is vrolijk!

Kleed jij jezelf of je kinderen in het oranje of rood-wit-blauw op Koningsdag?

Ik heb ergens nog een oranje Bavaria jurkje in de kast liggen die ik vroeger tijdens King’s night droeg. Het hoort er eigenlijk wel een beetje bij. Mijn kinderen hoeven het niet, maar als ze het willen zoeken we samen een leuk oranje shirt uit. Bij de Hema, Zeeman en Prénatal hebben ze vaak shirtjes met hele leuke quotes voor kleine prijsjes.

Doet de school of opvang van je kinderen mee aan de koningsspelen?

Ik kan er altijd enorm van genieten als andere moeders foto’s plaatsen op Facebook van hun kinderen die meedoen aan de koningsspelen op het schoolplein. Bij mijn kinderen op school doen ze hier niet aan, maar bij de extra Nederlandse bijlessen die mijn kinderen krijgen, organiseren ze meestal een oud Hollandse spelletjesmiddag met spelletjes zoals spijkerpoepen en koekhappen.

Verkopen of kopen op de vrijmarkt?

Eigenlijk wil ik liever verkopen want ik heb genoeg rommel waar ik vanaf wil. Toch probeer ik elk jaar de leukste koopjes te scoren en zo vroeg mogelijk op de vrijmarkt of kleedjesmarkt te zijn. Vorig jaar heb ik voor € 4,- een heel gaaf spijkerjasje van Mim-Pi voor mijn dochter kunnen scoren en zo goed als nieuwe ballerina’s voor € 1,-. Daar kan ik echt heel blij van worden.

Oranjebitter of een oranje tompouce?

Een oranje tompouce! En die van de Hema zijn het lekkerst! Oranjebitter heb ik eens geproefd en dat vond ik echt niet te zuipen.

Hoe zou jij de dag invullen als het regent op Koningsdag?

Dat ligt eraan. Als het met bakken regent dan blijf ik gewoon thuis. Dan eten we thuis een oranje tompouce en kijken we naar de tv. Indien het maar een beetje regent dan ga ik gewoon met de kinderen naar de vrijmarkt. Regenlaarzen aan en gaan.

Het leukste oud Hollands spelletje?

Geblinddoekt koekhappen! Daar was ik vroeger erg goed in!

Koop jij een staatslot voor de Koningsdag trekking?

Ja, elk jaar weer. Maar meer dan een tientje win ik er meestal niet mee. Het is net als met oud en nieuw een beetje een traditie geworden om een lot te kopen voor deze speciale trekking.

Wat zou je doen als je voor 1 dag koning of koningin mocht zijn?

Dan zou ik in een hele mooie jurk, een dag lang in de gouden koets willen rijden en naar iedereen zwaaien.

Nog even alle tien vragen op een rijtje.

 1. Wat is je allerleukste herinnering aan Koningsdag?
 2. Wat vind je zo leuk aan Koningsdag?
 3. Kleed jij jezelf of je kinderen in het oranje of rood-wit-blauw op Koningsdag?
 4. Doet de school of opvang van je kinderen mee aan de koningsspelen?
 5. Verkopen of kopen op de vrijmarkt?
 6. Oranjebitter of een oranje tompouce?
 7. Hoe zou jij de dag invullen als het regent op Koningsdag?
 8. Het leukste oud Hollands spelletje?
 9. Koop jij een staatslot voor de Koningsdag trekking?
 10. Wat zou je doen als je voor 1 dag koning of koningin mocht zijn?

Ik hoop dat jullie de tag leuk vonden om te lezen. Wil je de tag ook invullen? Je mag hem natuurlijk zelf ook overnemen voor je blog. Ik zou het dan wel leuk vinden als je mij er even in tagt.

Heb jij al eens oranjebitter geproefd?

*De afbeeldingen zijn van Shutterstock.

12 Comments

 • Reply Krystle/Batboy april 3, 2018 at 7:49 am

  Nee, nog nooit geproefd lijkt mij ook heel erg vies. Eerder ging ik altijd naar de rommelmarkt maar de laatste tijd niet omdat het meestal regent op die dag jammer… ik koop liever dan dat ik die dag op de markt sta…

 • Reply Kimberly april 3, 2018 at 10:24 am

  Dank je wel voor de tag! Hij is echt heel erg leuk. Ik ga hem invullen en zal het je dan laten weten 🙂

 • Reply Gerdine april 3, 2018 at 10:45 am

  Grappig zo die 10 vragen! En nee nog nooit oranje bitter geproeft, ook niet echt behoefte aan!
  Ik struin wel altijd de vrijmarkt af en hier staat altijd de kermis, dus mogen de kids in een ritje of twee. Dan zijn zij ook weer helemaal blij.

 • Reply Judith Jasper april 3, 2018 at 10:48 am

  Vroeger toen ik nog 3 dagen ging stappen met Konininginnedag vond ik het echt leuk. Nu gaan we een beetje naar een rommelmarkt ofzo, maar vind er niet veel aan

 • Reply Nicole Orriëns april 3, 2018 at 11:07 am

  Oranjebitter blief ik ook niet zo, maar een oranje tompouce gaat er zeker wel in! Lekker!

 • Reply MamaMinke april 3, 2018 at 12:20 pm

  Nee nooit oranjebitter gehad. Bij mijn ouders aten we altijd Friese oranjekoek. Jammie! Nu doen we er eigenlijk weinig aan.

 • Reply Laura / fitfunfab.nl april 3, 2018 at 1:20 pm

  Wat een leuke tag! Ik ben echt gek op Koningsdag en alles daarom heen! Vroeger inderdaad op stap zowel de nach als de dag, nu vooral de dag met 1 en al gezelligheid! Helaas ook vaak slecht weer gehad (vorig jaar was het kouhouddddd). Hopelijk dit jaar mooi weer!

 • Reply Malou Rouwhof-Beld april 3, 2018 at 5:38 pm

  Wat een leuke tag is dit, en ook erg leuk om je antwoorden te lezen 🙂

 • Reply Jamey april 5, 2018 at 7:16 am

  Ja heeeel lang geleden eens geproefd maar
  Vind het zooooo vies!

 • Reply Valérie april 5, 2018 at 1:03 pm

  Ik als Belg vind het altijd heel leuk hoe heel Nederland zo feest met Koningsdag! Dat heb je dus bij ons niet!

 • Reply Charlotte april 8, 2018 at 8:48 pm

  Thanks voor de tag! Ik ga hem nu invullen, komt hij moren online 🙂

 • Leave a Reply