locatie onafhankelijk werken - hoe beginnen als digital nomad

Locatie onafhankelijk ondernemen: hoe pak je dat aan?

Er zijn allerlei redenen om voor jezelf te beginnen. Maar vrijheid, dat is een belangrijke voorwaarde die je bij alle ondernemers terug hoort komen. Toch is het gek dat de meeste ondernemers alsnog elke dag naar dezelfde werkplek gaan, om daar vervolgens hetzelfde aantal uren te werken als de dag ervoor. Locatie onafhankelijk ondernemen zorgt voor nog meer vrijheid, maar hoe pak je dat aan?

Begin gewoon!

Net als met alles in het leven geldt: je kunt er eindeloos over nadenken, maar het meeste leer je door het gewoon te doen. Kies dus je bestemming, sluit een reisverzekering af, pak je laptop in en ga! Niet direct voor een jaar misschien, maar probeer het gewoon eens een maandje uit. Dan weet je precies wat je wel of niet bevalt, of wat je eventueel anders zou willen.

Tip: vergeet ook niet om een annuleringsverzekering af te sluiten. Dan zijn je kosten voor een groot deel gedekt als de reis toch niet door kan gaan.

Maak daarna je plan

Vrijheid betekent niet dat je geen verantwoordelijkheden hebt. Ga na je eerste experiment dus aan de slag met een gerichter plan. Begin met het stellen van doelen. Voor deze maand, het komende kwartaal en uiteindelijk voor het hele jaar. Dat klinkt heel vast, maar dat plan is natuurlijk niet in beton gegoten. Het geeft je een richting, waar je zelf vanaf kunt wijken wanneer je dat beter vindt.

Stel een budget op

Als je weet wat elke maand de minimale kosten zijn, weet je ook wat je op zijn minst moet verdienen. Dat maakt het al een stuk makkelijker om de balans te vinden tussen ondernemen en genieten van de plek waar je bent. Staar je niet blind op het draaien van omzet. Het besparen op kosten is net zo waardevol. Een weekje in een hostel of een luxe Airbnb kan het verschil van een maandinkomen zijn.

Volg je eigen pad

Misschien ben je op het idee voor locatie onafhankelijk ondernemen gekomen door de mooie verhalen die je online leest, ziet en hoort. Niks mis met een beetje inspiratie, maar trek vooral je eigen plan als digital nomad. Je gaat dit niet doen voor de mooie plaatjes op Instagram, maar om een leven te kunnen leiden waar jij gelukkig van wordt.

Geef een reactie