Nationale dag van de geboorte 9 september

Nationale Dag van de Geboorte op 9 september

Op 9 september vieren we ieder jaar de Nationale Dag van de Geboorte. Op deze dag vieren we niet alleen dat het grootste gedeelte van de baby’s gezond ter wereld komt, maar staan we ook stil bij de 10% waarbij dit niet het geval is.

Zelf ben ik bevallen met 39, 38 en 38 weken. Een prima tijd dus! Ook heb ik helaas twee kindjes verloren met 6 en 14 weken zwangerschap. Mijn vijf zwangerschappen zwangerschappen liepen niet zo soepel, met twee keer pre-eclampsie. Lees hier het bevallingsverhaal van mijn eerste kindje. Misschien zal ik de verhalen van mijn andere bevallingen ook nog eens delen als ik daar aan toe ben…

Dagelijks gemiddeld 50 ouders met te vroeg geboren kind

Dagelijks krijgen gemiddeld 50 kersverse ouders te maken met de veel te vroege geboorte van hun zoontje of dochtertje. Iedere dag overlijden in Nederland 2 baby’s als gevolg van hun vroeggeboorte. 10 baby’s per dag houden blijvende gevolgen aan hun vroeggeboorte over, variërend van cognitieve problemen tot een fysieke of geestelijke handicap. We realiseren het ons vaak niet, maar vroeggeboorte is de grootste doodsoorzaak onder kinderen in Nederland.

Binnen 10 jaar percentage vroeggeboortes terugbrengen met 30%

Strong Babies heeft de ambitie om binnen 10 jaar het percentage vroeggeboortes met 30% terugbrengen. Dat betekent duizenden baby’s die een gezonde start van hun leven mogen ervaren. Zij financieren wetenschappelijk onderzoek in de verloskunde en neonatologie. Zij richten ons op een betere opsporing, behandeling en preventie van ziekten voor, tijdens en vlak na de geboorte én van aangeboren afwijkingen.

Prepare

Eén van de onderzoeken waar Strong Babies aan bijdraagt, wordt geleid door Erasmus MC en Amsterdam UMC. In de zogenaamde PREPARE studie richten zij zich op het zoeken naar mogelijke oorzaken van het lagere aantal vroeggeboortes tijdens de eerste lockdown vanwege corona. 

Direct na de eerste corona maatregelen, de intelligente lockdown, werden minder kinderen te vroeg geboren. Het nieuwe onderzoek PREPARE (PREgancy outcomes during PAndemic REsponse) onderzoekt wat de oorzaken hiervan waren. Is de zorg misschien anders geworden, of kwam het bijvoorbeeld door de schonere lucht? Waren betere hygiëne, minder stress of gunstigere werkomstandigheden van invloed? Hielp de anderhalve meter ook andere dan corona-infecties voorkomen? Naast vroeggeboorte wil PREPARE ook onderzoeken of andere zwangerschapsuitkomsten zijn veranderd, voor moeder en voor het kind. Begrip van de redenen voor de daling van de vroeggeboortes maakt het in de toekomst wellicht mogelijk om interventies te bedenken om vroeggeboortes te reduceren.

Kom zelf in actie

Je kunt zelf ook in actie komen voor PREPARE! Vraag bijvoorbeeld een bijdrage voor je verjaardag, start een (online) sponsorloop of zamel lege flessen in en doneer het opgebrachte bedrag. Je kunt natuurlijk ook cakejes bakken, of spullen van zolder verkopen. Het is helemaal aan jou! We zijn blij met alle hulp voor onze allerkleinsten.

Een actie aanmaken doe je gemakkelijk op de website van Strongbabies. Daar lees je ook meer info over de onderzoeken.

Geef een reactie