Opzij, opzij, opzij… Chill mama!

Het spitsuur van het leven: de levensfase rond je dertigste waarin alles samen komt. Na jarenlang het jonkie van de afdeling geweest te zijn, maak je nu eindelijk die carrièrestap naar een baan met meer verantwoordelijkheid. Niet meer thuis wonen of in een studentenkamertje, maar samenwonen in een ‘echt huis’ met bijbehorende vaste lasten. Trouwen of het geregistreerd partnerschap aangaan, deze relatie is serieus. Last but not least: jonge kinderen die de bekroning op jullie liefde zijn.

child-1245893_1920

Tegelijkertijd moet je als persoon nog leren om balans te vinden in deze combinatie van grote elementen in je leven. Dat kan best lastig zijn. Als je het gevoel hebt dat je nergens meer aan toe komt en alles maar half doet, is dat frustrerend en vermoeiend.

Zijn de kinderen nog jong? Dan helpt het om op andere vlakken een stapje terug te doen. Het ouderschap kent geen ‘uitknop’, maar het huishouden kan bijvoorbeeld wel een stapje terug. Er hoeft echt niet elke dag gepoetst te worden. Dit is de fase waarin vele ouders voor het eerst hulp in de huishouding inschakelen. Net zoals er ouders zijn, die bewust hun carrière een jaartje of vijf op hetzelfde niveau houden of zelfs een stapje terug doen. Vrijwilligerswerk? Het voelt goed om bij te dragen aan de maatschappij. Maar het mag natuurlijk niet tot gevolg hebben dat mama door alle tijdsdruk chagrijnig door het huis loopt. Ook dat kan over een jaar of vijf weer, niemand die het je kwalijk zal nemen.

Als je door alle drukte in de fase bent beland dat het je humeur beïnvloedt, ga dan eens bij jezelf na in hoeverre je genoeg slaapt op een dag. Inclusief die nachtelijke onderbrekingen als je een klein spookje in huis hebt. Als je een structureel slaaptekort hebt opgebouwd, heeft dit gevolgen voor hoe je jezelf overdag voelt. Je bent sneller geprikkeld, humeurig en pakt dingen zwaarder op dan ze daadwerkelijk zijn. Maak je avondagenda leeg en ga nu echt een paar dagen dat slaaptekort inhalen.

Stop met rennen en vliegen. Je hoeft niet aan het perfecte plaatje te voldoen. Echt niet.
Kan iemand anders je helpen? Sta het dan toe. Laat meer aan je partner of (schoon)ouders over. Hoe fijn is het als je moeder tijdelijk het strijken van je overneemt? Bijvoorbeeld in die eerste paar maanden waarin de kleine nog komt voor de nachtvoeding. Accepteer dat in het spitsuur van jouw leven alle hulp welkom is. Ook al doet je partner de was niet op dezelfde manier zoals jij die doet. Daar stort de wereld toch niet van in? Laat het los. Chill mama, ook dan komt het goed.

Auteur: Joyce Kooijman, schrijfster van ‘Zwanger van de tweede

Joyce, bedankt voor dit leuke gastartikel! Is dit stukje voor jullie ook zo herkenbaar?

2 thoughts on “Opzij, opzij, opzij… Chill mama!

  1. Mijn leven ziet er nu heel anders uit maar heb niet t idee dat ik inlever of stapjes terug doe. Wel dat je gewoon relaxed erin moet staan en moet kijken waar nu echt je prioriteiten liggen. Maar carrière maken heb ik nooit gewild dus dat is niet iets wat ik ‘on gold’ zet ofzo.

Geef een reactie