wat-te-doen-met-oud-speelgoed

Wat te doen met oud speelgoed?

Met beide kinderverjaardagen en Sinterklaas achter de rug en met kerst nog in het vooruitzicht, groeit de voorraad speelgoed hier in huis gestaag. Ik zal me trouwens eerst even voorstellen. Ik ben Monique en op mijn eigen blog Moonoloog schrijf ik over ouderschap en lifestyle.

Hoewel ik heel bewust bezig ben met het maken van lijstjes, kan ik toch niet voorkomen dat de speelgoedkasten en -lades na al die feestelijkheden bijna uit hun voegen barsten. Er moet nodig wat oud speelgoed weg zodat er ruimte komt voor nieuw speelgoed.

Ik gok dat ik niet de enige ben met die missie. Maar wat doe je met het oude speelgoed? Ik zet vier mogelijkheden voor je op een rij.

Oud speelgoed weggooien

Goed speelgoed gooi ik nooit weg. Dat is zonde. Maar is iets kapot en kan het niet gemakkelijk gerepareerd worden, dan gaat het weg.

Dat geldt trouwens ook voor kleine speelgoedjes die rondslingeren en waar niet (meer) mee gespeeld wordt. Dingen die de kinderen ooit op een feestje of in een restaurant hebben gekregen, of op de kermis bijvoorbeeld. Of waar er al vijf van zijn.

Een kind heeft echt geen vijf jojo’s nodig, of tollen, of stuiterballen. Ik merk juist dat als de kleine rommeltjes weg zijn, dit voor overzicht en rust zorgt in de speelgoedkasten en -lades en dat de kinderen er dan juist weer meer plezier van hebben.

Oud speelgoed weggeven aan bekenden

Wie kinderen heeft, heeft in de nabije omgeving vast veel vrienden en kennissen die ook kinderen hebben. Zijn die kinderen net wat jonger dan je eigen kinderen, dan kun je speelgoed waar je eigen kids ‘uitgegroeid’ zijn natuurlijk perfect doorgeven aan een jonger kindje dat er nog wel veel plezier van heeft.

Vooral mooi duurzaam houten speelgoed gaat jaren mee en kan zo van kindje op kindje worden doorgegeven. Wij deden het laatst ook met een loopfietsje waar onze dochter uit is gegroeid en het zusje van een vriendinnetje juist precies op bleek te passen. Wij zijn blij met de extra ruimte en zij zijn blij met het ‘nieuwe’ speelgoed.

Oud speelgoed doneren aan een goed doel

Weet je in je omgeving geen geschikte bestemming voor speelgoed dat je weg wilt doen maar niet weg wilt gooien? Denk er dan eens over na of je het misschien kunt doneren.

In Nederland leven nog altijd veel gezinnen onder de armoedegrens. Zij kunnen het speelgoed dat bij jou in de weg staat waarschijnlijk heel goed gebruiken. In veel steden en dorpen vind je een speelgoedbank. Het werkt volgens hetzelfde principe als de voedselbank en wordt soms zelfs onder één dak georganiseerd.

Goed herbruikbaar speelgoed kun je bij de speelgoedbank inleveren. Het doel van de speelgoedbank is vervolgens om dat speelgoed door te geven voor verjaardagen van kinderen wiens ouders dit (tijdelijk) niet kunnen betalen.

Oud speelgoed verkopen

Je hoeft natuurlijk niet per se alles voor niets weg te geven. Speelgoed dat nog van goede kwaliteit is kun je prima verkopen. Je kunt bij bekenden peilen of ze interesse hebben iets van je over te nemen voor een klein bedrag, maar speelgoed verkopen via Marktplaats, Vinted of speciale verkoopgroepen op Facebook werkt ook goed.

Let er wel altijd op dat je duidelijk vermeld of je wilt dat het speelgoed bij je thuis wordt opgehaald of dat je ook bereid bent het op te sturen. In dat laatste geval komen er natuurlijk wel verzendkosten bij.

Alles apart verkopen kan best een tijdrovend karweitje zijn. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om van meerdere stukken kleiner speelgoed pakketten te maken. Je maakt dan bijvoorbeeld een pakket babyspeelgoed, een pakket met speelgoed voor peuters van 1 tot 3 jaar, etc.

oud-speelgoed-wegdoen-doneren-goed-doel-weggooien-weggeven

Wat doe jij met speelgoed waar je kinderen niet meer mee spelen, zodat er ruimte komt voor nieuw speelgoed? Ben jij al begonnen met minimaliseren/opruimen?

Lees ook:

Afbeelding speelgoed afkomstig van Shutterstock.

Geef een reactie