Een placenta praevia zorgde voor onrust tijdens mijn zwangerschap

Tijdens mijn laatste zwangerschap had ik tot 18 weken een voorliggende placenta, wat ook wel een placenta praevia word genoemd. Door die voorliggende placenta had ik acht weken lang bijna elke dag bloedverlies, en dat zorgde bij mij voor veel onzekerheid. Zeker omdat ik al meerdere miskramen heb gehad en elke dag weer opnieuw schrok van het bloed bij het toiletbezoek.

Kwaaltjes had ik de eerste maanden van mijn laatste zwangerschap niet. Ik voelde me prima maar omdat ik voor deze zwangerschap meerdere miskramen heb gehad kreeg ik de eerste weken om de week een controle met inwendige echo. Daar zagen ze dat de placenta zich aan de onderkant heeft ingenesteld wat dus niet gunstig is voor de zwangerschap. In de meeste gevallen trekt dit later in de zwangerschap mee omhoog tijdens de groei van je buik en je kindje.

Er werd mij gewaarschuwd dat de voorliggende placenta voor bloedverlies kon zorgen en dat ik daarvan niet moest schrikken. Hallo mevrouw de gynaecoloog, als je meerdere miskramen hebt gehad dan schrik je echt wel van bloedverlies. En dat deed ik dus ook want met 10 weken zag ik bloed in mijn slipje tijdens het toiletbezoek op de vroege morgen. Ik dacht dus meteen dat het fout zat maar ik hield in mijn achterhoofd dat het ook met de ligging van de placenta te maken kon hebben. Nadat ik tot rust was gekomen had ik de gynaecoloog gebeld en mocht ik 3 dagen later komen voor een extra controle.

shutterstock_166170092Afbeeldingsbron: Shutterstock

Gelukkig klopte het hartje nog maar ik had nog steeds bloedverlies. Volgens de arts kwam dat omdat de placenta mee naar boven groeide en dit dagelijks bloedverlies duurde tot 18 weken zwangerschap. Toen was de placenta voor de uitgang weg en stopte het bloedverlies. Wat een opluchting. Ondanks dat ik wist wat de oorzaak was bleef het in mijn hoofd spoken dat het weer foute boel was en de angst om het kindje te verliezen.

Wat als de placenta zo blijft liggen?

Daar zitten natuurlijk risico’s aan. Het bloedverlies was bij mij elke dag een inlegkruisje vol en daarom moest ik rust nemen. Indien er hevig bloedverlies zou optreden zou ik worden opgenomen in het ziekenhuis. Er bestaat namelijk altijd een kans dat de placenta los gaat laten met alle gevolgen van dien. Gelukkig is het bij mij goed gekomen en ik hoop natuurlijk dat dit vervelende kwaaltje jullie bespaard blijft. Ik ben natuurlijk geen arts maar als je bloed verliest in de zwangerschap is het verstandig om even je eigen verloskundige of gynaecoloog te bellen.

Hoe verliep jouw zwangerschap? Heb jij wel eens van een placenta praevia gehoord?

*De foto’s en afbeeldingen in dit blog komen van Shutterstock.

Bewaren

9 thoughts on “Een placenta praevia zorgde voor onrust tijdens mijn zwangerschap

  1. Ik had het beide keren. De eerste keer bloedverlies tot week 23 en uiteindelijk een prematuur kindje. De tweede keer weer, minder bloedverlies (behalve een hele zware bloeding bij 18 weken) maar wel 10 weken weeën en een randprematuur. Uiteindelijk was hij bij beide omhoog gekropen.

  2. Ja ik ken het en heb dit ook gehad. Bij mij was de placenta deels losgelaten. Had bij 35 weken hevig bloedverlies. En de bevalling was mede door de loslatende placenta traumatisch te noemen. Gelukkig dat het bloedverlies bij jou stopte met 18 weken. Het is altijd heftig om bloed te verliezen.

  3. Wat vervelend! Bloedverlies is enorm schrikken!!! Ik had bij de tweede voor en tijdens de bevalling veel bloedverlies.. heel eng vond ik dat. Het liep er gewoon uit. De verloskundige stuurde me in, het ziekenhuis stuurde me weer weg… de verloskundige bleef het niet vertrouwen, bizarre situatie.

    Hopelijk verloopt de rest van je zwangerschap zonder zorgen ?

  4. Ik heb dit niet gehad maar na mijn miskraam was ik wel heel erg bang. toen ik voor de 2e keer zwanger was vond ik het nog steeds heel erg eng. Tot 20 weken had ik bloedverlies maar niet door de placenta want die zat niet voor maar door een gevoelige baarmoeder mond. Ook erg eng en ik was pas gerust gesteld toen ik een gezond kind in mijn armen kreeg. Die dit jaar al weer 11 jaar wordt.

Geef een reactie