film-recensie-the-biggest-little-farm-2019

Recensie bioscoop- en boerderijfilm: The Biggest Little Farm

Op Instagram won ik onlangs twee vrijkaarten voor bioscoopfilm en documentaire The Biggest Little Farm. Mijn zoon van 8 jaar oud is dol op tractors en wil later boer worden… dus nam ik hem afgelopen weekend mee voor een 1 op 1 uitje naar deze boerderijfilm. Het is een ontroerend verhaal, met mooie beelden en met een verrassend einde.

Het verhaal

The Biggest Little Farm is een inspirerend verhaal over het verwezenlijken van je dromen. Het begon bij John Cester en zijn vrouw Molly allemaal met een belofte aan hun hond Todd… Ze zouden hem omwille wat er ook gebeurd nooit meer een ander huisje willen geven. Dat verdiende Todd natuurlijk niet. Buren klaagden over het geblaf als de baasjes weg waren en er werd gedreigd met een brief om de hond uit huis te zetten. Zullen ze dan nu hun jarenlange droom voorzetten en opzoek gaan naar een boerderij?

In 2011 lieten John en Molly hun werk en het stadsleven achter zich om hun droom te realiseren. Zonder enige kennis met het boerderijleven gaan ze de uitdaging aan. Ze gaan opzoek naar investeerders omdat ze niet al teveel budget hadden en Alan een landbouwexpert gevraagd om hulp. Even buiten Los Angeles proberen ze het dorre land om te bouwen tot een unieke boerderij met een bloeiend, zelfregulerend ecosysteem. Het uitgedroogde land wordt volgens een ingenieus systeem verbouwd en met de komst van eenden, kippen en het hartveroverende varken Emma, wordt hun droom langzaam werkelijkheid. Dat gaat niet zonder slag of stoot; elke dag dient zich wel een nieuwe uitdaging aan en ze worden geconfronteerd met weerbarstige natuurverschijnselen. Maar John en Molly ontdekken gaandeweg dat de natuur voor veel problemen zelf een oplossing biedt. Last van luizen? Dat los je zonder bestrijdingsmiddelen op met lieveheersbeestjes. Worden de bomen kaalgevreten door slakken? Geen probleem, slakken zijn het favoriete hapje van de eend. Elk beestje of plantje heeft zijn doel in de natuurlijke orde.

Recensie The biggest little farm 2019

Recensie: The Biggest Little Farm

De Biggest Little Farm documentaire duurde ongeveer anderhalf uur en is Engelstalig gesproken met een Nederlandse ondertiteling.

Dat het boerderijleven niet altijd rozengeur en maneschijn is dat zijn waren wij ons al bewust. Wij hebben een paar jaar bij mijn schoonouders op het platteland gewoond en bepaalde dingen uit de film waren voor ons erg herkenbaar. Zo werden er in de documentaire op een dag dode kippen in de weide gevonden die waren aangevallen door een coyote. Wij hadden op het boerenerf ook kippen en maakten ook op een dag mee dat we kippen moesten ruimen, niet gedood door een coyote maar door een slimme vos. Nu heeft mijn zoon dus wel eens eerder dode kippen gezien en daarom schrikt hij er niet van in de film maar dat het aanbevolen leeftijdsadvies 9+ is, kan ik mij goed indenken.

Ook zijn er momentjes waar mijn zoon en ik om hebben moeten lachen. Bijvoorbeeld dat ze zeiden dat het varken “Ugly Betty” heette en dat ze haar hadden omgedoopt tot Emma. En dat niet alleen ze beviel niet veel later van een stuk of 14 biggetjes. Dat was geweldig en tegelijkertijd hilarisch om te zien.

Wij vonden het prachtig om te zien hoe de boerderij stap voor stap steeds meer een paradijsje werd, ondanks de vele tegenslagen die John en Molly tegenkwamen. Ze zijn immers op droge grond begonnen waar niks meer groeide en moet je het nu eens zien. Mensen van over de hele wereld komen nu de Apricot Lane Farms bezichtigen. Het zal mij niets verbazen als dit één van de grootste ecologische boerderijen in Amerika is.

review the biggest little farm bioscoopfilm

Indrukwekkende boerderijfilm

Zo zie je maar weer dat dromen kunnen uitkomen. Het zal een hoop geld gekost hebben om de boerderij wens van John en Molly waar te maken. In het begin hoor je al snel dat ze binnen het eerste half jaar het ‘jaarbudget’ op hebben. Waar doen ze het van? Het lijkt haast onrealistisch maar waar een wil is is een weg. Wij hebben erg genoten van deze docu en vinden het zeker een aanrader.

Bedankt voor de gewonnen vrijkaartjes De Buurt Boer!

Tip! Ken je de Campina Boerderijboeken al? Dit zijn hele leuke voorleesboeken met boerderijthema voor kleine kinderen.

One thought on “Recensie bioscoop- en boerderijfilm: The Biggest Little Farm

  1. Zo mooi dat hier een film over gemaakt is! Ik vind het altijd heel bijzonder hoe mensen zo hun dromen waarmaken en de boerderij vind ik heel mooi (wij hebben zelf ook een bioboerderij). Leuk om een recensie te lezen, ik wil ook heel graag naar die docu toe!

Geef een reactie