Recept Brusselse wafels met Boekweitmeel geïnspireerd door Cookameal

2 jaar geleden hebben we een wafelijzer gekocht. Heerlijk lekker eigen gemaakte wafels eten. Althans dat dacht ik. Na het uitproberen van verschillende recepten had ik nog steeds niet HET recept gevonden. Daardoor is het wafelijzer eigenlijk weer in de kast beland. Sinds begin vorig jaar volg ik een hele leuke Belgische foodblogger Amylia de Schepper aka Cookameal.  Afgelopen zomer poste zij een heerlijk recept “Brusselse wafels”.  Omdat het wafelijzer al weer veel te lang in de kast stond ben ik de keuken in gedoken en met het recept aan de slag gegaan. Ik heb er wel een ‘gezonde’ twist aangegeven door boekweitmeel te gebruiken. En wat waren ze ontzettend lekker, ik het nu dus HET recept gevonden voor heerlijke wafels.

Recept Brusselse wafels met boekweitmeel

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN (+- 15 wafels en dus meer dan genoeg!)

  • 500 gram boekweitmeel
  • 25 gram verse gist (gekocht bij de Jumbo)
  • 500 ml melk
  • 500 ml lauw water
  • 4 eieren
  • 200 gram gesmolten boter
  • Vanille extract
  • 5 gram zout
  • arachideolie of boter
  • versiering (poedersuiker, slagroom, fruit, chocoladesaus,…)

Extra: wafelijzer

Tip: Gebruik voor het beslag een (staaf)mixer of een keukenmachine

  • Zeef meel in een kom
  • Meng de gist met melk en water
  • Voeg al roerend toe aan de bloem
  • Voeg de eierdooiers toe en klop het beslag luchtig
  • Voeg boter toe, vanille extract en een snuifje zout
  • Klop het eiwit tot schuim
  • Spatel het eiwit onder het beslag
  • Dek het deeg af met een vochtige handdoek en laat 45 minuten rusten
  • Zet het wafelijzer op de hoogste stand
  • Bestrijk het wafelijzer met een beetje arachideolie of boter
  • Schep een lepel beslag in de vorm, sluit het wafelijzer
  • Laat ongeveer 5 minuten bakken en haal de wafels uit het ijzer
  • Serveer met garnituur naar keuze

EET SMAKELIJK

Recept wafels met boekweitmeel

Voorraad in de vriezer

Het fijne van dit recept is dat de wafels ook prima in de vriezer kunnen. Even opwarmen in de oven en ze zijn weer super knapperig.  In het weekend vind ik ze heerlijk als ontbijt, lekker met roerei & tomaat.
Het is ook ideaal als je onverwacht bezoek krijgt en je niet in huis hebt. Heerlijke warme wafels met vers fruit en slagroom. Dit heb je binnen no time op tafel staan.

Als je dit heerlijke recept gaat maken probeer ze dan niet allemaal op te eten of zoveel te maken dat je er ook een flink aantal in de vriezer kunt doen.

Wat is jullie favoriete wafel topping?

21 thoughts on “Recept Brusselse wafels met Boekweitmeel geïnspireerd door Cookameal

Geef een reactie