reisapotheek-kind-baby

Reisapotheek voor baby’s en kinderen

Als je als gezin op vakantie gaat is het helaas niet altijd uit te sluiten dat er iemand ziek wordt. Zeker als je op vakantie gaat naar het buitenland is het goed om enkele medicijnen mee te nemen van huis zoals een thermometer, zetpillen en pleisters. Daarom hebben een handige checklist gemaakt; een reisapotheek voor baby’s en kinderen om mee te nemen naar je vakantiebestemming.

Reisapotheek kind

Weet jij hoe zetpillen in het Italiaans heten? Of pleisters op zijn Spaans? Nee? Wij ook niet. Het is vaak niet moeilijk om in een land waar je de taal niet spreekt een apotheek te vinden maar soms is het wel lastig om het product te krijgen wat je zoekt, vanwege de communicatie/taal. Toen wij op vakantie in de Franse Loirestreek waren werd ik de laatste 2 dagen erg ziek en had ik iets voor mijn keelpijn nodig. Het was praten met handen en voeten en Google Translate als vertaalapparaat, want de medewerkers spraken geen woord Engels, Duits of Nederlands en zelf spreek ik geen Frans. Dat maakte het best lastig. Uiteindelijk heeft de medewerkster mij wel begrepen maar ik stond er zeker wel 10 minuten om duidelijk te maken wat ik wilde. Het is daarom erg praktisch om een reisapotheek voor jezelf en je kinderen in een tasje binnen handbereik te hebben.

Complete checklist

Het hangt natuurlijk af van de bestemming, de reisduur en de leeftijden van je kinderen wat je inpakt, het seizoen én de mogelijkheid tot beschikbaarheid. Mocht je vliegen met kinderen dan is het verstandig om de reisapotheek in je koffer te stoppen omdat het in de handbagage wel eens problemen kan opleveren bij de controle op het vliegveld. Je mag namelijk niet veel meenemen in je handbagage en daar zijn regels voor. Wij hebben een standaard tasje waarin we het volgende meenemen:

  • Thermometer
  • Iets tegen pijn en koorts (in sap-, tablet- of zetpil- vorm)
  • Orale rehydratatie-oplossing (bij braken of diarree, ook wel ORS genoemd)
  • Zoutoplossing voor ogen en neus te reinigen
  • Neusspray
  • (Waterdichte) Pleisters
  • Schaartje en nagelschaartje
  • Desinfectiemiddel
  • Pincet om splinters en eventueel teken mee te verwijderen (lees ook: tekenbeet bij kinderen herkennen, behandelen en voorkomen)
  • Zonnebrand met een hoge UV bescherming
  • Aftersun
  • Lippenbalsam
  • Een middel om te beschermen tegen insectenbeten. Let erop dat producten met DEET vaak geschikt voor kinderen met een minimale leeftijd van 3 of 6 jaar. Lees hiervoor even de verpakking.
  • Een middel tegen jeuk van insectenbeten
  • Brandwondenzalf
  • Coolpack
  • Luierzalf
  • Iets voor doorkomende tandjes, bijvoorbeeld Multilind tandgel
  • Persoonlijke medicijnen

Ga je voor het eerst een weekendje weg met baby? Dan sleep je vaak al snel meer dan nodig mee. Jenny deelt een handige paklijst en tips voor een weekendje weg met baby.

Moskinto intelligente pleisters

Vorige week ontving ik een perspakketje met een setje slimme Moskinto pleisters. Ze zijn waterdicht en zelfs geschikt voor kinderen (vanaf 3 jaar) en mensen met een gevoelige huid. Elke zomer- of najaarsvakantie is het hier wel raak met muggenbeten. Verschrikkelijk. Ik reageer daar vaak op met hele grote bulten en veel jeuk.. brr… Je hebt natuurlijk zalfjes tegen jeuk van insectenbeten maar die laten soms vervelende vlekken achter in je kleding. Een Moskinto pleister is makkelijk aan te brengen op een muggenbult. Je plakt de pleister direct na de beet en de jeuk neemt na enkele minuten af. Hoe het werkt? De pleister tilt als ware je bovenste huidlaag iets op waardoor de spanning afneemt en de histamine niet ophoopt. De Moskinto pleisters zijn verkrijgbaar in een handig doosje waar er 24 in zitten en worden verkocht voor een adviesprijs van €6,75 bij verschillende DA en DIO drogisterijen, apotheken en online.

Niet vergeten voordat je op vakantie gaat

Is je kind chronisch ziek of heeft het allergieën? Dan mogen deze belangrijke persoonlijke medicijnen natuurlijk niet vergeten worden. De gouden regel is dan om alles dubbel in te pakken in twee verschillende tassen of koffers. Mocht er bij een vliegreis een koffer kwijt raken of vertraagd op de bestemming aankomen, dan heb je in ieder geval wat.

Reisinenting

Check voor dat je op vakantie gaat even de medicijnen na op houdbaarheidsdatum. Voor sommige reisbestemmingen worden ook inentingen aangeraden. Dit kun je hier nakijken.

reisapotheek kinderen vaccinatie inenting vakantie
Inenting nodig voor je reisbestemming? Check het na. Foto inenten van Sura Nualpradid / Shutterstock

Verklaring gebruik persoonlijke medicijnen

Voor bepaalde medicijnen zoals Methylfenidaat (gebruikt mijn zoon voor zijn ADHD) heb je een Engelstalige gebruikersverklaring voor nodig van je dokter. Als je kindje dagelijks medicijnen neemt kun je het best even de huisarts of kinderarts bellen die de medicijnen heeft uitgeschreven of het nodig is om een verklaring mee te nemen.

Hoe meenemen?

Als je met de auto reist kun je de reisapotheek het beste onder de bijrijdersstoel plaatsen. Daar schijnt geen zon op en daar is het vaak het koelst. Zetpillen e.d. behouden dan hun werking. Bepaalde medicijnen zoals insuline voor suikerziekte kun je het beste in een koelbox meenemen. Noodzakelijke medicijnen neem je in het vliegtuig het beste mee in je handbagage. Denk ook hier aan een doktersverklaring.

Reisapotheek op de vakantiebestemming bewaren

Let erop dat je de reisapotheek voor kinderen op je vakantiebestemming niet in bereik van kinderhandjes legt en dat de tas niet wordt blootgesteld aan de zon en hoge temperaturen boven de 25 graden zodat de medicijnen hun werking blijven houden.

reisapotheek-kind

*De uitgelichte stockfoto van medicijnen is van Photo Oasis / Shutterstock.

Geef een reactie