robotstofzuiger-voordelen-nadelen

Een robotstofzuiger: de voor- en nadelen

Het is niemands favoriete klusje, maar het huishouden moet nu eenmaal gebeuren. Wil je onder meer je huis aan kant houden en iedereen voorzien van schone kleding, dan moet er dus schoongemaakt en gewassen worden.

Alhoewel een was draaien al met al nog wel wat werk kost, is wassen met de komst van de wasmachine een hoop minder tijdrovend geworden. Opvallend genoeg doen we veel andere huishoudelijke klusjes wel nog helemaal zelf met de hand. Terwijl er ook de afgelopen jaren het een en ander aan handige robothulpen is ontwikkeld.

Een goed voorbeeld hiervan: de robotstofzuiger!

Een robotstofzuiger: wat kan hij allemaal?

Een robotstofzuiger navigeert zelfstandig door bijvoorbeeld de woonkamer of de keuken om kruimels en stof op te zuigen. Vanuit het oplaadstation rijden ze zelf in de rondte, geholpen door bijvoorbeeld een camera, laser of infraroodsensor om obstakels te vermijden. Mits het model  plat genoeg is kan deze ook onder wat hogere meubels stofzuigen. 

Wil je een robotstofzuiger aanschaffen, dan is het belangrijk er een te kiezen die past bij je vloertype en persoonlijke wensen. Zo hoeft bijvoorbeeld de beste robot stofzuiger voor dierenharen op een harde vloer, niet ook de beste te zijn om tapijt of grover vuil te stofzuigen.

Daarnaast zijn sommige robotstofzuigers voorzien van functionaliteiten die andere niet hebben. Zo zijn er robotstofzuigers met een dweilfunctie (kijk hier voor de beste dweilrobot), types die aan een schoonmaakstation koppelen om het stofbakje te legen en modellen die te bedienen zijn via een app. Bij deze laatste kun je ook vaak uitgebreidere schoonmaakroutes en -schema’s opstellen.

En wat kan een robotstofzuiger dan eigenlijk niet?

Een robotstofzuiger kan je zeker werk uit handen nemen. Maar je moet beseffen dat het niet betekent dat je je oude stofzuiger direct de deur uit kunt doen. Veel robotstofzuigers kunnen niet onder meubels komen of bij kieren, en in kleinere ruimtes zoals de badkamer of het toilet. Ook trappen zul je zelf alsnog met een normale of steelstofzuiger moeten langsgaan. Een ander nadeel is dat je de ruimte goed opgeruimd dient te zijn (hallo, kinderen die van alles rond laten slingeren!).

Smart home in opkomst

Een robotstofzuiger of dweilrobot is tref je in steeds meer huizen aan. Geschat wordt bijvoorbeeld dat er al in tien procent van de huizen een robotstofzuiger rondrijdt. Ook andere  apparaten die werk of handelingen in of rond het huis automatiseren of op afstand te bedienen zijn worden ook steeds populairder.

Denk aan een robotgrasmaaier, slimme lampen, een slimme thermostaat en een slimme deurbel. Steeds meer huizen worden dan ook langzaamaan omgetoverd in een ’smart home’.

Geef een reactie