Homemade Jam maken, van struik tot pot

Afgelopen weekend heb ik in een spontane bui jam gemaakt met Jade. We waren op bezoek geweest bij Joyce, een goede vriendin, die een heerlijke tuin heeft met veel groente en fruit. Haar aalbessenstruik hing vol met heerlijke trossen aalbessen. Dus spontaan zijn we de aalbessen gaan plukken en zo ontstond het idee om zelf jam te maken. Samen jam maken van struik tot pot, hoe leuk is dat?

collage homemade jam 1

Eigenlijk is het ontzettend makkelijk om zelf jam te maken. De verhouding is ongeveer 1 op 1. De hoeveelheid aan fruit is ook de hoeveelheid aan suiker. Bij rood fruit en bessen is de verhouding iets anders. Als je 1 kilo suiker hebt dan neem je 900 gram fruit. Met deze verhouding krijg je een stevige jam.

Uiteraard ben ik ook opzoek geweest naar manieren om de suiker uit de jam te laten. Dat is heel goed mogelijk, maar dan moet je kleine hoeveelheden jam maken. Je gebruikt dan Chiazaad om de het fruitmengsel dikker te krijgen. Chia heeft de grappige eigenschap dat het heel veel vocht absorbeert waardoor er een geleiachtige substantie ontstaat, dus ideaal voor jam. Het grootste nadeel is dat jam gemaakt met Chia maar 1 week houdbaar is.  We hadden ruim 800 gram aalbessen meegekregen van dus ik heb de jam op de ouderwetse manier gemaakt. Suiker is het conserveringsmiddel wat de jam houdbaar maakt.

Ik vind het heerlijk om met onze dame te koken en bakken. Ze word helemaal blij als ze mag helpen in de keuken. Jade is echt een kleine keukenprinses. Ze heeft me goed geholpen met het rissen van de besjes, samen met papa het fruit stampen. Ronald vind het niet zo lekker om stukken fruit in de jam te hebben. Dus heb ik er een gladde jam van gemaakt. Wij hadden iets meer fruit dan suiker. Ik was bang dat het niet dik genoeg zou worden. Gelukkig was het de volgende dag dik genoeg om lekker op een cracker te smeren. Stiekem vond ik het helemaal niet erg dat je jam ietsje dunner was. Nu kunnen we de jam ook heerlijk over ijs doen of door de kwark of yoghurt doen. We hadden genoeg jam gemaakt, dus hebben we alle opa’s en oma’s ook een potje jam gegeven.

Samen met mama aalbesjes rissen

Ons recept voor jam met rood fruit

  • 800 gram aalbessen
  • 500 gram aardbeien
  • 125 gram frambozen
  • 1 kg geleisuiker
  • grote pan om de jam in te bereiden
  • stamper
  • staafmixer
  • glazen (jam)potjes

Bereiding

  • Kook de (jam)potjes en deksels 5 minuten in een grote pan. Zo weet je zeker dat je gesteriliseerde potjes hebt. Laat ze opdrogen op een schone theedoek.
  • Was het fruit goed, met kroontje en steeltjes, zo voorkom je dat het fruit zich vol zuigt met water.
  • Ris de aalbesjes van de takjes en snij de aardbeien in stukjes
  • Stamp het fruit en ga er nog even door met de staafmixer om er een gladde fruitpap van te maken.
  • Verwarm het fruit en voeg de suiker toe vlak voor het kookpunt.
  • Als het begint te koken laat je het 4 minuten zachtjes doorkoken, de jam is nu nog dun. Het word dikker na mate het afkoelt.
  • Schep met een schuimspaan of kleine zeef het schuim van de kokende fruitmassa, door het schuim eraf te scheppen krijg je een mooie heldere kleur. Je hoeft het niet te doen, dan krijg je een wat troebele jam.
  • Vul de (jam)potjes direct als je de pan van het vuur hebt gehaald. Vul de potjes zo hoog mogelijk. Draai het deksel direct op het potje en zet het potje op de kop op het aanrecht en laat het zo minimaal 2 uur afkoelen.  Als de potjes afgekoeld zijn zet je ze een nacht op de kop in koelkast. En de volgende dag kun je genieten van je homemade jam.

Heb je geen fruitstruiken in je tuin dan is het ook leuk naar een fruitboerderij gaan en daar lekker fruit plukken om jam van te maken of je haalt fruit bij de supermarkt of de groenteboer. Hebben jullie wel eens zelf jam gemaakt?

collage homemade jam 2.jpeg

4 thoughts on “Homemade Jam maken, van struik tot pot

Geef een reactie