sinterklaas-cake-bakken

Sinterklaas cake bakken

Een sinterklaas cake bakken voor de intocht op 16 november, pakjesavond of gewoon zomaar? Daar scoor je zeker punten mee. Wij gingen voor het gemak en maakten met een bakmix en enkele toevoegingen een lekkere sinterklaas cake. Smullen maar met een grote letter ‘S’ van… Sint!

Sinterklaas cake

Onder het motto van de maanden november en december zijn al druk genoeg, zochten Jungja en ik naar een makkelijk recept voor een sinterklaas cake. Easypeasy en niet teveel poespas. Bakken is ontzettend leuk om te doen. Maar om stress te voorkomen en toch iets leuks op tafel te zetten kozen wij voor een bakmix met enkele toevoegingen. Daar kan in principe bijna niets mis mee gaan. 😉

Ook een leuke tip! Het grote sinterklaas kookboek met nog meer heerlijke sinterklaas recepten. Lees hier onze review.

Wat heb je nodig

 • Platte cakevorm
 • Pak cakemix
 • Speculaas en koekkruiden (Verstegen of een ander merk)
 • Pepernoten
 • Choco pepernoten
 • Sint choco of andere versiering
 • Choco nibs voor in de cake (inbegrepen bij sommige cakemixen)
 • Zachte topping (Dr. Oetker)
 • Garde
 • Kom
 • Bakspray, bakpapier of plantaardige olie om de cakevorm mee in te vetten

Sinterklaas cake maken

Eigenlijk is het idee voor een sinterklaas cake spontaan bedacht. Ik plande een gezellige middag met Jungja en onze meiden. De meisjes wilden graag cupcakes versieren en Jungja nam twee cakemixen, kruiden en strooigoed mee. Daar konden we wel iets leuks mee verzinnen!

Terwijl de meiden aan het spelen waren ging ik opzoek naar een normale cakevorm. En die had ik dus niet… chips! Dus voor op mijn verlanglijstje voor sint: een normale cakevorm alsjeblieft. Haha. Een nuttig cadeau. 😉

Sinterklaas cake bakken
Sint 2021Sint 2021

Wel had ik een platte cakevorm. In Duitsland gebruiken wij zulke cakevormen vaak voor Fantakuchen (zoete cake, zeer geliefd bij kinderen). Maar het is ook leuk voor een sinterklaas cake! Op zo’n platte cake vorm heb je in ieder geval genoeg ruimte om de cake te versieren.

Maak de bakmix klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, vet de cakevorm in (bakpapier inleggen kan ook en werkt prima) en verwarm de oven voor. Voeg op smaak een hoeveelheid koek- en speculaaskruiden aan het beslag toe. Ik geloof dat wij voor 1 verpakking ongeveer 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden hebben toegevoegd. Het is maar net wat je lekker vind. De choco nibs voegen we ook toe aan het beslag. Naar wens kun je eventueel een paar pepernoten verkruimelen en toevoegen aan het beslag. Wij hebben alleen pepernoten bij de cupcakes aan het beslag toegevoegd, niet bij de sinterklaas cake.

Sinterklaas cake maken

Als de oven warm genoeg is en het beslag klaar is, kun je de cake vorm vullen. Let erop dat het beslag minstens een cm onder de rand blijft. Bakken volgens je oven/gebruiksaanwijzing en even testen met een prikker of de cake goed gaar is. Laat de cake goed afkoelen voordat je hem gaat versieren. Het chocola kan anders gaan smelten en dat zou zonde zijn. Met een zachte topping blijft de versiering goed op de plaats. Leg er nog wat pepernoten omheen en klaar is je sinterklaas cake! Eet smakelijk en een fijne sinterklaas tijd.

En Jungja, bedankt voor de gezelligheid en het samen bakken. Tot snel weer!

Zet jij iets bijzonders op tafel met pakjesavond?

One thought on “Sinterklaas cake bakken

Geef een reactie