Doen jullie kinderen al mee aan de stoepkrijt challenge? Samen met mijn vijfjarige dochter heb ik met schilderstape en stoepkrijt mooie straatschilderijen gemaakt om onze buurt op te fleuren. Je kunt natuurlijk ook stoepkrijt tekeningen maken voor het huis van je opa en oma, een verzorgingstehuis of elders anders…
Wat is de stoepkrijt challenge?
De uit Alphen aan den Rijn afkomstige Paola Hoogervorst heeft afgelopen weekend de #stoepkrijtchallenge opgezet. Deze gaat al als een lopend vuurtje door haar provincie. De actie heeft als doel de eenzaamheid in Nederland tegen te gaan. Net zolang tot het coronavirus in Nederland voorbij is.
Hoe het idee begon
Paola vertelt: “Vrijdag 19 maart hoorde ik Koning Willem-Alexander in zijn nu al historische toespraak zeggen: Het coronavirus, kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel. Een dag later keek ik uit mijn raam en zag ik iets moois gebeuren. De tranen sprongen in mijn ogen. Drie kinderen in de basisschoolleeftijd stonden voor het huis van hun opa en oma een stoepkrijttekening te maken. Opa en oma veilig achter het raam. De kinderen, die normaal iedere dag op bezoek kwamen, zagen op deze manier toch hun opa en oma. Het knuffelen moest iedereen missen, maar alle betrokkenen voelden wel even een moment van verbondenheid. Gelukkig dat het nu niet regent, dus opa en oma kunnen nog dagen naar dit mooie kunstwerk kijken. Bovendien ziet de straat ziet er ook gelijk een stuk gezelliger uit”.
De impact van het coronavirus in Nederland wordt steeds zichtbaarder. We zijn verplicht onze sociale contacten te beperken. De toch al eenzame mensen, hebben het nu nog moeilijker. Deze gebeurtenissen zijn voor Paola de aanleiding geweest om de #stoepkrijtchallenge op te zetten.
#stoepkrijtchallenge door en voor heel Nederland
In haar woonplaats en regio ziet Paola in alle wijken stoepkrijttekeningen verschijnen bij eenzame buurtbewoners. Kinderen doen enthousiast mee. Ook landelijk begint de #stoepkrijtchallenge bekendheid te krijgen. Diverse tv-uitzendingen zoals TV West Nieuws, Jinek, het Jeugdjournaal besteedden er al aandacht aan. Ook bij Studio Haagsche Bluf van Radio West en Studio Quarantaine van Studio Alphen werd over dit initiatief gepraat. Leerkrachten van diverse scholen hebben de actie gedeeld met hun leerlingen. Bij verzorgingstehuizen wordt druk gekrijt en bij een opa van 70 jaar die geen visite mag ontvangen is de stoep ook mooi versierd.
Hoe werkt de stoepkrijtchallenge?
Kinderen gaan naar buiten en maken een stoepkrijttekening voor hun opa, oma, buurman, gescheiden moeder waarvan haar kind bij de vader is, hun alleenwonende buurvrouw of iemand anders in hun buurt die eenzaam zijn. Vervolgens zetten zij (of hun ouders) een foto op Snapchat, Instagram, Tiktok of Facebook. Daarbij vermelden ze #stoepkrijtchallenge of verwijzen ze naar de Facebookpagina Stoepkrijtchallenge – samen tegen eenzaamheid.
Als je je eenzaam voelt en wilt dat kinderen bij jou komen krijten, zet je een wc-rol voor het raam. Of je plaatst een oproep op de eerdergenoemde Facebookpagina.
Heb je stoepkrijt restjes over na de stoepkrijt challenge? Lees hier waar je stoepkrijtrestjes voor kunt gebruiken.
Buitenspelen, mag dat wel?
Paola geeft aan dat als de adviezen van het RIVM aangehouden worden, kinderen buiten mogen spelen. Dus regelmatig handen wassen, geen handen schudden, hoezen en niezen in je elleboog. Bij verkoudheids- of griepklachten blijf je binnen. En ze mogen alleen naar buiten als ze géén klachten hebben zoals koorts, verkoudheidsklachten of hoesten. Daarbij moeten grote groepen vermeden worden. Dus ga niet met meer dan 3 jongens of meisjes een krijttekening maken, maar verspreiden door de straat.
De kinderen moeten tenminste 1,5 meter afstand houden tot de mensen voor wie getekend wordt. Bij voorkeur blijven die mensen binnen en achter het raam.
Meer weten over deze challenge of er zelf aan meedoen? Bezoek dan de website www.stoepkrijtchallenge.nl of Facebookpagina Stoepkrijtchallenge – samen tegen eenzaamheid. Kinderen kunnen daar ook leren hoe ze zelf stoepkrijt kunnen maken en hoever 1,5e meter afstand nu eigenlijk is.