Tips om afval te vermijden in de schoolpauzes

Thuis proberen we ons afval zoveel mogelijk te scheiden. Papier in de papierbak, plastic in de zak etc. Laatst kwam ik bij mijn zoon op school en schrok ik ervan hoe vol de prullenbak lag met allerlei lege drinkpakjes, plastic wikkels van snacks, aluminiumfolie en boterhamzakjes. Dat kan natuurlijk ook anders en daarom deel ik een paar handige tips!

Soms heb ik het idee dat veel pauzesnacks onnodig met veel materiaal verpakt zijn. Die verpakkingen zouden eigenlijk naar mijn mening niet hoeven. Het zorgt alleen maar voor meer afval en op school doen ze niet aan afval scheiden. Althans, niet bij mijn zoon op school.

Een goede broodtrommel

Wat ik sowieso nooit snap is dat sommige ouders het brood van hun kinderen in boterhamzakjes mee naar school geven. Een broodtrommel kost een paar euro en gaat vaak minimaal een schooljaar mee. Bovendien heb je kans op geplette boterhammen als je ze in zakjes stopt.

Mocht je naast brood ook fruit aan je kindje mee willen geven dan is het handig om naar een extra fruitbakje te zoeken of nog beter, een broodtrommel met deelvakjes.

Een goede schoolbeker of drinkfles

Naast dat de meeste drinkpakjes veel suikers bevatten, is het gewoon duurzamer om te investeren in een goede drinkbeker die niet lekt! Lees daarom ook eerst even enkele reviews op internet voordat je een drinkbeker aanschaft. Ik heb in het verleden eens een drinkfles gekocht die meteen lekte en achteraf bleken er meerdere klachten over dit merk te zijn. Dit was een paar jaar geleden en ik neem aan dat de producten nu verbeterd op de markt zijn gekomen. Wij op dit moment pop-up drinkbekers van Mepal waar we erg tevreden mee zijn maar ook hoor ik veel goede verhalen over Drink in the Box.

Let op de verpakkingen bij aankoop

Als je pauzesnacks mee wilt geven, bijvoorbeeld reepjes ontbijtboek. Koop dan niet een verpakking waar ze per stuk verpakt zijn maar koop gewoon een pak ontbijtkoek waar ze eventueel voorgesneden zijn. Vaak zijn deze pakken ook nog goedkoper dan de voorverpakte varianten. Goed voor je portomonee en beter voor het milieu.

Eet je kindje graag yoghurt op school? Dan zou je bijvoorbeeld VIA bekers met draaideksels van Avent (ook voor borstvoeding, babyhapjes) kunnen gebruiken om ze te vullen met een lepeltje erbij. Of in hervulbare knijpzakjes van Nom Nom Kids of Squiz.

nom-nom-kids

Wat geven jullie je kinderen mee naar school voor in de pauzes?

De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock – Photographee.eu

3 thoughts on “Tips om afval te vermijden in de schoolpauzes

  1. Ben het helemaal met je eens, gewoon een broodtrommel met de boterhammetjes en een dopper of andere drinkfles met water. Zo’n onzin ook trouwens dat veel producten vaak per stuk verpakt worden. De tip voor de yoghurtjes vind ik ook nog een goede, dank je wel!

Geef een reactie