tips-voor-als-je-een-burnout-hebt

Tips voor als je een burn-out hebt

Als je last van een burn-out hebt kan je je erg alleen voelen. Mensen zien niet aan de buitenkant dat je ziek bent, waardoor ze zich minder goed kunnen inleven in je situatie. Ook hebben veel mensen met een burn-out geen mensen in hun netwerk die ook een burn-out hebben gehad, die hen van tips kunnen voorzien. Juist die tips kunnen je helpen sneller van je burn-out herstellen. In dit artikel lees je een aantal van deze tips.

Iedereen herstelt anders

Ken je wel mensen met een burn-out? Dan kunnen de tips en ervaringen van hen erg waardevol zijn. Houd er echter wel rekening mee dat iedereen anders hersteld. Wat voor een ander goed werkt hoeft niet per se te helpen voor jou. Is de gekregen tip niet een grote aanpassing en twijfel je of het iets voor je is? Dan kan je het altijd uitproberen. Baadt het niet, dan schaadt het niet. Trek je daarnaast niets aan van opmerkingen van mensen, die nooit een burn-out hebben gehad. Een veelgehoorde opmerking is bijvoorbeeld dat mensen zeggen: Waarom kan hij/zij wel iets leuks doen, maar niet werken? Dit is echter totaal iets anders. Werken kost veel meer energie. Leuke dingen doen kosten voor de meeste mensen met een burn-out ook veel energie, maar geeft ook wat energie. Veel mensen die een burn-out hebben moeten daarna veel rusten. Dit is iets wat mensen die deze opmerkingen maken niet zien. Als je je te veel gaat aantrekken van zulke opmerkingen kan dit je herstel belemmeren. 

Neem voldoende rust

Dit is essentieel. Ga je een sociale activiteit doen met veel prikkels? Neem dan daarvoor en erna genoeg rust. Doe bijvoorbeeld een dutje, al is het midden op de dag. Plan altijd momenten van rust in tussen de verschillende activiteiten. Merk je dat je thuis niet echt tot rust komt? Kijk dan of je even helemaal weg kan gaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van uitrusten in een vakantiehuis Denia? Denia is een rustig badplaatsje in Spanje. Als je behoefte hebt aan meer luxe kun je kiezen voor een Villa Denia.

Communiceer met je omgeving

Als je een partner hebt is het belangrijk om goed aan te geven waar je behoefte aan hebt. Je partner kan dit helaas niet aanvoelen. Vooral als je partner zelf nooit een burn-out heeft gehad is het lastig voor je partner om te weten wat je wilt. Communiceer dus regelmatig met elkaar. Geef ook goed je grenzen aan. Doe dit ook bij andere mensen die dicht bij je staan, zoals goede vrienden en je familie. Zo begrijpen ze het ook beter als je een verjaardag of feestje overslaat. Als dit voor te veel prikkels zorgt kun je het samen later vieren met z’n tweeën met bijvoorbeeld een lunch.

Het herstellen van een burn-out hoef je niet alleen te doen. Een coach of psycholoog kan je helpen met het aanleren van nieuw gedrag.

Lees ook:

Geef een reactie