Treinreis met peuter; voordelen, treinvakanties en handige tips!

Treinreizen met kleine kinderen… Misschien zul je er niet snel aan denken, maar een treinreis met peuter kan (met de juiste voorbereiding) erg meevallen. De ideale leeftijd om je kind voor het eerst kennis te laten maken met treinen is denk ik toch wel van 2 tot 4 jaar… Bovendien mogen kinderen tot 4 jaar gratis met een betalende volwassene meereizen in de trein. Ik deel onze ervaringen, de voordelen en handige tips voor het treinreizen met peuters.

Treinreis met baby

Ik reis al jaren lang met de trein en neem mijn kinderen al vanaf baby af aan mee in het openbaar vervoer. Een treinreis met baby vond ik nooit zo handig maar soms heb je niet echt een keus… Je neemt namelijk niet alleen je baby mee maar ook een middel om je baby in mee te vervoeren. Neem je een kinderwagen (wel lastig met in- en uitstappen bij de meeste treinen, dus vraag om hulp van medereizigers om de kinderwagen in en uit de trein te tillen) of draagdoek mee? Of een autostoeltje? En daarnaast de luiertas natuurlijk niet te vergeten. Ik vond het een heel gebeuren. Mensen die zich in een overvolle trein bemoeien als je baby huilt. “Ach hij heeft vast honger… of zijn luier vol…” Mama weet natuurlijk beter. Trek je er maar niets van aan.

Met kinderwagen in de trein

Mocht je met baby treinreizen, voedt en verschoon je baby dan als het kan net voor de treinreis. Neem een babyflesje gevuld met water voor de dorst, of een lekker hapje mee voor onderweg, als je baby dat hebben mag. Ook het knuffeltje of speelgoed kan voor afleiding zorgen. In de trein is géén verschoonruimte aanwezig. Zo heb ik dus één keer in mijn mama-leven een poepluier op de bank moeten verschonen tijdens een lange treinrit, waar ik nog minstens anderhalf uur moest blijven zitten. Gelukkig was het géén spitsuur of etenstijd… Not funny but sometime shit happens… 😉

Treinreis met peuter

Maar goed… treinreizen met een peuter is ons stukken beter bevallen en gaat veel makkelijker! Geen shit meer en just fun! Een treinreis met peuter is goed te doen. Zowel korte als lange treinritjes. Met twee jaar kan een kind meestal al lopen en neem je een draagdoek, -zak of (compacte) buggy mee. Ook hoef je niet meer een dozijn aan pampers, billendoekjes etc mee. De tas vul je nu met proviand voor je peuter. Drinkpakjes, stukje fruit, rijstwafels of andere (gezonde) snacks voor peuters. Het is ook handig om een autootje of kleurboek mee te nemen. Hier kan je peuter mee spelen voor als de treinreis langer dan een half uur duurt.

Kinderen met een leeftijd van tot en met 3 jaar mogen gratis (zonder kaartje) meereizen in de treinen door Nederland (uitgezonderd Thalys en andere internationale treinen). Als er genoeg plek is mogen ze naast of tegenover je zitten maar als de trein vol wordt dan moet je ze op schoot nemen.

Tips voor het treinreizen met peuters

  • Plan de treinrit met zo min mogelijk overstappen
  • Neem een rugzakje met proviand mee
  • Neem een klein beetje speelgoed of een boekje mee voor onderweg
  • Check voor vertrek of er storingen of eventuele vertragingen zijn

Leuke uitjes met de trein

Voor peuters is een klein stukje met de trein de eerste keer vaak al spannend genoeg. Andere leuke uitjes voor peuters die je met de trein en eventueel met ander openbaar vervoer kunt bereiken zijn onder andere: dierentuinen, vliegtuigen kijken op Schiphol of één van deze leuke kindermusea in Amsterdam.

Met de trein op vakantie

Voor kinderen die vaker met de trein zijn geweest is een treinvakantie ook erg leuk! In een paar uurtjes reis je van noord naar zuid en van oost naar west Nederland. Boek een leuk hotel of hostel in een stad en maak er een mooie belevenis van. Utrecht met peuters vinden wij ook een aanrader. Hier kun je je treinvakantie combineren met een bezoekje aan het Spoorwegmuseum of het Nijntje museum. Wist je al dat Stay Okay Utrecht hele leuke themakamers heeft? Zover wij weten hebben ze daar een Nijntje familiekamer en een Treinkamer voor gezinnen.

koffer-stokke-bedbox-jetkids-negenmaandenbeurs-2019
JetKids by Stokke BedBox & RideBox

Je kunt ook met je peuter en de Thalys naar bijvoorbeeld Antwerpen of (Disney) Parijs. Met de JetKids by Stokke BedBox neem je je spulletjes mee en kun je een soort kinderbedje in de trein creëren. Superhandig voor langere afstanden!

Treinreis met peuter tips

Heb jij al zin gekregen om met je peuter in de trein te stappen?

Geef een reactie