Onzekerheden tijdens zwangerschap - Vaderschapstest uitvoeren

Vaderschapstest; onzekerheden tijdens de zwangerschap wegnemen met onderzoeken

Wanneer je vriendin of vrouw aangeeft zwanger te zijn is dat natuurlijk geweldig nieuws. Voor veel mensen is het dan ook zo dat er werkelijk niets mooiers bestaat dan een kindje op deze mooie wereld te zetten. Dit gezegd hebbende is het helaas zo dat er soms twijfel bestaat over wie nu precies de vader is van het kind. Het spreekt voor zich dat je die twijfel in de praktijk graag weg zal willen nemen. Dat lijkt op het eerste zicht misschien niet zo eenvoudig, maar dat is het wel degelijk. Een vaderschapstest tijdens de zwangerschap laten uitvoeren kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat alle twijfels worden weggenomen. Wil je hier graag meer over te weten komen? Dan is het zeker de moeite waard om je even in de hieronder terug te vinden informatie te verdiepen.

Wat is een vaderschapstest precies?

In eerste instantie kan het laten uitvoeren van een vaderschapstest tijdens de zwangerschap natuurlijk een beetje vervelend zijn. Echter spreekt het voor zich dat zowel de moeder als de vader graag duidelijkheid willen hebben. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom er wordt getwijfeld aan wie de vader is van het nog ongeboren kindje. De exacte reden die hierachter schuilgaat, maakt op zich weinig uit. Het enige wat jullie als ouders uiteraard zullen willen is duidelijkheid.

Het uitvoeren van een vaderschapstest kan in de praktijk ongelofelijk eenvoudig gebeuren. Dit wordt getest in een laboratorium op basis van de test afgenomen van het zogenaamde wangslijmvlies. Deze staat er niet alleen om bekend laagdrempelig te zijn (ze is door iedereen uit te voeren), daarnaast is ze ook voordelig. Ook wanneer je dus slechts over beperkte financiële mogelijkheden beschikt hoeft dit je helemaal niet tegen te houden om een dergelijke vaderschapstest uit te laten voeren.

Wat moet je verder nog weten over de vaderschapstest?

Er zijn naast bovenstaande uiteraard nog een aantal extra zaken die je ook moet weten over de vaderschapstest. In eerste instantie geldt voor een dergelijke test dat ze ongelofelijk betrouwbaar is. De betrouwbaarheid is dan ook gelegen op minstens 99,999 procent. Dit betekent dat je zo goed als honderd procent bent verzekerd van een correct eindresultaat. Bovendien is het ook zo dat je niet lang hoeft te wachten op de resultaten van de test. We kunnen ons best voorstellen dat dit spannende momenten zijn die je aan het beleven bent. Omwille van deze reden kan je doorgaans binnen de termijn van vier dagen het resultaat verwachten.

Waarom een vaderschapstest tijdens de zwangerschap laten uitvoeren?

Het spreekt voor zich dat elke persoon zekerheid wil hebben over het feit of hij of zij de vader of de moeder is van een bepaald kind. Belangrijk om rekening mee te houden bij het doen van een vaderschapstest tijdens de zwangerschap is wel om stil te blijven staan bij het karakter van de test. We maken hierbij een onderscheid tussen twee verschillende opties, namelijk:

  1. Een vaderschapstest voor je eigen gemoedsrust;
  2. Een vaderschapstest die rechtsgeldig is;

De manier waarop de test gebeurt in het laboratorium is niet verschillend. Dat geldt echter niet voor de manier waarop de test wordt uitgevoerd. Bij een test voor je eigen gemoedsrust is het mogelijk om zelf de DNA-monsters af te nemen. Dat is niet het geval wanneer je de resultaten van de test in de rechtbank wil kunnen gebruiken. In dat geval dienen de DNA-monsters dan ook te worden afgenomen door een arts of verpleegkundige. Hou hier zeker en vast rekening mee!

Geef een reactie