Je kinderen betrekken bij het uitzoeken van een vakantiebestemming

Joepie de voorpret kan beginnen! En dat begint bij het (samen) uitzoeken van een vakantiebestemming. Wij betrekken onze kinderen daar nauw bij. Toen ze nog heel klein waren hadden ze nog geen inspraak, maar nu ze groter zijn, hebben zij ook wensen. Gezamenlijk hebben we een leuk vakantieadresje voor de zomer uitgezocht.

Een vakantie boek je niet op de een of andere dag. Ik niet in ieder geval. Meestal gaat hier uren aan vooraf. De kinderen bepalen echt niet voor de 100 % waar de reis heen gaat, maar ook wij als ouders niet. Hoe vind je dan de vakantie die het hele gezin leuk vindt? En hoe doe je dat? Wij hebben hier een stappenplan voor bedacht. Misschien kan dat jullie een beetje helpen met het gezamenlijk uitzoeken van een vakantie bestemming.

Stap 1: wanneer op vakantie?

Met kinderen die nog niet naar school gaan is dit natuurlijk wat makkelijker. De reizen buiten het hoogseizoen en de schoolvakanties zijn meestal een stuk goedkoper. Maak hier dan ook gebruik van tenzij dit voor je eigen werk geen optie is. Zijn je kinderen wat ouder en zitten ze op school, dan moet je daar rekening mee houden. Je krijgt namelijk echt niet zomaar vrij voor een vakantie omdat kinderen nou eenmaal leerplichtig zijn. Weet je wanneer je wilt gaan, informeer dan alvast bij je werkgever en die van je partner of het mogelijk is of je die dagen vakantie op kunt nemen.

Stap 2: wat zijn de wensen?

Mijn kinderen vinden een zwembad op de bestemming belangrijk en vinden een kidsclub of speeltuin ook leuk, mijn man wil graag op vakantie aan zee, of fietsen in de natuur, en ik ben een echte cultuurliefhebber. Wil je met het vliegtuig, de bus, de fiets of met een auto reizen? Moet er een animatieteam zijn? Een supermarkt in de buurt? Praat hierover met elkaar en dan kom je er natuurlijk snel achter wat ieder graag zou willen in de vakantie. Misschien kun je de wensen met elkaar combineren en zo gerichter op zoek.

Stap 3: de vakantiebestemming bepalen

Nederland, België en Duitsland hebben ook hele leuke vakantiebestemmingen. Je hoeft natuurlijk niet het buitenland op te zoeken om wat nieuws te ontdekken. Toch zijn er mensen die liever veel zon op vakantie willen en zoeken daarom een vakantie wat verder weg op. Bespreek dus naar welk land je heen wilt.

Stap 4: wat is je budget voor de vakantie?

Je kunt een vakantie zelf zo duur of zo goedkoop maken als je wilt. Met je eigen tent is het een stuk goedkoper dan een overnachten in een appartement. Ergens moet je voor jezelf een grens gaan trekken met het budget zodat je weet wat wel en niet kan. Je kunt bijvoorbeeld een hele leuke aanbieding op een camping in Zuid Frankrijk vinden, maar vergeet niet dat de tolwegen daar erg duur zijn. Ook zijn er vaak andere kosten waar je rekening mee moet houden. Vignetten, annuleringsverzekering, reisverzekering, benzine- of dieselkosten. Nu je de wensen en het budget weet en waar je heen wilt, kun je gerichter gaan zoeken en vergelijken. Heel veel plezier!

Wij hadden voor de zomervakantie twee leuke adresjes gevonden naar aanleiding van dit stappenplan en samen kozen we voor een leuke vakantie in Istrië.

Houden jullie rekening met de wensen van je kinderen bij het boeken van een vakantiebestemming?

One thought on “Je kinderen betrekken bij het uitzoeken van een vakantiebestemming

  1. Wij betrekken onze kinderen niet bij de keuze van onze bestemming.
    Wel hebben wij bepaalde eisen voor onze bestemmingen, denk aan zwembad, strand, restaurantjes etc.
    Manlief en ik zoeken de vakanties zorgvuldig uit en daarbij houden we uiteraard rekening met onze kinderen.
    We zullen nooit een appartement ergens hoog op een berg uitzoeken. Er moet zeker iets te doen zijn voor de kinderen. Dit jaar hebben we de luxe dat we drie keer met de kids op vakantie gaan.
    Onze kids zijn er van op de hoogte dat we gaan en waar heen. Maar ze hebben geen idee hoe het eruit ziet en wat er te doen is. Maar een ding weet ik zeker: ze zullen weer de tijd van hun leven hebben 🙂

Geef een reactie