vakantiefotos-maken-met-smartphone-fotograferen-tips

Vakantiefoto’s maken met je smartphone

Tellen jullie al af naar de meivakantie? Misschien omdat je dan even op vakantie gaat of om leuke dingen te ondernemen met je kinderen? Wij zijn net terug uit Frankrijk en genieten nog even na van de vele vakantiefoto’s. Ik heb er genoeg om binnenkort weer een digitaal fotoalbum te maken. De meeste foto’s tijdens onze reis zijn gemaakt met onze smartphones, die heb je namelijk bijna altijd en overal bij je. Superhandig! In dit artikel deel ik mijn tips zodat jij straks ook de mooiste vakantieplaatjes kunt maken.

Fotograferen met een smartphone

Foto’s maken met een smartphone werkt toch even wat anders dan fotograferen met een spiegel reflex camera. De instellingen en mogelijkheden zijn vaak iets beperkter. De telefoonindustrie speelt daar natuurlijk op in en de camerasystemen worden in de nieuwste smartphones steeds beter. De Samsung Galaxy S10 bij KPN bijvoorbeeld, is nu een van de populairste smartphones en staat bovenaan op mijn verlanglijstje. Een vriendin van mij heeft hem al gekocht en hij maakt echt haarscherpe foto’s. Dit is mogelijk door het 4-camerasysteem van de smartphone. Hij heeft een enkele selfie-camera van 10 megapixel aan de voorkant en aan de achterkant een triple camera van 12+12+16 megapixels. Wat wil je nog meer?

Een andere smartphone die ook zeer geschikt is om mee te fotograferen is de Huawei P30. Deze smartphone beschikt over een superieur Leica Triple camera. De drie camera’s werken met elkaar samen. De eerste camera bestaat uit een 8 megapixel periscopische zoomlens waarmee je kunt inzoomen zonder kwaliteitsverlies. De tweede camera is een 40 megapixel Super Sensing camera. Met deze lens kun je nog scherpere foto’s maken. De derde lens is een 16 megapixel Ultra Wide Angle lens. Ideaal om landschappen mee te fotograferen tijdens je vakantie. 🙂

Tips om de mooiste vakantiefoto’s te maken met je mobiel

Een smartphone met een goed camerasysteem is het halve werk. Het is ook slim om thuis even naar alle cameraopties op je telefoon te kijken en het een en ander te proberen. Ga de tuin eens in om bloemen te fotograferen en verschillende standen te proberen. Kom je er echt niet uit, dan kun je altijd kiezen voor een workshop fotografie met je smartphone. Ik kom dit soort advertenties met regelmaat tegen op Marktplaats of Social Media.

Google is your friend

Om de mooiste vakantiefoto’s met je smartphone te maken is het een goed idee om in een zoekmachines de mooiste en fotogenieke locaties rond je vakantiebestemming op te zoeken. Zo doe je van te voren alvast inspiratie op bij andere sites en fotografen.

Tijdstip

Fotografeer bij voorkeur overdag en bij goed daglicht. Als je niet genoeg daglicht hebt dan worden de foto’s vaak niet zo scherp en kun je last hebben van ruis. Wat ook een hele leuk tip voor de vakantiefoto’s is, is om ongeveer een kwartier voor zonsopgang of zonsondergang foto’s te maken. De rood/oranje/roze/paarse lucht op de achtergrond geeft een leuk en speels effect.

Speel met compositie

Vaak zijn we geneigd om het focuspunt, vaak een persoon of voorwerp, in het midden van de foto te plaatsen. Dat hoeft helemaal niet. Durf te spelen met de compositie. Soms is een foto veel interessanter als je het focuspunt meer links of rechts op het beeld neerzet.

Neem de tijd en maak meerdere foto’s

Zeker als het om bewegend beeld gaat of om personen is het verstandig om meerdere foto’s achter elkaar te maken. Je zal er thuis maar achter komen dat je bij de Eiffeltoren maar één foto hebt gemaakt en die is ‘bewogen’ of je hebt je ogen dicht. Zo jammer… Zelf maak ik vaak een serie van 5 foto’s achter elkaar. Meestal zitten daar wel 1 of 2 goede foto’s tussen. Beter foto’s teveel dan te weinig zeg ik altijd. Geniet van je vakantie en maak mooie herinneringen.

Lees ook: creatieve ideeën voor je vakantiefoto’s.

Vakantiefotos maken met je smartphone - tips

Waar fotografeer jij het liefst mee?

*Dit artikel is een samenwerking. De uitgelichte stockfoto van een vrouw die Eiffeltoren fotografeert komt van Shutterstock / Song_About_Summer

Geef een reactie