Verhuizen met kinderen - Tips om de verhuizing makkelijker te maken en kinderen bij te betrekken

Verhuizen met kinderen? Hier zijn tips om ze te betrekken bij de verhuizing

Overweeg je met kinderen te verhuizen? Kinderen kunnen zich ontheemd voelen als ze verhuizen en begrijpen misschien niet zo goed waarom ze hun huis en vrienden achterlaten. Het is belangrijk om de overgang voor hen zo gemakkelijk mogelijk te maken door ze bij het proces te betrekken. Het liefst al tijdens de te plannen verhuizing, en door tijd met ze door te brengen tijdens de verhuizing zelf. Je kunt ze ook bezig houden met activiteiten als kleuren, spelletjes doen, of boeken voorlezen over dit thema.
Als je kinderen ouder zijn, kun je ook met ze praten over de verhuizing en wat ze kunnen verwachten. Dit zal hen helpen zich beter voorbereid te voelen en minder angst te hebben voor de verandering. Om het jullie wat makkelijker te maken delen we een aantal handige tips in dit artikel.

Verhuizen met kinderen

Een nieuw huis is een grote verandering in het leven. En dat kan positief zijn, bijvoorbeeld wanneer jullie een groter of mooier huis hebben gevonden of negatief omdat je noodgedwongen het huis uit moet om wat voor reden dan ook. Denk bijvoorbeeld aan een scheiding of verandering in financiële omstandigheden door ontslag.

Verhuizen met kinderen kan een ontmoedigende taak zijn, maar er zijn manieren om het minder stressvol te maken. Om een hoop stress, tijd én moeite te besparen is het verstandig om eens te kijken of een ‘verhuisbedrijf inschakelen’ voor jullie haalbaar is. Dit is natuurlijk wel maatwerk. Onder andere transportkosten, de grootte van de verhuizing en de reisafstand bepalen de verhuisbedrijf kosten, maar je zult hun werk erg dankbaar zijn. Terwijl het verhuisbedrijf helpt om alle inboedel te verhuizen, heb jij meer tijd en oog voor je kinderen.

Kinderen voorbereiden op een verhuizing

Verhuizen is spannend voor de meeste kinderen. Door ze van tevoren op de verhuizing voor te bereiden, kun je helpen de overgang voor iedereen soepeler te laten verlopen. Hier zijn een paar tips over hoe je precies dat kunt doen.

Kinderboeken (voor)lezen over verhuizen

Als je kind het moeilijk heeft met de verhuizing, kan het lezen van prentenboeken over verhuizen hem of haar helpen zich minder alleen te voelen. Deze boeken kunnen kinderen helpen begrijpen dat veel andere mensen dezelfde ervaring hebben doorgemaakt, en ze geven advies over hoe met de veranderingen om te gaan. Door deze verhalen voor te lezen kan je ook een gevoel van veiligheid en steun voor je gezin creëren.

Kinderen meenemen naar het nieuwe huis en de buurt verkennen

Wanneer de koop of de huurovereenkomst van jullie nieuwe huis zwart-wit op papier staat, kun je aan de kinderen vertellen dat jullie gaan verhuizen. Vertel ze ook waarom. Neem ze mee om een kijkje te nemen bij het nieuwe huis en kijk ook samen wat er in de nieuwe omgeving is. Zit er bijvoorbeeld een leuke speeltuin in de buurt? En waar zit eventueel de nieuwe school?

Samen spullen inpakken

Kinderen zijn vaak gehecht aan hun spullen en worden soms boos als ze iets niet kunnen vinden. Geef je kind een paar dozen en laat het zelf inpakken. Of doe het samen. Zet ook een tas of krat neer waar je kind de spullen in kan doen die het niet meer gebruikt en die weg kunnen. Tip: schrijf op de verhuisdozen naar welke kamer ze moeten en wat er in zit. Dat maakt het uitpakken straks makkelijker. Stop favoriete dingen van je kind in een rugzakje (zoals een troost- of slaapknuffel) zodat je straks niet tussen alle dozen hoeft te zoeken.

Tijdens de verhuizing kinderen laten meehelpen en uitzoeken

Meestal als je gaat verhuizen moeten er wel dingen aan het huis gebeuren. Denk aan een nieuwe vloer en vaak wil je ook een fris behang of kleur op de muren. Kinderen vinden het leuk om mee te beslissen over een nieuwe kleur verf de slaapkamer. Plan een uitje naar de bouwmarkt en ga alvast kleurtjes uitzoeken. Ook vinden kinderen het vaak geweldig als ze bijvoorbeeld mogen helpen om het oude behang van de muren te trekken. Er is vast wel een klusje waarbij ze kunnen helpen.

Lees ook: slaapkamer van je kind gezelliger maken

Kinderen en vriendjes; omgang na de verhuizing

Zelf zijn wij ook twee keer verhuisd met onze kinderen en ik merk uit ervaring dat het ene kind er meer moeite mee had dan de andere. De oudste was snel gewend, de jongste miste zijn vriendjes en bladerde vaak in zijn vriendenboekje. En dat is wel een dingetje want de een maakt snel vriendjes op een nieuwe school en de ander heeft meer tijd nodig. Soms helpt het om je kind aan te melden bij een vereniging. En wanneer je bent gesetteld in je nieuwe huis, dan kun je ook vriendjes en vriendinnetjes uitnodigen voor een speeldate of een logeerpartijtje.


Geef een reactie