einschulung

De verschillen tussen het Nederlandse en Duitse schoolsysteem

Een klein stukje de grens over en we merken al hele andere cultuurverschillen en gewoonten. Zo ook met het Duitse schoolsysteem. Kinderen gaan in Duitsland pas met 6 jaar naar de basisschool wat overigens als een groot feest word gezien. Toch zijn er nog veel meer verschillen..

Nu wij al een tijdje in Duitsland wonen en officieel 2 schoolgaande kinderen hebben probeer ik als ervaringsdeskundige de verschillen tussen het Nederlandse en Duitse onderwijs op een rijtje te zetten.

Kleuterschool = Kindergarten

De kleuterschool in Duitsland is niet verplicht maar wel heel zinvol. Je kunt het vergelijken met de kleuterschool. Hier word van alles gedaan: samen liedjes zingen, samen ontbijten, spelen, kleuren, knutselen en meer. Kinderen vanaf 3 tot en met 6 jaar mogen naar de Kindergarten. Hier zijn kosten aan verbonden die naar de jaarinkomsten van beide ouders worden bepaald. Het kan dus zijn dat jij meer moet betalen dat de buurjongen of het buurmeisje die ook naar de Kindergarten gaat. Bij ons is het wel zo dat het laatste jaar gratis is. In het laatste jaar worden de kinderen meestal SchuKi’s genoemd (afkorting Schule & Kindergarten/Kinder) en worden ze op spelenderwijs voorbereid op school. Hier leren ze hun eigen naam schrijven, tellen tot maximaal 10, en de kleuren.

Eerste schooldag = Einschulung = Feest!

einschulung

Mag je kindje naar de basisschool, dan wordt dit de eerste schooldag na de vakantie (vaak eenmalig op een zaterdag), grootst gevierd. Dit kennen wij Nederlanders niet maar doe hier alsjeblieft wel aan mee als je kindje in Duitsland naar de Grundschule (=basisschool) mag. Ik heb al eens een blog geschreven over de Einschulung en dit is voor de kinderen zelf heel belangrijk. Ze gaan met de rugtas (moet ook aan speciale eisen voldoen) en een Schultüte (puntzak vol snoep en kleine cadeautjes) naar school en meestal na afloop organiseren de ouders voor het kind een feestje. Thuis nog even gebak eten of zoals wij bij de eerste deden, een bbq met de opa’s en oma’s.

Basisschool = Grundschule

In Nederland gaan de meeste kinderen vanaf 4 jaar naar school. In Duitsland gaan de kinderen vanaf 6 jaar tot 10 jaar naar de basisschool en dan niet perse direct op hun 6e verjaardag, maar wanneer het nieuwe schooljaar begint. De Duitse basisschool telt 4 groepen en in Nederland 8. Het eerste jaar is de 1e Klasse en de basisschool is klaar na de 4e Klasse. De basisschool is kostenloos behalve de eigen aanschaf voor schoolspullen, boeken en schoolreisjes.

De eerste twee jaar kregen mijn kinderen een geschreven rapport het derde en vierde jaar echt met cijfers. En op de meeste basisscholen krijgen kinderen ook zwemles vanuit school.

Buitenschoolse activiteiten = AG’s

Onze kinderen krijgen op de Grundschule elke dag huiswerk mee maar zijn daarom wel om 13.05 uur vrij. Daarnaast kunnen ze voor een AG kiezen, dat is een naschoolse activiteit georganiseerd door school. Bijvoorbeeld gitaarles, koken en bakken, moestuinieren, met LEGO spelen of sport. Dit is niet verplicht en kinderen die hiervoor kiezen eten dan vaak ook warm op school en krijgen eerst huiswerkbegeleiding.

Speciaal onderwijs = Förderschule

Mijn jongste zoon zit op een Förderschule. Er zijn verschillende basisscholen die kinderen ondersteunen op vlakken waarbij het iets moeilijker gaat. Hier leren ze hetzelfde als de kinderen op een Grundschule maar doen ze er iets langer over in een ander tempo en werken ze vaak in kleine groepjes. Kinderen komen niet zomaar op zo’n Förderschule. Omdat speciaal onderwijs in Duistland ook erg duur is gaan er heel wat onderzoeken bij het kind vooraf voordat het wordt toegelaten.

Na het basisonderwijs: Realschule, Hauptschule of Gymnasium

Kinderen die naar de basisschool gaan, zijn na het 4e jaar rijp voor de volgende school, het voorgezet onderwijs. De meeste zijn dan 10 of 11 jaar. In het laatste jaar krijg je advies naar welke school je kindje hierna mag en moet je je kindje inschrijven voor de Hauptschule, Realschule of het Gymnasium.

Hauptschule kun je vergelijken met het VBO/VMBO, Realschule is te vergelijken met MAVO/HAVO en Gymnasium met VWO-GYMNASIUM-ATHANEUM.

Mijn oudste zoon is dit jaar tien en gaat na de zomer naar het Gymnasium. Het is wel even wennen dat het schoolsysteem hier anders, ook lopen de schoolvakanties niet gelijk aan de vakanties in Nederland.

Wist jij dat de kinderen in Duitsland met 10 jaar al naar de middelbare school gaan?

3 thoughts on “De verschillen tussen het Nederlandse en Duitse schoolsysteem

Geef een reactie