elektrische-mamafiets-voordelen-ebike-moederfiets

5 voordelen van een elektrische mamafiets

Hoera het is lente! Een goede reden om je fiets of e-bike weer eens wat vaker te pakken. Fietszitje(s) erop en lekker fietsen met je kindje(s) in het zonnetje. Steeds meer moeders kiezen voor een mooie elektrische stadsfiets of mamafiets vanwege de vele voordelen. Wij benoemen er 5 in dit artikel.

Laatst was ik bij een fietsenwinkel in de stad om mij te laten informeren voor een nieuwe fiets. Ik heb nu nog een ‘normale’ oude mamafiets en die begint eigenlijk een beetje op te raken, na bijna 10 jaar intensief gebruik. De lage instap van de moederfiets vond ik altijd erg prettig, en dat wil ik zeker weer bij een nieuwe fiets.

Elektrische mamafiets of stadsfiets aanschaffen?

Een nieuwe fiets kopen is online op het internet vaak goedkoper dan in een stenen winkel. Bij Bikester.nl had ik al een paar mooie fietsen op het oog die binnen mijn budget vallen. Belangrijk bij de aanschaf van een nieuwe fiets vind ik de lage instap, dat er een fietszitje op de bagagedrager kan en een comfortabel zadel.

Er zijn ook elektrische stadsfietsen met een lage instap waar fietszitjes op gemonteerd kunnen worden. Het hoeft daarom dus niet per definitie een elektrische mamafiets te zijn want eigenlijk hebben ze dezelfde kenmerken. Toch wil ik persoonlijk eerst even een proefritje maken voordat ik een nieuwe fiets aanschaf. Het gaat immers niet om een pakje boter van een euro. 😉

In de fietsenwinkel keek ik eerst naar een aantal normale stadsfietsen met lage instap en de fietsenmaker vroeg of een elektrische mamafiets niet iets voor mij was. De Cube Town Hybrid Pro 400 E-stadsfietsen Easy Entry zie ik wel zitten. Toen hij ook nog eens vertelde dat 1 op de 3 fietsen die hij verkocht een e-bike was, ben ik gaan vragen en uitzoeken wat nu precies de voordelen waren.

Comfortabel fietsen

E-bikes hebben als groot voordeel ten opzichte van normale fietsen een elektrische trapondersteuning en daarmee fiets je licht en comfortabel. Ook met tegenwind of over heuveltjes. Het beeld wat sommige mensen hebben dat je niet hoeft te trappen klopt dus niet, dit doe je wel degelijk, alleen is het minder zwaar en beter vol te houden. Hoef je niet zo bezweet op je werk aan te komen.

Goed voor het mileu

Als je een elektrische fiets in plaats van de auto of scooter gebruikt reduceer je de uitstoot wat beter is voor het milieu. De accu van een e-bike kan vaak gerecycled worden en op sommige plekken in de stad kun je je fiets zelfs gratis opladen.

Sneller op je bestemming

De meeste gangbare elektrische fietsen gaan tot 25 kilometer per uur. Met een e-bike fiets je daarom meestal op een sneller tempo dan op een normale fiets. Kun je ’s ochtends mooi iets langer in bed blijven liggen en je hebt natuurlijk ook geen last van files in het verkeer.

Geschikt voor lange afstanden

Met een elektrische fiets kun je makkelijker grote afstanden afleggen zonder vermoeid te raken. Wat wel belangrijk is is dat je fiets wel een goede accu heeft. Zonder trapondersteuning fietst het trouwens wat zwaarder dan normaal ben ik achtergekomen. Dat is even wennen maar niet nodig als de accu voldoende is opgeladen voor vertrek.

Meer genieten

Door bovenstaande voordelen ben je vaker geneigd om te gaan fietsen. Fiets eens lekker met je kindje naar de ijssalon, naar de kinderboerderij of speeltuin aan de andere kant van de stad waar je normaal gesproken de auto voor zou pakken. Fietsen is ontspannend en gezellig samen met je kindje voor- of achterop.

5 voordelen elektrische mamafiets

Fietszitjes voor op een e-bike

Opzoek naar een fietszitje voor je kindje maar je weet nog niet welke? Wij hebben er een aantal getest. Klik op de roze linkjes om de reviews van de fietsstoeltjes te lezen.

Graag zou ik ook jullie ervaringen horen. Heb jij een elektrische mamafiets? Zo ja, welke fiets en hoe bevalt het je?

*De uitgelichte foto van de fietsende moeder is een stockfoto van Shutterstock / Mimagephotography.

One thought on “5 voordelen van een elektrische mamafiets

Geef een reactie