Vuurwerkletsel bij kinderen voorkomen

Bijna is het zover; oudjaarsdag. Vuurwerk afsteken, oliebollen bakken, sjoelen, gezellig samen zijn en proosten bij de jaarwisseling! Ik kijk er al naar uit, jullie ook? Maar vuurwerkletsel bij je kinderen wil je wel voorkomen.

Tijdens de vorige jaarwisseling raakten meer dan tweehonderd mensen ernstig gewond aan hun ogen. Het Oogfonds adviseert daarom iedereen die vuurwerk afsteekt of er naar kijkt, om een vuurwerkbril te dragen.

Lees hier hoe je je kunt beschermen bij vuurwerk afsteken.

Tijdens de jaarwisseling van 2014-2015 raakten 206 mensen gewond aan hun ogen. 8 van hen raakten blind aan één oog en één man raakte blind aan beide ogen. Van de in totaal 10 blinde ogen moesten er 6 compleet verwijderd worden. De helft van alle slachtoffers was 21 jaar of jonger en meer dan de helft van de slachtoffers raakte gewond door vuurwerk dat door iemand anders werd afgestoken.

BN’ERS ENTHOUSIAST OVER CAMPAGNE

BN’ers zoals Quinty Trustfull, Liza Sips en Carolien Spoor hebben al enthousiast gereageerd op deze actie en steunen het Oogfonds hierin door onder andere de campagne te delen via hun eigen social media.

Actrice Marly van der Velden: “Sammy-Rose is nu nog te jong voor vuurwerk, maar haar eerste bril ligt al klaar in de kast. Voorkomen is altijd beter dan genezen en ik draag zeker een mooie roze variant dit jaar.”

OPPASSEN GEBLAZEN

Edith Mulder, directeur Oogfonds: “Veel mensen zijn zich niet bewust van de gevaren tijdens de jaarwisseling. We moeten kinderen aanleren dat vuurwerk niet alleen mooi, leuk en feest is, maar ook oppassen geblazen. Super ook dat BN’ers zoals Quinty Trustfull en Carolien Spoor het Oogfonds helpen deze boodschap te verspreiden.”

Het dragen van een vuurwerkbril kan veel ellende voorkomen. Een goede vuurwerkbril sluit goed aan op het gezicht, zodat vuurwerk de ogen niet langs de bril kan bereiken. Daarbij is het materiaal van belang: polycarbonaat is onbreekbaar.

VUURWERKBRIL VANZELFSPREKEND

Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam: “Verlies je één of beide ogen dan kun je vaak je werk niet meer doen. Voor kinderen kan het zelfs betekenen dat zij hun droombaan niet meer kunnen verwezenlijken. Kan dat de uitkomst zijn van een mooi feest? Het dragen van een vuurwerkbril op oudejaarsdag moet even vanzelfsprekend worden als het dragen van een gordel in de auto.”

Met de uitspraak van Tjeerd zijn wij het helemaal eens! Daarom dragen wij (ook onze kinderen) met vuurwerk afsteken en bij het kijken een vuurwerkbril. De één vind ze stoer de ander niet, maar jongens.. zet er gewoon één op en bescherm je ogen!

c2d6e0bb-e6ec-4d7b-b12f-d1ed1c7d7b49
OVER HET OOGFONDS

Het Oogfonds wil de groei van het aantal blinden en slechtzienden in Nederland stoppen. Daarom investeert het Oogfonds in preventie, voorlichting en wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast ondersteunt de stichting de volwaardige participatie van blinden en slechtzienden in de samenleving. Het Oogfonds heeft het CBF-keur voor goede doelen.

Voor meer informatie of wil je een misschien een donatie geven? Kijk dan op www.oogfonds.nl/vuurwerk

Hebben jullie al een vuurwerkbril?

3 thoughts on “Vuurwerkletsel bij kinderen voorkomen

Geef een reactie