waarom-hpv-vaccinatie-halen-jongens-meiden

Waarom zou je de HPV-vaccinatie halen?

Twijfel jij nog waarom je als meisje of jongen de HPV-vaccinatie zou halen? Misschien kan dit artikel je helpen bij het overwegen van je keuze.

Het HPV-virus is erg besmettelijk. Dit virus verspreidt zich via de penis, vagina, handen en mond door seks of als je elkaar aanraakt op intieme plekken.

Maar liefst 80 procent van de mensen raakt ooit met het HPV-virus besmet. Dit hoeft niet altijd vervelende gevolgen te hebben, want meestal ruimt je lichaam het virus zelf weer op binnen 2 jaar. Bij zo’n 10 tot 20 procent van de mensen gebeurt dat niet, met als risico dat het virus je cellen beschadigt en er kanker kan ontstaan.  

Bescherming tegen 6 soorten kanker

Naar schatting krijgen 1.100 vrouwen en 400 mannen jaarlijks kanker door het HPV-virus. De meest voorkomende vorm van kanker is baarmoederhalskanker, maar ook kan je kanker krijgen aan de anus en/of de penis, de vagina, schaamlippen, mond- en keelholte.

Door de HPV vaccinatie te halen bescherm je niet alleen jezelf, maar ook anderen tegen het virus. De vaccinatie biedt geen 100% bescherming maar verkleint de kans wel drastisch dat je kanker krijgt door het HPV-virus. 

De bijwerkingen van de vaccinatie zijn minimaal. Zo kan je even moe zijn na het vaccinatie-moment of een pijnlijke arm krijgen. Ook is er een kleine kans op misselijkheid of koorts. Er zijn verder geen blijvende bijwerkingen bekend. 

Vaccinatie voor jongens en meiden

In het jaar dat je 10 jaar oud wordt, ontvang je een uitnodiging om het vaccin te halen. Zowel jongens als meisjes ontvangen deze uitnodiging.

Ben je al ouder maar was je nog niet eerder uitgenodigd? Ook dan krijg je de kans om je te beschermen tegen het virus. Je maakt eenvoudig een afspraak met je DigiD en kiest zelf wanneer en waar je de vaccinatie wilt halen. 

Je hebt twee prikken nodig om volledig beschermd te zijn. Je krijgt deze vaccinaties in 2023 gratis als je geboren bent tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003.

Door je eerste afspraak in te plannen voor 1 juni weet je zeker dat je allebei de prikken dit jaar nog kunt halen, zodat je hier niet voor hoeft te betalen. Er moet minimaal 5 maanden tijd tussen de twee prikken zitten. Maak direct jouw afspraak bij de GGD Gelderland

Kan je het HPV-vaccin halen als je al eens seks hebt gehad?

Het vaccin biedt de beste bescherming als je nog niet intiem geweest bent of nog geen seks hebt gehad. Als je geen maagd meer bent kun je de vaccinatie ook halen, om jezelf te beschermen tegen een eventuele besmetting in de toekomst. Als jij jezelf en je (toekomstige) partner(s) wilt beschermen, valt het dus aan te raden om je te laten vaccineren. 

Lees ook:

Geef een reactie