Kinderen zijn tegenwoordig op een steeds jongere leeftijd toe aan een eigen telefoon. Voor ouders die in een andere tijd zijn opgegroeid, kan dat ongemakkelijk zijn. Feit is dat je er op enig moment niet aan ontsnapt om toe te laten dat je kind zijn of haar eerste telefoon krijgt. Zeker wanneer ze naar de middelbare school gaan, is dit een verstandige keuze, omdat ze dan zelfstandiger moeten zijn en dan wil je gewoon in contact kunnen blijven. Maar als je dan overstag gaat, heb je natuurlijk ook een telefoonabonnement nodig voor de telefoon van je kind. We bespreken waarom sim only de beste keuze is voor een telefoonabonnement voor je kind.
Vrijheid qua telefoon
Wanneer je besloten hebt dat je kind een eigen telefoon mag, heeft hij of zij naast een telefoonabonnement natuurlijk ook een telefoon nodig. Die kun je bij een telefoonabonnement nemen, maar dan betaal je er vaak de hoofdprijs voor.
Als je je kind een nieuwe smartphone wilt geven, kun je die goedkoper krijgen door even je best te doen om rond te kijken waar je hem het goedkoopst kunt bestellen. Dat scheelt vaak tientallen euro’s ten opzichte van wanneer je hem bij een telefoonabonnement neemt.
Sim only geeft je de vrijheid om zelf je toestel te regelen. Dus ook wanneer jij jouw oude smartphone wilt doorgeven aan je kind, wat natuurlijk ook gewoon een (goedkope) optie is. Gezien het feit dat kinderen vaak wat minder voorzichtig zijn met hun telefoon dan volwassenen, is dat misschien in eerste instantie ook wel de beste keuze.
Goedkoper
Vaak ben je ook goedkoper uit met een sim only abonnement. Niet alleen omdat je dan misschien geen nieuwe telefoon aan het afbetalen bent, maar ook omdat de belbundels doorgaans goedkoper zijn bij sim only. Dat is vooral het geval bij aanbieders die zich specifiek richten op sim only abonnementen. Dit zijn vaak kleinere bedrijven met een eenvoudigere infrastructuur en minder overheadkosten die daardoor hun abonnementen goedkoper kunnen aanbieden.
Ze hebben geen eigen telefoonnetwerk om te onderhouden, maar maken gebruik van de netwerken van de grote aanbieders. Dat betekent vaak ook een minder uitgebreide klantenservice, maar die heb je dan ook niet zo vaak nodig dat je daar echt specifiek meer voor zou moeten betalen voor het telefoonabonnement van je kind.

Flexibeler
Sim only abonnementen zijn ook een stuk flexibeler dan telefoonabonnementen met toestel. Ten eerste kun je ze voor een veel kortere looptijd afsluiten, waardoor je ook weer eerder kunt overstappen naar een andere aanbieder als die goedkoper is of betere service biedt. Maar daarnaast kun je ook veel gemakkelijker tussentijds de belbundel van je kind aanpassen.
Zeker in het begin is dat nuttig, omdat je dan nog niet zo goed kunt inschatten hoeveel bel- en internettegoed je kind precies nodig heeft. Blijkt dat je dan in eerste instantie een te krappe bundel hebt afgesloten of juist veel beltegoed overhoudt dat wel betaald maar niet gebruikt wordt, dan kun je gemakkelijk de bundel tussentijds bijstellen. Zo hoeft je kind nooit beltegoed tekort te komen en jij nooit onnodig te veel te betalen.
Dat zijn al met al drie uitstekende redenen om als je besloten hebt dat je kind oud genoeg is voor een telefoon inderdaad te kiezen voor een sim only abonnement, in plaats van een telefoonabonnement met toestel.
Prepaid hebben we niet besproken, maar dat heeft het nadeel dat je regelmatig het beltegoed moet opwaarderen. Dat is niet de meest comfortabele keuze. Met sim only houd je de controle volledig in eigen hand en kun je alle kanten op. Jij blij en je kind ook, want die heeft het dan toch voor elkaar dat hij of zij een eigen telefoon en bel- en internettegoed heeft!
