narcose, kinderen, weten,

Wat je moet weten als je kind onder algehele narcose gaat

Gistermiddag werd mijn zoon voor de zoveelste keer geopereerd. De buisjes in zijn oren moesten eruit. Een kleine ingreep, maar wel onder algehele narcose. Het is niet leuk om te zien en het went nooit, maar je kunt je er wel een beetje op voorbereiden. Als jij als ouder rustig blijft dan heeft dit een positief effect op je kindje.

Mijn zoon heeft al meerdere en verschillende operaties gehad. De ene keer ging papa mee en de andere keer ik zelf, dat wisselen we af of het komt zo uit. En ik kan je vertellen dat dit echt niet went. Het is namelijk echt niet leuk om te zien dat ze door middel van kapjes en spuitjes je kindje in slaap brengen voor een operatie. De allereerste keer dat ik mee ging vond ik het ook beangstigend.

Als je kindje weet dat hij of zij geopereerd gaat worden kun je het kindje voorbereiden met kleurplaten, boekjes, of filmpjes. Maar hoe bereidt jij je als ouder voor? Als jij niet rustig bent dan merkt je kindje die spanning en is het vaak zelf ook onrustig.

Je kindje is in goede handen

Laat het los, laat het gaan.. Vertrouw op de arts(en) en anesthesist, zij zijn specialisten op hun vakgebied. Voorafgaand aan de narcose krijg je papieren die je moet invullen met allerlei vragen over allergieën en dergelijke. Ook moet je je kindje wegen en meten zodat ze de juiste narcose-hoeveelheid kunnen bepalen. Voorafgaand aan de narcose en operatie word alles duidelijk uitgelegd in een narcose-anamnesegesprek en kun je al je vragen kwijt als je die nog hebt.

Onder narcose brengen

Dit is wel het moment waar ouders nog vaak tegenop kijken. Niet gek natuurlijk want op dat moment moet je je kind echt even ‘loslaten’. Een algehele narcose kan toegebracht worden door middel van een kapje of spuitje en meestal krijgen de kinderen eerst een rustgevend middel. Dit rustgevende middel heeft mijn zoon al eens als drankje gehad maar ook via een spuitje in de arm. Hij werd dan een beetje moe en rustig maar viel nog niet in slaap. Meestal mag hierbij één ouder aanwezig zijn. Na een paar minuten krijgt je kindje dan een spuit en/of een kapje met het narcosemiddel en gaat het slapen. Dit gaat echt heel vlug en tot 10 tellen lukt dan al vaak niet meer. Na dat moment moesten we in de wachtkamer wachten tot de operatie klaar was.

Wakker worden op een uitslaapkamer

Daarna mag de ouder weer naar het kindje op de uitslaapkamer (waar de specialisten overigens ook controle houden),  en is het nog even wachten op een gesprekje met de arts hoe het is gegaan en dat je kindje weer wakker is. De eerste keren in het ziekenhuis kreeg mijn zoontje ook een ‘dapperheids-diploma’. Erg leuk dat ze dit voor de kinderen deden. Gisteren kreeg hij dat trouwens niet. Als je kindje wakker is en wilt zitten of staan dan is het verstandig om je kindje hierbij vast te houden. Mijn zoon liep de eerste paar meter echt een beetje als een dronken mannetje. Daarna ging het wel weer maar was hij nog erg moe.

Afhankelijk van de operatie moet je kindje op de verpleegafdeling blijven of mag het naar huis als alles goed verlopen is. Het kan zijn dat er bij andere ziekenhuizen andere regels zijn m.b.t algehele narcose bij kinderen.

Wij mochten weer naar huis en mijn zoon is vandaag een dagje schoolvrij. Deze week hebben we nog een nacontrole bij de Kno-arts. De operatie is goed gegaan alleen had hij na de operatie een bloedend oor waar ze een paar keer een stukje gaas in hebben gedaan om het bloeden te stoppen. Wij genieten vandaag dus nog even van een vrije dag en morgen gaat mijn zoon weer naar school.

Is jouw kindje al eens onder algehele narcose geweest?

*De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock.

2 thoughts on “Wat je moet weten als je kind onder algehele narcose gaat

Geef een reactie