Zijn wij klaar voor een viervoeter in ons gezin?

Ons gezin is compleet, of toch niet? Nee, eigenlijk zouden we wel heel graag een viervoeter willen. We hebben het er al jaren over en regelmatig hebben we de hondjes van de opa’s en oma’s te logeren. Maar zijn we nu wel klaar voor een pup in ons drukke gezin?

We willen al jaren een hond maar zijn het nog niet unaniem over eens wanneer en wat voor hond we willen in ons gezin. Mijn man vind grote honden leuk, maar dat lijkt mij alleen maar lastig als je de hond mee moet nemen in de kofferbak, of om oppas voor te zoeken. Niet iedereen is gek op grote honden. Ook mijn dochter schrikt snel van grote honden en is daar een beetje bang voor. Ik ben meer van formaatje schoothond.

Een beetje oefenen.. elk jaar als mijn ouders of schoonouders op vakantie gaan passen we wel eens op hun hond. Mijn ouders hebben een Szchi Szchu, die zie je op de foto hieronder. Ze is inmiddels al 14 jaar oud en we hadden haar vanaf pup af aan toen ik nog thuis woonde. Mijn schoonouders hebben een Terriër. Mijn kinderen lopen graag met de hondjes als ze hier logeren, alleen willen ze niet mee als het regent.. Dat is dus even een discussie punt, als het hondje moet, dan moet het toch naar buiten. Dus dan is papa of mama de sjaak. Het is niet erg, maar ze moeten toch leren dat het niet alleen maar aaien en wandelen is wanneer het hun uitkomt.

https://www.instagram.com/p/BXviqVTDDoy/?taken-by=volgmama

We zijn er inmiddels wel uit dat we een middelgrote hond willen. Maar welke dat weten we nog niet, een gezelligheidshond, maar er moet ook genoeg energie in zitten om mee te wandelen en een beetje gehoorzaam zijn. We willen de hond dan als pup zelf opvoeden en ermee naar puppycursus gaan, dat lijkt me echt leuk!

Een huisdier kies je niet op de een of andere dag zomaar uit, hier moet je goed over nagedacht hebben en het hele gezin moet ermee instemmen. Een hond kost ook veel geld, niet alleen de aanschaf, ook de spullen voor de verzorging, de dierenartsbezoeken, inentingen, brokken, eten, speeltjes en meer. En hebben we er genoeg tijd voor? Waar brengen we het hondje heen als we op vliegvakantie gaan? Dat beestje heeft ook veel aandacht nodig, zeker als je een pup wilt heb je het er heel druk mee. Ik denk dat wij daarom nog een jaartje wachten tot mijn dochter naar de kleuterschool gaat. Dan heeft ieder zijn vaste ritme en dat lijkt me voor het hondje ook fijn.

Hebben jullie een hond?

*De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock.

7 thoughts on “Zijn wij klaar voor een viervoeter in ons gezin?

  1. Honden, ik ben er gek op. Maar het vergt wel commitment idd. k kan eigenlijk maar twee tips geven: let op karakter. Niet elk ras is zo fier op kleine kinderen. Ik heb zelf een boxer, een echte allemans- en kindervriend (maar wel weer groot). En koop bij een erkende fokker!

  2. Wij hebben een hond en kleine kinderen. In mijn omgeving twee gezinnen die de hond na 1-2 jaar weg deden. Een pup is schattiger, maar kost veel tijd, vooral in het begin. Zindelijkheidstraining kan nog 1-2 maand in beslag nemen. Verder zijn ze de eerste twee jaar dol en driest en moet je veel tijd kunnen steken in het opvoeden. Consequent zijn (en je kinderen+visite zijn dat vaak niet! Dus dan wordt het lastig dingen afleren). Je kunt in die eerste twee jaar een hond goed verpesten. Daarmee bedoel ik dat je hond een flinke blaffer kan worden (zeer irritant voor jezelf en voor buren), opspringen (want als pup krijgen ze dan aaitjes) en bedelen. Heel goed dat je nog even wacht totdat de jongste naar school gaat. En in het begin kunnen ze slecht alleen zijn. Dus reken er niet op dat je de eerste paar maanden zomaar 4 uur van huis kunt zijn. Honden zijn fijne dieren om met mensen samen te leven. De twee gezinnen die ik ken waren hele normale gezinnen, maar er was na een paar maanden weinig tijd voor de honden, die kregen eigenlijk alleen aandacht als de kinderen thuis waren en geen vriendjes te spelen hadden. Hierdoor gingen ze zich vervelen en spullen kapot bijten/blaffen etc.

  3. Wij hebben geen hond. Wel eens over getwijfeld. Maar man is sowieso geen fan van honden en toen we het erover hadden was ook meteen duidelijk dat we die verplichting niet wilden. Ik werkte in die periode ook erg veel, dus dat vond ik dan sowieso zielig. En met vakanties wil ik niet andere mensen opzadelen met mijn hond. Een pension is vaak heel duur en meenemen op vakantie lijkt me helemaal verschrikkelijk haha.

Geef een reactie