Kinderen leren op school een hoop nieuwe woorden… Dat is goed voor hun taalvaardigheid en ontwikkeling. Sommige kinderen (ook mijn jongste zoon) lopen achter met de woordenschat. Zij begrijpen en kennen minder woorden dan leeftijdsgenootjes. Dat is in sommige situaties vervelend, maar je kunt je kindje goed helpen om zijn woordenschat te verbeteren.
Mijn achtjarige zoon liep van kleins af aan al achter op de motorische- en spraakontwikkeling. Hier kan hij natuurlijk niets aan doen, maar wij kunnen hem hier als ouders wel mee begeleiden. Daarom gaat hij al een paar jaar naar logopedie, met soms een paar maanden pauze ertussen. De therapie is namelijk best intensief. Omdat hij best veel simpele woorden voor zijn leeftijd niet kende, en hij zijn spierspanning in zijn mond niet onder controle had, heeft hij die hulp nodig. We merken dat hij de laatste tijd grote sprongen maakt en dat het gelukkig steeds beter gaat.
Van de logopedist kregen wij een aantal tips mee naar huis om de woordenschat op spelenderwijze te vergroten. Deze wil ik graag met jullie delen. Zo kun je als ouder ook een handje meehelpen om de woordenschat van je kindje te verbeteren.
Lezen, lezen, lezen…
Lezen vinden de meeste kinderen leuk en het verreikt de woordenschat. Door te lezen leert je kindje namelijk veel nieuwe woorden. Als je kindje nog niet zelfstandig kan lezen, dan kun je bijvoorbeeld voor het slapen gaan een momentje pakken om elke dag een verhaaltje voor te lezen. Dit mag een willekeurig boekje zijn. Voor kinderen vanaf een jaar of 7 is de Kidsweek erg uitdagend, actueel en leuk om nieuwe woorden te leren. Mijn zoon leest zelf ook graag Borre boekjes. Deze boekjes worden ook vaak in groep 1 t/m 4 op de basisschool gebruikt.
Tip: creëer een rustige leeshoek voor kinderen.
Spelletjes spelen
Met peuters en kleuters kun je memory of kwartet (thema dieren, kleuren, beroepen etc.) spelen. Je vraagt je kindje dan om de plaatjes die hij ziet te benoemen.
Voor iets oudere kinderen kun je denken aan de spellen;
- Scrabble. Hierbij leg je om de beurt een woord neer.
- Kruiswoordraadsels. Denksport heeft een hele collectie puzzelboekjes voor kinderen.
- Raadspelletje. Ik zie ik zie wat jij niet ziet… en het heeft de kleur…
Kinderen laten meehelpen
Laat kleuters bijvoorbeeld meehelpen de tafel dekken. Benoem wat en hoeveel (en eventueel de materialen ervan) er op tafel moet liggen. 4 porseleinen borden, 2 glazen, 2 plastic bekers, 4 papieren servetten, 4 aardewerk kommetjes, 4 vorken, 4 lepels, 4 messen, 1 onderzetter van kurk, 1 soeplepel, 1 sapkan. Dit kun je ook doen met bijvoorbeeld het uitpakken van de vaatwasser. Doe dit vaker zodat ze de woorden sneller leren onthouden.
Iets oudere kinderen kun je voor een klus bijvoorbeeld meenemen naar de bouwmarkt. Vooral jongens vinden dit vaak interessant. Er is immers zoveel te zien dat je waarschijnlijk wel vragen van je kindje gaat krijgen.
Het verzamelkistje
Dit is een activiteit voor kinderen tot en met 6 jaar. Zoek of maak een grote kist. Hier mag je kindje al zijn gevonden schatten (uit eigen huis of uit de natuur) instoppen waarvan hij de naam niet kent. Zelf stop je er ook een paar willekeurige schatten in. 1 of 2 keer per week pak je de schatkist om samen te kijken en te praten over de voorwerpen. Denk aan dennenappels, pannenlappen, notitieboekje, kleine bloempot, een loep… etc.
Je kunt natuurlijk ook buiten huis van alles benoemen voor je kindje.
Ken jij nog meer tips om de woordenschat van kinderen te vergroten? Laat gerust een reactie achter.
Borre boekjes zijn hier ook een grote hit! Bij Deon nu niet meer, want daar is hij al te groot voor zegt hij haha!
Scrabble heb ik ook nog ergens liggen leuk om eens te doen en goed voor de woordenschat!