zieke-kinderen-moeten-niet-naar-school

Zieke kinderen horen thuis en niet op school…

Afgelopen week hing er weer een grote brief bij de schoolingang. Er heerst Scharlach. Op zijn Nederlands vertaald betekent dat; Roodvonk. Ik krijg de kriebels van ouders die hun zieke kinderen naar school brengen en wel om deze reden…

Op de gang bij de kapstokken hoor ik een ouder tegen de juf zeggen “Mijn zoon had in de nacht overgeven maar voelt zich verder prima.. hij heeft geen koorts en hij heeft goed ontbeten. Misschien heeft hij de avond daarvoor iets gegeten wat slecht op zijn maag viel”. Dat kan natuurlijk best zo zijn maar het kan ook veranderen in de loop van de dag… De juf stuurde de moeder met haar zoon naar huis. De regels zijn immers dat een kind 48 uur koortsvrij of niet meer gespuugd mag hebben voordat het school weer mag bezoeken. Heel fijn dat de juffen dat serieus nemen.

Maar wat als de moeder het nou niet aan zijn juf had verteld en het kind steekt de halve klas aan met roodvonk of het RS virus? Nou is het zo dat de meeste kinderen daar wel tegen kunnen en gewoon ziek zijn. Op zich geen ramp… Even een paar dagen uitzieken en daarna zijn ze weer gezond…

Helaas is dat bij baby’s niet het geval. Tijdens de wintermaanden worden er veel baby’s in het ziekenhuis opgenomen met het RS virus of andere benauwdheidsklachten. Dat slaat bij baby’s al snel op hun longetjes…

De reden waarom ik geïrriteerd ben dat ouders hun zieke kinderen naar school brengen, is dat ze het gevaar niet inzien voor eventuele babyzusjes of babybroertjes. Schoolkinderen kunnen zo’n virus ook ‘alleen maar’ met zich meedragen door andere kinderen die besmet zijn en zo hun paar weken oude broertje of zusje hiermee besmetten. Voor baby’s en te vroeg geboren baby’s is zo’n virus levensgevaarlijk!

Op deze (oude) foto hierboven ligt mijn dochter in een ziekenhuisbedje. Ik lag twee weken lang met haar op een kamer, waarvan 4 dagen lang in quarantaine. Ze was nog maar nét een maand oud. Ik zal jullie de details besparen hoe verschrikkelijk beangstigend deze twee weken in het ziekenhuis waren…

Wat ik hier nogmaals mee wil zeggen; als je kind heeft overgegeven, ziek oogt, koorts heeft of je het niet helemaal vertrouwd… dan is de beste plek voor je kindje THUIS en niet op school. Om in ieder geval de risico’s te verminderen dat baby’tjes worden aangestoken met een één of ander virus.


3 thoughts on “Zieke kinderen horen thuis en niet op school…

  1. Ik hoor het zo vaak op school bij de kinderen van de tweeling in de klas. Dan is een kind ziek geweest “maar ze wilde zo graag”. Hier heb ik de regel dat als je ziek bent je toch thuis blijft. Zo hebben ze helaas de sinterklaasviering gemist maar gelukkig hebben we thuis leuke dingen gedaan die dag zoals knutselen en eventjes in de tuin spelen.

  2. Ik ben het helemaal met je eens. Ik werk ook met kinderen en ik krijg zoveel kinderen op de groep die voordat ze worden gebracht nog een pilletje krijgen. En dan krijg ik de opmerking dat ik ze maar niet teveel moet laten eten en of ik hun kind die dag binnen kan laten spelen en er zit een paracetamol in de tas. Ik vind het ook geen goede boodschap ook voor kinderen. Ziek is ziek. We moeten niet altijd maar doorgaan. Je knapt veel sneller op als je even uitziekt en idd je kan andere ook weer aansteken.

  3. Ziek is ziek, ben ik helemaal met je eens. Maar die regel van 48 uur koortsvrij ken ik eerlijk gezegd niet. Ook niet vanuit de kinderopvang. En daarnaast zijn veel kinderziektes al besmettelijk voordat ze zich zichtbaar uiten bij kinderen. Daar kun je dan niet heel veel aan doen.
    Maar dan nog: een ziek kind hoort gewoon thuis inderdaad. En voor baby’s (ook nog ongeboren) kan het gewoon heel gevaarlijk zijn.

Geef een reactie